5/6/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή στην τελετή εγκαινίων του νηπιαγωγείου «Ελένειον»



Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η συγκίνησή μου που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην όμορφη αυτή τελετή για τα εγκαίνια του νηπιαγωγείου «Ελένειον», που στεγάζεται στον ιστορικό χώρο του ομώνυμου Δημοτικού Σχολείου.
Το σχολείο κάνει περήφανη τόσο την Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας, στα κληροδοτήματα της οποίας οφείλει εξολοκλήρου την ίδρυσή του, αλλά και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και την τοπική κοινωνία.

Το «Ελένειον» είναι το πρώτο δημοτικό σχολείο που ιδρύθηκε έξω από την παλιά πόλη της Λευκωσίας, μετά την εξάπλωσή της στις αρχές του 20ου αιώνα. Κτίστηκε το 1925 με δωρεά του μεγαλέμπoρου Κωνσταντίνου Λοϊζίδη στη μνήμη της κόρης του Ελένης, που είχε πεθάνει λίγα χρόνια πριν σε νεαρή ηλικία. Πρώτος διευθυντής ήταν ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, η προσφορά του οποίου περιέβαλε το σχολείο με αίγλη και κύρος, και το κατέστησε κέντρο ελληνοχριστιανικής παιδείας και φυτώριο ανθρώπων που διακρίθηκαν σε όλους τους τομείς της ζωής. Ο εθνικός αγωνιστής Ροδίων Γεωργιάδης, ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο γιατρός και λογοτέχνης Κύπρος Χρυσάνθης και άλλες γνωστές προσωπικότητες της Κύπρου πέρασαν από τα θρανία του σχολείου τις πρώτες δεκαετίες της λειτουργίας του.

Παρόλο που η φοίτηση στο «Ελένειον» κάποτε περιποιούσε τιμή και το σχολείο ήταν περιζήτητο, τις τελευταίες δεκαετίες, με την πληθυσμιακή αποψίλωση του κέντρου της Λευκωσίας, οι μαθητές του δημοτικού μειώθηκαν αισθητά. Το νηπιαγωγείο έρχεται σήμερα να συμβάλει, με τον δικό του τρόπο, στην αναβάθμιση της ζωής της περιοχής.

Στο νηπιαγωγείο «Ελένειον», στο οποίο φοιτούν τη φετινή χρονιά 24 παιδάκια, όπως και στο δημοτικό, εφαρμόζεται η καινοτομία του Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου. Το ωρολόγιο πρόγραμμα, που τελειώνει στις τέσσερις το απόγευμα, πέρα από τις καθαρά εκπαιδευτικές ανάγκες, εξυπηρετεί πολύ και τις ανάγκες των γονέων, οι οποίοι εμπιστεύονται τον χρόνο και την αγωγή των παιδιών τους σε σωστά χέρια, προκειμένου οι ίδιοι να έχουν την ευχέρεια να προσφέρουν στην οικογένειά τους.

Συγχαίρω θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας, χάρη στους οποίους επιτεύχθηκε η ίδρυση του νηπιαγωγείου το οποίο σήμερα εγκαινιάζουμε. Ευχαριστώ τη διεύθυνση και τον Σύνδεσμο Γονέων του σχολείου για τη συνεργασία τους με την Εφορεία και με το Υπουργείο Παιδείας.

Τέλος, εύχομαι ολόψυχα στους εκπαιδευτικούς ευόδωση του δύσκολου έργου που επιτελούν, και στα παιδιά μας πρόοδο και επιτυχία. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα είναι πάντα αρωγός στο έργο του σχολείου σας, όπως και σε κάθε προσπάθεια για εκσυγχρονισμό της παιδείας μας και για παροχή στη νέα γενιά των καλύτερων εφοδίων για προσωπική ολοκλήρωση και συλλογική ευημερία.

______________