15/4/14

Ο Πρόεδρος της Βουλής απέστειλε μήνυμα για τα γεγονότα στην περιοχή Kessab


Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, κατόπιν σχετικής συνεννόησης με τον εκπρόσωπο της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν, απέστειλε μήνυμα προς τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
, της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο και προς τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, σχετικά με τα πρόσφατα ανησυχητικά γεγονότα στην περιοχή Kessab, στα βορειοδυτικά σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.
Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρεται στις αιματηρές επιθέσεις κατά αμάχων αρμενικής καταγωγής, στις καταστροφές θρησκευτικών χώρων και μνημείων και λεηλασίες περιουσιών, που διενήργησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, εξτρεμιστικές ομάδες, οι οποίες χρησιμοποιούν ως ορμητήριο την Τουρκία.
Ο Πρόεδρος της Βουλής τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι τέτοιες επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών και δη συγκεκριμένων εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, υπονομεύουν τις διεθνείς προσπάθειες για τερματισμό της συνεχιζόμενης βίας και για ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Συρία.
Υπό το φως της σοβαρότητας της κατάστασης και της κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, ο κ. Ομήρου απευθύνει έκκληση προς τους παραλήπτες του μηνύματός του όπως ασκήσουν την επιρροή τους προς την Τουρκία, ώστε να τερματιστούν αυτές οι επιθέσεις από το έδαφός της. Ο κ. Ομήρου υπογραμμίζει, τέλος, ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε ο πληθυσμός των Αρμενίων της περιοχής Kessab να μπορεί να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν στις εστίες του σε συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας.