3/12/13

Ολοκληρώθηκε το Έργο LIFE+ με τίτλο «Ενδυνάμωση της Επιστημονικής Βάσης Προγραμμάτων Ποιότητας Νερού»



Το Τμήμα Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος με το τελικό συνέδριο της 27ης Ιουνίου 2013 που έγινε στο Δημοσιογραφικό Χωριό, στα Περβόλια της Επαρχίας Λάρνακας, και με την υποβολή της Τελικής Έκθεσης στις 31 Οκτωβρίου 2013, ολοκληρώνει το έργο LIFE+ με τίτλο «Ενδυνάμωση της Επιστημονικής Βάσης Προγραμμάτων Ποιότητας Νερού» (Strengthening the scientific foundation of water quality programs).

Το έργο χρηματοδοτήθηκε με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ήταν €829,775, με τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανέρχεται στα €407,920. Το έργο είχε διάρκεια 3.5 ετών, από το Φεβρουάριο του 2010 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013.

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων έχει καταστεί ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος με προεκτάσεις στην οικονομία, την κοινωνική συνοχή και το περιβάλλον. Η ορθολογιστική διαχείριση των ποσοτήτων και της ποιότητας των υδάτων, συνεπώς, αποτελεί μία σημαντική και συγχρόνως επίμαχη πρόκληση για τους αρμόδιους πολιτικούς και τεχνοκράτες.

Σε ανταπόκριση στην πρόκληση αυτή, το έργο WATER έχει αναπτύξει και εφαρμόσει μία καινοτόμο μεθοδολογία για την ολοκληρωμένη διαχείριση της ποιότητας υδάτινων πόρων σε επίπεδο λεκάνης απορροής. Συγκεκριμένα, το έργο έχει εφαρμόσει λογισμικά συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης της ποιότητας των υδάτων μέσα από τα οποία έχουν σχεδιαστεί και αξιολογηθεί επιστημονικά τεκμηριωμένα σενάρια διαχείρισης των υδάτων. Το πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί με απόλυτη επιτυχία στη Λεκάνη Απορροής Καλού Χωριού Στη Λάρνακα με τελικό αποδέκτη της Αλυκές.  

Το έργο WATER αποτελεί αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κύπρου, της ΑΤΛΑΝΤΙΣ Συμβουλευτική Κύπρου ΛΤΔ και του Πανεπιστημίου FREDERICK.

Σημαντική καινοτομία του έργου αποτελεί η εκτίμηση των Συνολικών Μέγιστων Ημερήσιων Φορτίων (Σ.Μ.Η.Φ. – TMDLs) και η εφαρμογή τους σαν μέσο διαχείρισης της ποιότητας των υδάτων. Συνολικό Μέγιστο Ημερήσιο Φορτίο αποτελεί η μέγιστη ποσότητα ενός ρυπαντή που μπορεί να δεχτεί ένα υδάτινο σώμα, χωρίς να απειλείται η ποιότητα του και η διατήρηση των λειτουργιών που υποστηρίζει.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποταθείτε στην Δρα Χρυστάλλα Στυλιανού (Τμήμα Περιβάλλοντος, 22 408941) ή στον κ. Χαράλαμπο Παναγιώτου (ΑΤΛΑΝΤΙΣ Συμβουλευτική, 22 660482). Λεπτομέρειες και πληροφορίες για το έργο είναι διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα του προγράμματος http://www.life-water.eu/   


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ
ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