12/12/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου







Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε σήμερα με τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου κ. Hazem Al Beblawi στο Κάιρο, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας.



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου είχαν αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αιγύπτιου Πρωθυπουργού, υπογράφηκαν διμερείς συμφωνίες.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης υπέγραψε Αναθεωρημένη Αεροπορικής Συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης υπέγραψε συμφωνία – πλαίσιο για την ανάπτυξη υδρογονανθρακικών πόρων που εκτείνονται από τη μία πλευρά της μέσης γραμμής στην άλλη.

Συμφωνία συνεργασίας υπεγράφη επίσης μεταξύ του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και του Children’s Cancer Hospital του Καϊρου. Τη συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους του Ινστιτούτου ο Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας Δρ Φίλιππος Πατσαλής

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.



Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε τα ακόλουθα: «Θα ήθελα εκ μέρους του κυπριακού λαού και της Κυβέρνησης μου να εκφράσω θερμότατες ευχαριστίες για την πρόσκληση αλλά και για το ότι μέσα από τις συμφωνίες που σήμερα υπεγράφησαν ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας.

Οι σχέσεις μας πάνε πίσω στην αρχαιότητα, ενισχύονται στη σύγχρονη εποχή μετά τη λήξη της αποικιοκρατίας και την κατάκτηση της ανεξαρτησίας μας. Ενισχύονται ακόμη περισσότερο με τις θέσεις αρχής που τηρούνται απέναντι στο κυπριακό πρόβλημα, αλλά και με την ελάχιστη ανταποδοτική από δικής μας πλευράς, σήμερα ως μέλη της ΕΕ, να στεκόμαστε στο πλευρό σας και να στηρίζουμε αυτό που κατά κύριο λόγο ο αιγυπτιακός λαός επιδιώκει μέσα από την επανάσταση: την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Θεωρούμε την Αίγυπτο ως ένα εξέχοντα εταίρο και φίλο στην περιοχή γι’ αυτό και επιδιώκουμε τη στενότερη και περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών μας.

Η Κύπρος έχει εκφράσει επανειλημμένα την αμέριστη υποστήριξη της προς τον αγώνα του αιγυπτιακού λαού για μια σταθερή, δημοκρατική και ευημερούσα Αίγυπτο. Επαναλαμβάνουμε ότι επαφίεται αποκλειστικά στον κυρίαρχο αιγυπτιακό λαό να χαράξει το παρόν και το μέλλον της χώρας του.

Παρακολουθούμε με ικανοποίηση τη συνέπεια στην εφαρμογή του οδικού χάρτη που οδηγεί στην αποκατάσταση της δημοκρατίας και είναι αυτό που εκτιμάται και από όσους στην αρχή εξέφρασαν επιφυλάξεις για τις προσπάθειες της παρούσας Κυβέρνησης.

Η επίσημη επίσκεψη μου και η υπογραφή ακόμη τριών συμφωνιών - η μια αφορά τη συνεκμετάλλευση των εφαπτομένων τεμαχίων με τη ρύθμιση όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες, η άλλη πρόκειται για αεροπορική συμφωνία και η τρίτη υπεγράφη από το Ινστιτούτο Γενετικής της Κύπρου με νοσοκομείο παίδων της Αιγύπτου προκειμένου να δώσουμε τη μεγίστη δυνατή επιστημονική στήριξη στη διάγνωση και θεραπεία του παιδικού καρκίνου - και των άλλων  συμφωνιών που είμαι βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν, δεν αποτελούν παρά την απόδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης μου και της δικής σας να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας και μέσα από αυτές τις ενδυναμωμένες σχέσεις να βοηθήσουμε να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή.
Είμαι βέβαιος ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή θα μας επιτρέψει μια στενότερη συνεργασία, έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό που όλοι επιθυμούμε, δηλαδή την ειρήνη στην περιοχή αλλά και την ανάπτυξη μέσα από τις επενδύσεις που φέρουν ανάλογες ανακαλύψεις.

