5/6/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στην εκδήλωση «Ετήσια Περιβαλλοντικά Βραβεία 2014»


Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου
στην εκδήλωση «Ετήσια Περιβαλλοντικά Βραβεία 2014»


Φίλε πρόεδρε του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών,
Εκλεκτά μέλη του Πράσινου Κινήματος της Κύπρου,
Κυρίες και κύριοι,

Ξεκινώ το σύντομο χαιρετισμό μου απευθύνοντας τα προβλεπόμενα συγχαρητήρια στο Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για τη θεσμοθέτηση των Ετήσιων Περιβαλλοντικών Βραβείων. Παράλληλα, συγχαίρουμε τους αποψινούς τιμώμενους, οι οποίοι έχουν αποδειχθεί άξιοι επαίνου.

Τα βραβεία αυτά αποτελούν την έμπρακτη αναγνώριση του Κινήματος προς όλους όσοι με τη δράση τους συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος, είτε ατομικά, είτε συλλογικά. Ταυτόχρονα, όμως, οι τιμώμενοι γίνονται πρότυπο συμπεριφοράς για την κυπριακή κοινωνία, ούτως ώστε να καλλιεργηθεί σταδιακά καθολική περιβαλλοντική συνείδηση στους πολίτες.

Κυρίες και κύριοι,

Η Κύπρος έχει ήδη από το 2003 προβεί στην κύρωση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, που στοχεύει στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου και έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση και εφαρμογή πολλών πράσινων διεθνών συμβάσεων και ευρωπαϊκών Οδηγιών σχετικών με την προστασία του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας έτσι στην παγκόσμια προσπάθεια για νομική και έμπρακτη προστασία του περιβάλλοντος.

Η στόχευση όμως παραμένει αναλλοίωτη. Όλοι, από τις κρατικές οντότητες μέχρι τον καθένα από εμάς, οφείλουμε να συνεχίσουμε να συνδράμουμε σε μία παγκόσμια προσπάθεια που στόχο έχει τη δημιουργία ενός υγιούς περιβαλλοντικού συστήματος, μέσω μιας βιώσιμης, οικολογικής και αειφόρου ανάπτυξης, αλλάζοντας τον εξαιρετικά ρυπογόνο και καταστροφικό για το περιβάλλον τρόπο ζωής μας και προστατεύοντας τα φυσικά θεμέλια της ζωής.

Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για φέτος είναι “Ύψωσε τη φωνή σου, όχι το επίπεδο της θάλασσας”. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος, που συστάθηκε το 1988 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Παγκόσμια Μετεωρολογική Οργάνωση, στην ετήσια έκθεσή της αναφέρει πως, αν η ανθρωπότητα συνεχίσει να χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας με τους σημερινούς ρυθμούς, το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα επιδεινωθεί και η συνακόλουθη αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα ξεπεράσει τα πέντε μέτρα στις επόμενες δεκαετίες. Οι συνέπειες στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στην ανθρωπότητα θα είναι καταστροφικές.

Η Κύπρος, όλα τα νησιωτικά κράτη, καθώς και όλες οι χώρες με μεγάλη ακτογραμμή έχουν ιδιαίτερο λόγο να ανησυχούν, αφού θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα. Η στροφή στην αειφόρο ανάπτυξη και στην παραγωγή ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η μόνη απάντηση και ο μόνος δρόμος για την ανθρωπότητα, αν θέλει να αποτρέψει την επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή.

Φίλες και φίλοι,

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου συντελείται τεράστια οικολογική καταστροφή. Η αδυναμία του νόμιμου κράτους να ασκεί έλεγχο στις επί 40 χρόνια κατεχόμενες περιοχές της πατρίδας μας και η αυθαιρεσία και ασυδοσία των δυνάμεων κατοχής, οδηγούν σε καταστροφή του περιβάλλοντος, σε άναρχη οικολογική και πολεοδομική ανάπτυξη, σε παράνομες λατομεύσεις μνημείων της φύσης, με χαρακτηριστική περίπτωση τον Πενταδάκτυλο.