15/4/14

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων



Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο
Εξωτερικών Υποθέσεων   


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο.
 
Κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις ήταν η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία. Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι, τώρα είναι η στιγμή που η προσοχή όλων πρέπει να στραφεί στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι αναγκαίες συνθήκες για ουσιαστική αποκλιμάκωση της κρίσης. Σημαντικό ‘όπλο’ που έχουμε στα χέρια μας προς επίτευξη αυτού του στόχου, πρόσθεσε, είναι η συνάντηση της Γενεύης με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ. Εκεί πρέπει να στρέψουμε όλες τις προσπάθειες μας ως ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Υπουργός.

Ο κ. Κασουλίδης τόνισε, στη συνέχεια, ότι η επιβολή κυρώσεων δεν πρέπει να θεωρείται αυτοσκοπός αλλά να αποτελεί το μέσο που οδηγεί όλους τους εμπλεκομένους προς την κατεύθυνση της διπλωματικής οδού. Όσον αφορά το πέρασμα στην επόμενη φάση των περιοριστικών μέτρων, ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αυτόματα και χωρίς να προηγηθεί σχετική απόφαση των ‘28’. Υπογράμμισε δε ότι η Κύπρος θεωρεί ως προϋπόθεση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο τη διενέργεια σχετικής μελέτης επιπτώσεων από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, τόσο για ολόκληρη την Ένωση όσο και για το κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά, και ότι θα επιμένει σε ουσιαστικά αντισταθμιστικά μέτρα.

Άλλα θέματα που απασχόλησαν τους Υπουργούς Εξωτερικών ήταν η κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η κρίση στη Συρία.


------------------------