14/5/14

Ο Υπουργός Γεωργίας συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ

Ο Υπουργός Γεωργίας συμμετείχε
στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ


Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα. Στο Άτυπο Συμβούλιο οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα θέματα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της γαλάζιας ανάπτυξης, καθώς και της κλιματικής αλλαγής και ειδικότερα το νέο πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια κατά την περίοδο 2020 έως 2030.

Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι η ενσωμάτωση των στόχων της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος στις κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες και σε άλλες ευρωπαϊκές πολιτικές θα υποβοηθήσει στην αειφόρο διαχείριση των θαλάσσιων πόρων. Η γαλάζια ανάπτυξη και συγκεκριμένα οι δραστηριότητες στον τομέα της ενέργειας, του θαλάσσιου τουρισμού και της υδατοκαλλιέργειας θα πρέπει να συνάδουν με τους στόχους αυτούς και να λειτουργούν εντός των βιώσιμων ορίων του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Σημείωσε, επίσης, ότι καμιά χώρα από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις πιθανής ρύπανσης, ιδιαίτερα σε σχέση με τις δραστηριότητες εξόρυξης υδρογονανθράκων. Για τον λόγο αυτό, όπως τόνισε, η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ χθες, στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνάντησης της Ένωσης για τη Μεσόγειο, αποφάσισαν ότι μέχρι τον Ιούνιο θα υπογράψουν σχετική συμφωνία για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Σχετικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής και του νέου πλαισίου πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια κατά την περίοδο 2020 έως 2030, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταλήξουμε σύντομα στη θέση μας ως ΕΕ, εν όψει και των διεθνών διαπραγματεύσεων που έπονται. Σημείωσε ότι η Κύπρος συμφωνεί όπως τεθεί ένας δεσμευτικός στόχος μείωσης των αερίων θερμοκηπίου σε επίπεδο ΕΕ, πρόσθεσε, όμως, ότι θα πρέπει απαραίτητα η κατανομή του στόχου στα κράτη μέλη να γίνει λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητές τους αλλά και τις ιδιάζουσες συνθήκες των αγορών τους.
-------------------