26/6/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο περιθώριο
της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πόλη Ιπρ του Βελγίου.

Στην εισαγωγική του δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε τα ακόλουθα:   «Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως σημαντική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πέρα από το τελετουργικό, με αφορμή τα 100 χρόνια από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, στην αποψινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να συζητηθεί η στρατηγική της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν άμεσα και την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως θέματα οικονομίας και ενέργειας. Κατά την αυριανή Σύνοδο θα συζητηθούν θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, καθώς, επίσης, θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, ενώ το απόγευμα θα συζητηθεί το θέμα της Ουκρανίας - ένα ιδιαιτέρως σημαντικό θέμα που αγγίζει, αν θέλετε, και την Λευκωσία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ολοκληρωθεί με συζήτηση και ενδεχόμενη απόφαση για την εισήγησή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την 1 η Ιουλίου θα ψηφίσει για τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δυο βδομάδες αργότερα, στις 15 Ιουλίου, θα κληθεί να αποφασίσει για τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αναμένεται ότι, μετά την απόφαση αυτή, το διάστημα μεταξύ 16 και 18 Ιουλίου, θα έχουμε μια νέα Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να επικυρωθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να συζητηθούν οι άλλες σημαντικές θέσεις της ΕΕ, όπως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος, καθώς και το ενδεχόμενο να υπάρξει μόνιμος Πρόεδρος του Eurogroup για την επόμενη περίοδο».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα υπάρξει αύριο κατάληξη στον κ. Γιούνκερ, παρά τις προσπάθειες του κ. Κάμερον που φάνηκε τελικά απομονωμένος, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο κ. Γιούνκερ είναι το ισχυρό φαβορί για να αποτελέσει την εισήγηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ανέφερε ότι αναμένεται ότι η επιλογή αυτή θα επικυρωθεί αύριο και θα οδηγηθούμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα έχει και τον τελικό λόγο.   Ερωτηθείς εάν αυτή η εξέλιξη με τον κ. Γιούνκερ ικανοποιεί την Κύπρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Ο κ. Γιούνκερ είναι ένας πολιτικός που γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα, αλλά και όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα. Είναι φίλος της Κύπρου, γνωρίζει σε βάθος και με λεπτομέρεια κάποιες από τις ιδιαιτέρως σημαντικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Έχει προσωπικές σχέσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κασουλίδη και αναμένεται ότι μια ενδεχόμενη εκλογή του θα βοηθήσει και τους στόχους της Λευκωσίας».
 
Τέλος, σε παρατήρηση σε σχέση με το θέμα της ενέργειας και ότι αυτό που συζητείται είναι η περαιτέρω απεξάρτησή της Ευρώπης και ερωτηθείς εάν η Κύπρος παραμένει ένα ισχυρό χαρτί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε:   «Το θέμα της ενέργειας θα συζητηθεί σε δυο φάσεις κατά την αυριανή Σύνοδο - στο πλαίσιο της συζήτησης για την ενέργεια και το περιβάλλον, αλλά και αργότερα σε συνάρτηση με το θέμα της Ουκρανίας και το μεγάλο στοίχημα της ΕΕ για ενεργειακή απεξάρτηση. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει και αυτό διαφάνηκε και από την πρόσφατη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών κ. Κασουλίδη και Ενέργειας κ. Λακκοτρύπη με τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα ενέργειας κ. Oettinger».