26/6/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας στην Ημερίδα με θέμα την πρόσβαση των ενηλίκων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας στην Ημερίδα με θέμα
την πρόσβαση των ενηλίκων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω την ημερίδα ενημέρωσης με θέμα «Ενισχύοντας την πρόσβαση των ενηλίκων στην Εκπαίδευση και την Κατάρτιση» , που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης της Κύπρου για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Θεματολογίου για την Εκπαίδευση Ενηλίκων. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, ιδιαίτερα στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνει σήμερα ο τόπος μας, γιατί δίνει την ευκαιρία σε εκπροσώπους φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης ενηλίκων στην Κύπρο να προβληματιστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να συμβάλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ενίσχυση της συμμετοχής των ενηλίκων σε τέτοιου είδους προγράμματα.

Αναμφίβολα η μάθηση είναι μια συνεχής διαδικασία που συνοδεύει τον άνθρωπο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της ιδιότητας του πολίτη, καθώς και στην αναβάθμιση και επικαιροποίηση των ικανοτήτων που απαιτούνται για την ενεργό συμμετοχή του στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος της και στη διαχείριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, όπως άτομα που έχουν εγκαταλείψει πρόωρα το σχολείο, άτομα με χαμηλές δεξιότητες στην ανάγνωση, τη γραφή, τα μαθηματικά και τις νέες τεχνολογίες, ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, ή άτομα που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό.

Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εργαζόμαστε συστηματικά, ώστε να παρέχεται η πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα του Υπουργείου μας, τα Εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια, οι Εσπερινές Τεχνικές Σχολές, τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και τα Ανοικτά Σχολεία.

Παράλληλα, ο Φορέας Διά Βίου Καθοδήγησης, που ιδρύθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συμβάλλει υποστηρικτικά, εφόσον διευκολύνει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε υψηλής ποιότητας πληροφόρηση και συμβουλές σχετικά με την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την εργασία. Επίσης, η εκπόνηση μηχανισμών επικύρωσης της Μη Τυπικής και Άτυπης Μάθησης, που συντονίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με Έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου, μπορεί να επηρεάσει θετικά την Εκπαίδευση Ενηλίκων.

Συγχαίρω θερμά το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη διοργάνωση της σημερινής ημερίδας, τον Δήμο Λάρνακας για τη στήριξη της όλης προσπάθειας, αλλά και τις Υπηρεσίες άλλων Υπουργείων που λαμβάνουν μέρος στην εκδήλωση και στηρίζουν την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης της Κύπρου.  

Αναμένουμε με ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τις απόψεις και τους προβληματισμούς των εισηγητών της ημερίδας, καθώς επίσης και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν. Κηρύσσω την έναρξη των εργασιών και εύχομαι κάθε επιτυχία για τη συνέχεια.