5/6/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Ομήρου στα εγκαίνια έκθεσης καλλιτεχνών που ζωγραφίζουν με το στόμα και το πόδι

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Ομήρου στα εγκαίνια
έκθεσης καλλιτεχνών που ζωγραφίζουν με το στόμα και το πόδι

Κύριε εκπρόσωπε του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ – Αριστερά - Νέες Δυνάμεις,
Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές,
Κύριοι εκπρόσωποι του δημάρχου Αμμοχώστου, του Αρχηγού Αστυνομίας και του Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών,
Κύριε Επίτροπε Εθελοντισμού,
Κυρία αντιδήμαρχε Λευκωσίας,
Αγαπητοί καλλιτέχνες,
Κυρίες και κύριοι,

Έχουμε απόψε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να φιλοξενούμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων την έκθεση ζωγραφικής των τετραπληγικών ζωγράφων μας Κυριάκου Κυριάκου και Λέανδρου Αρβανιτάκη. Οι δύο εξαίρετοι καλλιτέχνες, ο Κυριάκος Κυριάκου, που γεννήθηκε στο Λονδίνο από Κύπριους γονείς και από το 1987 ζει και εργάζεται στο Λιοπέτρι, και ο Λέανδρος Αρβανιτάκης, που γεννήθηκε στη Λευκωσία και από το 1974 ζει και εργάζεται στην Αθήνα, είναι μέλη της Διεθνούς Ένωσης Καλλιτεχνών που Ζωγραφίζουν με το Στόμα και το Πόδι, στην οποία μαθήτευσαν και διδάχθηκαν την τεχνική να ζωγραφίζουν με το στόμα. Και οι δύο ασχολούνται επαγγελματικά με τη ζωγραφική και έχουν αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο ενεργητικό τους.

Το κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με διάφορες κοινωνικές ομάδες, χαιρετίζει κάθε ουσιαστική πολιτιστική προσπάθεια και αγκαλιάζει με θέρμη χαρισματικούς συνανθρώπους μας που με το έργο τους εξυψώνουν τη στάθμη της πολιτιστικής δημιουργίας στον τόπο μας.
Οι άνθρωποι με σοβαρή κινητική αναπηρία συνιστούν μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, που της αξίζει η ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα της πολιτείας, λόγω ακριβώς των κινητικών δυσκολιών και κατά συνέπεια των ουσιαστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η υπερνίκηση αυτών των δυσκολιών πρέπει να αποτελεί στόχο για το κράτος, ώστε η αρωγή του, είτε σε οικονομικό επίπεδο είτε σε επίπεδο σύγχρονης υποδομής για εξυπηρέτηση των αναγκών των τετραπληγικών, να είναι αποτελεσματική. Περαιτέρω, επιβάλλεται να εκσυγχρονισθούν πλήρως και να απλοποιηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την ταχύτερη δυνατή εξυπηρέτηση αυτών των συμπολιτών μας από τις κοινωνικές και άλλες υπηρεσίες του κράτους.

Φίλες και φίλοι,

Αξίζει ιδιαίτερης μνείας το έργο της Διεθνούς Ένωσης Καλλιτεχνών που Ζωγραφίζουν με το Στόμα και το Πόδι, η οποία ιδρύθηκε στο Λιχτενστάιν το 1956 και περιλαμβάνει αποκλειστικά άτομα με σοβαρή αναπηρία, τα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους. Τα άτομα αυτά με τη βοήθεια της Ένωσης έχουν μάθει να κρατούν το πινέλο με το στόμα ή το πόδι, ώστε να μπορούν να ζωγραφίζουν και μάλιστα σε επαγγελματική βάση. Παράλληλα, η Ένωση παρέχει στους ζωγράφους μέλη της ηθική και υλική υποστήριξη, ενθαρρύνοντάς τους να αναπτύξουν το ταλέντο τους, ώστε να φθάσουν σε αξιόλογο καλλιτεχνικό επίπεδο. Η προβολή του έργου των μελών της Ένωσης περιλαμβάνεται στους βασικούς στόχους της, καθώς με αυτή, πέρα από το γεγονός ότι επιβραβεύεται η προσπάθειά τους να εξακολουθήσουν να είναι ενεργοί και δημιουργικοί, τους παρέχεται η δυνατότητα να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η Ένωση διοργανώνει ομαδικές εκθέσεις σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, δίνοντας τη δυνατότητα στα μέλη της να συμμετέχουν με έργα τους, ή εκδίδει κάρτες και ημερολόγια με συγκεκριμένη θεματολογία, όπου αποτυπώνονται έργα που δημιουργούν ζωγράφοι μέλη της, τα οποία στη συνέχεια προωθούνται προς πώληση.

