5/6/14

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών



Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης είχε, σήμερα, συνάντηση με την Επίτροπο Περιβάλλοντος κα Ιωάννα Παναγιώτου, κατά την οποία του επιδόθηκε Κοινή Διακήρυξη για το θέμα της ανακήρυξης της Κύπρου σε ζώνη ελεύθερη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, την οποία συνυπογράφουν 21 οργανισμοί της Κύπρου.


Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Υπουργός προέβη σε δηλώσεις ως ακολούθως: «Κατά τη σημερινή συνάντηση με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, με εκπροσώπους των Αγροτικών Οργανώσεων και εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανισμών έλαβα την Κοινή Διακήρυξη με την οποία ζητούν προστασία της Κύπρου από τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Να σημειώσω ότι την ερχόμενη Πέμπτη, στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο, θα συζητηθεί η πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας για τροποποίηση του Κανονισμού που αφορά την καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Θεωρώ ότι με την πρόταση που θα τεθεί επί τάπητος ανοίγει ο δρόμος ώστε να προστατέψουμε τη χώρα μας από τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, αφού δίνεται η δυνατότητα σε κάθε κράτος μέλος να αποκλείσει από τον γεωγραφικό του χώρο οποιαδήποτε τέτοια καλλιέργεια και ταυτόχρονα να θέσει μέτρα που να αποκλείουν αυτές τις καλλιέργειες. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η τροποποίηση εφόσον αυτός ο τροποποιητικός κανονισμός αφού εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών θα τεθεί στη συνέχεια ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου υπάρχουν μεγαλύτερες ευαισθησίες όσον αφορά τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Ευελπιστώ λοιπόν ότι εκεί θα τεθούν αυστηρότερα μέτρα και επιπρόσθετες ασφαλιστικές δικλίδες».
_________________