15/4/14

Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη



Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη στο πλαίσιο της  Εκστρατεία Ενημέρωσης Κοινωνικών Προβλημάτων και Νεανικής Παραβατικότητας με θέμα τον Ρατσισμό
(Τρίτη, 15 Απριλίου 2014 ώρα 12:30 μ.μ., Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Αστυνομίας, Λευκωσία)

Εκλεκτοί παριστάμενοι,
Κυρίες και κύριοι,
Με ιδιαίτερη χαρά συγκεντρωθήκαμε σήμερα στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Αστυνομίας Κύπρου, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης κατά των κοινωνικών προβλημάτων και της νεανικής παραβατικότητας, για να γίνουμε κοινωνοί της στοχευμένης προσπάθειας καταπολέμησης του ρατσισμού.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξημένη τάση ξενοφοβίας και ρατσισμού στην Ευρώπη, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα όντως  ανησυχητικό φαινόμενο, το οποίο μπορεί μεν να παρουσιάζεται οξυμένο λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν πρέπει να αμφισβητείται όμως το γεγονός ότι διαχρονικά αποτελεί το μίασμα των σύγχρονων κοινωνιών.
Είναι κοινά αποδεκτή η θέση ότι η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία και ο σχολικός και αθλητικός ρατσισμός, αλλά και κάθε είδος ρατσισμού, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν καίρια και αποτελεσματικά, εφόσον δεν υπάρχει πολύπλευρος σχεδιασμός, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικές δράσεις. Θέλουμε να δημιουργήσουμε πολίτες που δεν θα ανέχονται τις διακρίσεις, δεν θα αποστρέφονται τη διαφορετικότητα και δεν θα νιώθουν τους άλλους ως υποδεέστερους. Για να επιτύχουμε να κάνουμε βίωμα του πολίτη και ιδιαίτερα των παιδιών μας αυτές τις αρχές, απαιτούνται ισχυρή βούληση και επίμοχθες προσπάθειες.
Απέναντι στην κοινωνική περιχαράκωση, οφείλουμε να αντιδράσουμε με προσεγγιστικές μεθόδους, απέναντι στον φόβο με αποδοχή, απέναντι στην απόρριψη με προσπάθεια κατανόησης της διαφορετικότητας. Οφείλουμε να αναπτύξουμε εποικοδομητικό διάλογο, που να προάγει τον πολιτισμό, τον αλληλοσεβασμό και την συνύπαρξη.
Στο πλαίσιο αυτής της συλλογικής προσπάθειας, το Υπουργείο Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα μπορούσαν να μην επιδείξουν μέγιστο ενδιαφέρον. Εξάλλου το Υπουργείο Άμυνας είναι ένας μεγάλος, ανθρώπινος οργανισμός με ευθύνη για χιλιάδες νέα παιδιά. Σε ένα περιβάλλον το οποίο διέπεται από τις αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας και του αλληλοσεβασμού, οι Εθνοφρουροί μας καλούνται να προβάλουν τα στοιχεία της προσωπικότητας και του χαρακτήρα τους, ενισχύοντας τους ήδη ανεπτυγμένους μηχανισμούς κοινωνικοποίησής τους.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις διαχρονικά αποτελούν πυρήνα κοινωνικής προσφοράς και ανθρωπιστικού πνεύματος. Οι διάφορες δράσεις που λαμβάνουν χώρα εκτείνονται από την αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης και την πρόληψη σοβαρών ασθενειών, μέχρι την προαγωγή του εθελοντισμού και τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης. Στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης προσπάθειας  εντάσσεται και η καταπολέμηση των όποιων ρατσιστικών συμπεριφορών, εντός ή εκτός Στρατοπέδων.
Έχουμε τη βούληση να συνεχίσουμε το έργο που επιτελείται στα σχολεία μας, αλλά και να το προχωρήσουμε περαιτέρω, προσφέροντας στην κοινωνία ενεργούς και ευαισθητοποιημένους πολίτες στα θέματα αντιμετώπισης του προβλήματος του ρατσισμού. Αυτό άλλωστε αποτελούσε μέρος του οράματος του αείμνηστου Υπουργού Άμυνας Τάσου Μητσόπουλου, του οποίου η αξιοπρέπεια, το ήθος και η φιλοπατρία εμπλούτισαν τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας μας.
Κυρίες και κύριοι,
Ως πολιτεία κατανοούμε ότι η καταπολέμηση της όποιας μορφής ρατσισμού αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις διεθνείς μας υποχρεώσεις και ειδικότερα σε αυτές που σχετίζονται άμεσα με την προστασία των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αποτελεσματική διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναδεικνύει την Κύπρο ως ένα κράτος δικαίου, με ευαισθησία και σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη.
Θα ήθελα να εκφράσω για μια ακόμα φορά, την ευαρέσκειά μου για την εξαιρετική αυτή εκστρατεία ενημέρωσης κατά των κοινωνικών προβλημάτων και της νεανικής παραβατικότητας και εν προκειμένω του ρατσισμού. 
Θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές και όλους όσοι στηρίζουν με οποιοδήποτε τρόπο αυτή την προσπάθεια. Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία, η οποία θα αποτελέσει ασπίδα κατά των όποιων ρατσιστικών συμπεριφορών.
Σας ευχαριστώ.
Σημ.: Τον χαιρετισμό θα εκφωνήσει εκ του Υπουργού Άμυνας ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας κος Χρίστος Μαληκκίδης.