Η Διεθνής Ένωση Καλλιτεχνών που Ζωγραφίζουν με το Στόμα και το Πόδι διαθέτει κλιμάκια σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται ανάπηροι ζωγράφοι μέλη της. Το κλιμάκιο της Ελλάδας, παράρτημα του οποίου λειτουργεί στην Κύπρο, γνωστό με το όνομα ΖΩΣΠ, αριθμεί έξι ανάπηρους ζωγράφους. Στόχος του είναι να στηρίζει τον αγώνα των Ελλαδιτών και Κυπρίων ανάπηρων ζωγράφων για δημιουργία και αυτοσυντήρηση με αξιοπρέπεια, καθώς και να τους διευκολύνει στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν, μέσω του έργου τους, με το κοινό.

Συγχαρητήρια αξίζουν και στο σωματείο “Αλληλεγγύη”, που ιδρύθηκε από συμμαθητές και φίλους του Λέανδρου Αρβανιτάκη, οι οποίοι στηρίζουν πολύπλευρα το έργο του.

Κυρίες και κύριοι,

Η συνεισφορά της σύγχρονης ζωγραφικής στον πολιτισμό μας είναι πολύ αξιόλογη, καθώς μέσα από τις διάφορες τεχνοτροπίες, όπως εκφράζονται από τα κύρια ρεύματα του νατουραλισμού, του συμβολισμού, του φουτουρισμού, του εξπρεσιονισμού, της αφηρημένης ζωγραφικής, αλλά και του σουρεαλισμού, και με τη χρήση διάφορων τεχνικών, όπως η υδατογραφία, το λάδι, το μελάνι, το μετάξι, έχουν φιλοτεχνηθεί αναρίθμητα αριστουργήματα, που έχουν θέσει τη δική τους ανεξίτηλη σφραγίδα στην κοινή σύγχρονη ευρωπαϊκή κουλτούρα. Μέρος αυτής της κουλτούρας είναι ασφαλώς και τα έργα των φίλτατων καλλιτεχνών Κυριάκου Κυριάκου, η θεματολογία του οποίου αντικατοπτρίζει κυρίως το παραδοσιακό ελληνικό και κυπριακό περιβάλλον, καθώς και του Λέανδρου Αρβανιτάκη, που αγαπημένα του θέματα είναι η ανθρώπινη μορφή, η νεκρή φύση, οι συνθέσεις και η θαλασσογραφία.
Η Βουλή τούς συγχαίρει ιδιαίτερα και εκφράζει τον θαυμασμό της για την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουν θέλοντας να αποτυπώσουν, με τα χρώματα και τα πινέλα τους, τους συνειρμούς, τον ψυχισμό και τους προβληματισμούς τους. Ταυτόχρονα, στηρίζει και επαινεί τον διαρκή αγώνα ζωής και δημιουργίας, που το εκπληκτικό της αποτέλεσμα μας συγκινεί ιδιαίτερα.

Η έκθεση ζωγραφικής που θα περιδιαβάσουμε σε λίγο περιλαμβάνει τις σημαντικές δημιουργίες που φιλοτεχνήθηκαν με έναν τόσο ιδιαίτερο και δύσκολο τρόπο, χάρη στην ακαταμάχητη ψυχική δύναμη, την αποφασιστικότητα, αλλά και το καλλιτεχνικό ταμπεραμέντο των δύο αυτών σημαντικών ζωγράφων.

Τους ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο, ώστε να συνεχίσουν να ζωγραφίζουν παράγοντας έργο με αναγνωρισμένη καλλιτεχνική αξία και συμβάλλοντας στα πολιτιστικά δρώμενα της πατρίδας μας με τον αξιέπαινο και αξιοθαύμαστο τρόπο που το κάνουν εδώ και πολλά χρόνια.

Σας ευχαριστούμε.

---------------------