5/6/14

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής



Προ ημερησίας διατάξεως θα ήθελα να αναφερθώ σε μία πολύ σημαντική ημέρα, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που έχει οριστεί από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών να εορτάζεται στις 5 Ιουνίου κάθε χρόνο.


Η Κύπρος έχει ήδη από το 2003 προβεί στην κύρωση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, που στοχεύει στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου και έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση και εφαρμογή πολλών πράσινων διεθνών συμβάσεων και ευρωπαϊκών Οδηγιών σχετικών με την προστασία του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας έτσι στην παγκόσμια προσπάθεια για νομική και έμπρακτη προστασία του περιβάλλοντος. Μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από σαράντα δύο χρόνια με τη Διάσκεψη της Στοκχόλμης, η οποία αποτέλεσε το όχημα για την απαρχή μιας παγκόσμιας οργανωμένης προσπάθειας ευαισθητοποίησης του κοινού για τα περιβαλλοντικά θέματα.

Ακολούθησαν η Διάσκεψη του Ρίο το 1992 και η Διάσκεψη του Γιοχάνεσμπουργκ το 2002. Ο στόχος και φιλοσοφία των διασκέψεων ήταν όλοι, από τις κρατικές οντότητες μέχρι τον καθένα από εμάς, να συνδράμουμε σε μία παγκόσμια προσπάθεια που στόχο έχει τη δημιουργία ενός υγιούς πλανήτη μέσω μιας βιώσιμης, οικολογικής και αειφόρου ανάπτυξης, αλλάζοντας τον εξαιρετικά ρυπογόνο και καταστροφικό για το περιβάλλον τρόπο ζωής μας και προστατεύοντας τα φυσικά θεμέλια της ζωής.

Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για φέτος είναι “Ύψωσε τη φωνή σου, όχι το επίπεδο της θάλασσας”. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος, που συστάθηκε το 1988 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Παγκόσμια Μετεωρολογική Οργάνωση, στην ετήσια έκθεσή της αναφέρει πως, αν η ανθρωπότητα συνεχίσει να χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας με τους σημερινούς ρυθμούς, το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα επιδεινωθεί και η συνακόλουθη αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα ξεπεράσει τα πέντε μέτρα στις επόμενες δεκαετίες. Οι συνέπειες στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στην ανθρωπότητα θα είναι καταστροφικές. Η Κύπρος, όλα τα νησιωτικά κράτη, καθώς και όλες οι χώρες με μεγάλη ακτογραμμή έχουν ιδιαίτερο λόγο να ανησυχούν, αφού θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα. Η στροφή στην αειφόρο ανάπτυξη και στην παραγωγή ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η μόνη απάντηση και ο μόνος δρόμος για την ανθρωπότητα, αν θέλει να αποτρέψει την επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου συντελείται τεράστια οικολογική καταστροφή. Η αδυναμία του νόμιμου κράτους να ασκεί έλεγχο στις επί 40 χρόνια κατεχόμενες περιοχές της πατρίδας μας και η αυθαιρεσία και ασυδοσία των δυνάμεων κατοχής, οδηγούν σε καταστροφή του περιβάλλοντος, σε άναρχη οικολογική και πολεοδομική ανάπτυξη, σε παράνομες λατομεύσεις μνημείων της φύσης, με χαρακτηριστική περίπτωση τον Πενταδάκτυλο.

Καταγγέλλουμε, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, την κατοχική Τουρκία για το κατ΄ εξακολούθηση έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος της Κύπρου και καλούμε τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα να παρέμβουν αποφασιστικά για τερματισμό της συντελούμενης καταστροφής.

Είναι καθήκον μας τόσο συλλογικά όσο και του καθενός ξεχωριστά να “υψώσουμε τη φωνή μας” και να αναλάβουμε δράση. Ως κοινοβούλιο στηρίζουμε νομοθετικά κάθε προσπάθεια για προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι άλλωστε χρέος της πολιτείας να είναι η αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια της ανθρωπότητας για στροφή σε έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής. Είναι το χρέος μας προς τις γενιές του αύριο.
___________________