15/4/14

Παράνομη η εκκοπή δέντρων για τη λαμπρατζιά



Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για την παράνομη εκκοπή δέντρων, που παρατηρείται κάθε χρόνο κατά την περίοδο του Πάσχα, για να καούν στην παραδοσιακή «λαμπρατζιά».



Είναι λυπηρό που για τη διατήρηση ενός θρησκευτικού εθίμου γίνονται καταστροφές δέντρων, συχνά από νεαρά άτομα, χωρίς κανένα κριτήριο επιλογής και χωρίς επίγνωση της οικολογικής καταστροφής που προξενούν, με αποτέλεσμα αυτή την περίοδο να χάνονται πολύτιμα δέντρα, όπως τρεμιθιές, χαρουπιές, ευκάλυπτοι, κυπαρίσσια και άλλα.

Το Τμήμα Δασών υπενθυμίζει ότι για την εκκοπή δασικών και ορισμένων καλλωπιστικών  δέντρων, οπουδήποτε και αν αυτά βρίσκονται, απαιτείται γραπτή άδεια από το Τμήμα Δασών.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη Δασική Νομοθεσία, η παράνομη εκκοπή δέντρων αποτελεί αδίκημα και  τιμωρείται με χρηματική ποινή μέχρι €5.000 ή φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή και με τις δύο ποινές.

Καλούνται οι τοπικές Αρχές, τα οργανωμένα σύνολα και τα ευαισθητοποιημένα άτομα να καταγγέλλουν αμέσως στα τοπικά δασικά γραφεία ή στην Αστυνομία οποιοδήποτε περιστατικό εκκοπής δέντρου, ώστε αυτό να εξετάζεται και οι παρανομούντες να διώκονται ποινικά.

_________________