16/4/14

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών, 22-26 Απριλίου 2014




H Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών διοργανώνεται για 9η συνεχή χρονιά την τελευταία εβδομάδα του Απρίλη, συγκεκριμένα μεταξύ 22 και 26 Απριλίου.

Η Εβδομάδα αυτή είναι μία πρωτοβουλία που καθοδηγείται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας  (Π.Ο.Υ) ευρωπαϊκής περιφέρειας και σ’ αυτή συμμετέχουν τα κράτη μέλη. Η πρωτοβουλία αυτή στηρίζεται και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Η ευρεία εφαρμογή των εμβολιασμών τα τελευταία 30 χρόνια οδήγησε σε θεαματική ελάττωση τα λοιμώδη νοσήματα. Υπολογίζεται ότι οι εμβολιασμοί σώζουν πάνω από τρία εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Το 2013 γίναμε μάρτυρες της επανεμφάνισης της πολιομυελίτιδας στην εμπόλεμη Συρία. Ο άγριος ιός της πολιομυελίτιδας εντοπίστηκε τον ίδιο χρόνο και σε λύματα στο Ισραήλ. Ο κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας αυτής και προς τις γειτονικές χώρες με τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών είναι πέρα από ορατός. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής είναι η εξασφάλιση ότι δεν θα μείνει άτομο ανεμβολίαστο για πολιομυελίτιδα στη χώρα μας. Ευτυχώς στην Κύπρο κατέχουμε ένα αξιοθαύμαστο ποσοστό κάλυψης με το εμβόλιο για τη νόσο που φθάνει το 98.8% για τις τρεις πρώτες δόσεις του εμβολίου το οποίο βέβαια θα πρέπει να διατηρήσουμε.  Η ιλαρά συνεχίζει να προκαλεί επιδημίες στις ευρωπαϊκές χώρες ακόμα και κατά το 2014. Στην Κύπρο είχαμε μια μικροεπιδημία της νόσου κατά το 2010 οπότε με την εισαγωγή ενός κρούσματος από άλλη χώρα εμφανίστηκαν άλλα 17 περιστατικά της νόσου σε ανεμβολίαστα παιδιά.

Δυστυχώς οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα γι’αυτό και επιδημίες όπως για παράδειγμα της ιλαράς ξεκινούν από μια χώρα και εύκολα επεκτείνονται σε άλλες λόγω και της αθρόας μετακίνησης πολιτών από μια χώρα σε άλλη.

Για να συνεχίσει ο εμβολιασμός να ασκεί ευεργετική δράση θα πρέπει ένας πληθυσμός να συνεχίσει να είναι καλυμμένος σε ψηλό ποσοστό. Παραδείγματα έχουμε σε χώρες που έπληξε η διεθνής οικονομική κρίση με αποτέλεσμα τη μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού τους και την επανεμφάνιση επιδημιών.

Γι’ τον λόγο αυτό στην Κύπρο μας παρά την ισχυρή οικονομική κρίση που μας πλήττει, το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει ανεπηρέαστα να προσφέρει το δωρεάν πρόγραμμα εμβολιασμών σε όλο τον πληθυσμό που διαμένει στη χώρα μας. Το πρόγραμμα προσφέρεται μέσα από εμβολιαστικά κέντρα εγκατεστημένα σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. Και αυτό για να ενθαρρύνεται όλος ανεξαίρετα ο πληθυσμός, φτωχοί ή πλούσιοι, νόμιμοι ή παράνομοι να εμβολιάζονται και να προστατεύονται έτσι και οι υπόλοιποι πολίτες από τα λοιμώδη νοσήματα.

Το καλύτερο εφόδιο μας για την αντιμετώπιση των επιδημιών αυτών είναι η στόχευση στην όσο το δυνατό πληρέστερη κάλυψη του πληθυσμού με τα απαραίτητα εμβόλια. Τα εμβόλια αυτά θα πρέπει να δίνονται στην κατάλληλη ηλικία και όχι αργοπορημένα.

Φέτος η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών εστιάζεται και σε ένα άλλο συγκεκριμένο θέμα: «Τον εμβολιασμό σε όλες τις ηλικίες» για να μας θυμίσει ακριβώς ότι και οι ενήλικες έχουν ανάγκη την ευεργετική προστασία των εμβολιασμών. Παραδείγματα εμβολίων που χρειάζονται οι μεγαλύτερες ηλικίες είναι το αναμνηστικό εμβόλιο του κοκκύτη στην εφηβεία και η ανά δεκαετία αναμνηστική χορήγηση του εμβολίου του τετάνου. Σημαντικά επίσης και τα εμβόλια που έχουν ανάγκη ευάλωτες ομάδες ενηλίκων για παράδειγμα το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης στις ομάδες ασθενών με χρόνια νοσήματα και σε όλους όσους είναι άνω των 65 ετών, τα εμβόλια που δίνονται σε ασθενείς με ασπληνία και άλλες χρόνιες νόσους. Είναι καλά για όλα αυτά ο ενήλικας να συζητεί την ανάγκη εμβολιασμών με τον οικογενειακό γιατρό του ώστε να παίρνει τα αναγκαία εμβόλια για κάθε περίπτωση.

Έτσι κατά την εβδομάδα αυτή αφενός εκτελούνται διάφορες δραστηριότητες για ενημέρωση του κοινού για την ωφελιμότητα των εμβολιασμών, αφετέρου εμβολιάζονται όσο το δυνατό περισσότερα άτομα.

Στα πλαίσια αυτά προγραμματίζονται οι πιο κάτω δραστηριότητες:

1.            Σε επιλεγμένα σχολεία  σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου οι Επισκέπτριες Υγείας θα εξετάσουν βιβλιάρια εμβολιασμών των παιδιών ώστε να διαπιστώσουν τυχόν ελλείψεις σε εμβόλια και θα ενημερώσουν τους γονείς ώστε να κάνουν τα εμβόλια που λείπουν στα παιδιά τους.
2.            Θα ενισχύσουν τις  ενημερωτικές διαλέξεις για την αξία των εμβολιασμών στα σχολεία.
3.            Στα Κέντρα Μητρότητας και Προστασίας παιδιού οι Επισκέπτριες Υγείας εκτός από τη διενέργεια εμβολιασμών θα μοιράζουν ενημερωτικό υλικό προς τους γονείς.
4.            Η εβδομάδα αυτή θα περιλάβει ακόμα ενημερωτικές εκπομπές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τον ρόλο  των εμβολιασμών στην πρόληψη των λοιμωδών νόσων στις οποίες θα μιλήσουν παιδίατροι τόσο από τον κρατικό όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

Επειδή η εβδομάδα που καθορίστηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, 22-26 Απριλίου 2014 είναι σχολική αργία, οι εκδηλώσεις στα σχολεία θα πραγματοποιηθούν την πρώτη εβδομάδα μετά που θα ανοίξουν τα σχολεία, συγκεκριμένα 28 Απριλίου – 3 Μαΐου.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι τα εμβόλια μπορούν να θεωρηθούν ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων που ανακαλύφθηκε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας. Κάθε παιδί αλλά και ενήλικας έχει το δικαίωμα να προστατεύεται από νοσήματα για τα οποία υπάρχουν εμβόλια. Οι γονείς και οι λειτουργοί της υγείας έχουν καθήκον να προσφέρουν αυτό το αγαθό στα παιδιά και στους ενήλικες, ώστε να τους προστατέψουν ότι πολυτιμότερο διαθέτουν, την υγεία τους. 

------------------------

16/4/2014