Δεν έχω αμφιβολία ότι η τριμερής προσπάθεια που καταβάλλουμε μεταξύ Αιγύπτου – Ελλάδας και Κύπρου θα αποδώσει ακόμη περισσότερα στις κοινές προσπάθειες. Υποστηρίζουμε τα Συμπεράσματα της 12ης Νοεμβρίου και προσβλέπουμε στη στενότερη δυνατή συνεργασία, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των λαών μας.

Μέσα από τον διάλογο και τη θεματολογία που είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, μαζί σας και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα και πεδίο κοινών ενδιαφερόντων που μέσα από τις πρακτικές που έχουμε συμφωνήσει και θα ακολουθηθούν, θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε το συντομότερο την καλύτερη δυνατή συνεργασία και στους τομείς του τουρισμού, της παιδείας, της υγείας, της αμυντικής συνεργασίας, της διασφάλισης των διαβαθμισμένων πληροφοριών, έρευνας και διάσωσης και σωρείας άλλων που τόσο μεγάλη σημασία έχουν για τα συμφέροντα των δύο χωρών μας.

Ευχαριστώ για τη θερμή φιλοξενία και τη στενή συνεργασία».

Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι «αυτή είναι μια σημαντική για τις δύο χώρες επίσκεψη και δίνει σημαντική ώθηση για την περαιτέρω ενίσχυσή τους».

Πρόσθεσε ότι οι δεσμοί των δύο χωρών είναι ιστορικοί και η Αίγυπτος προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση τους.

Αναφερόμενος στις συμφωνίες που υπογράφηκαν, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «είναι πολύ σημαντικές όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για τη συνεργασία ευρύτερα των χωρών της περιοχής.

Οι συνομιλίες μας δεν επικεντρώθηκαν μόνο στις συμφωνίες που υπογράψαμε σήμερα, αλλά συζητήσαμε ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως είναι η οικονομική συνεργασία και η διμερής μας συνεργασία και σε άλλους τομείς.

Σημειώνω την πολύ θετική στάση της Κύπρου εντός της ΕΕ που στηρίζει σθεναρά τις αιγυπτιακές θέσεις και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχιστεί».

Ερωτηθείς για το πώς μπορεί να βοηθήσει την Αίγυπτο η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ, ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου είπε ότι η χώρα του έχει υπογράψει κάποιες συμφωνίες με την ΕΕ και ελπίζει στην εξασφάλιση βοήθειας από την Ένωση μέσα από κάποια προγράμματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και εμείς προκειμένου να βοηθήσουμε έτσι ώστε μέσα από προγράμματα της ΕΕ είτε για την εκπαίδευση είτε την εξειδίκευση είτε για την έρευνα και τεχνολογία να βοηθήσουμε και όπου εντοπίζονται ανάλογα προγράμματα να είμαστε οι εισηγητές, έτσι ώστε η Αίγυπτος να επωφεληθεί από αυτά».

Κληθείς να πει πώς εκτιμά τις κινήσεις της Τουρκίας αναφορικά με τις απειλές της ή και παραβιάσεις της στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός είπε ότι «πιστεύουμε ότι η λύση του προβλήματος θα είναι μέσα από συνεργασία και διάλογο που είναι πάντοτε ο καλύτερος τρόπος για επίλυση προβλημάτων μεταξύ των χωρών». Πρόσθεσε ότι «πρέπει όλοι να σέβονται τη διεθνή νομιμότητα».

Πρόσθεσε ότι «όσον αφορά το Κυπριακό θέλω να επιβεβαιώσω τη στάση αρχής της Αιγύπτου ότι υποστηρίζουμε λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Εξάλλου, σε ερώτηση για τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπέγραψε η Κύπρος και η Αίγυπτος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Δεν είναι μια νεοφανής συμφωνία. Είναι μια συμφωνία που γίνεται κατά κανόνα με κράτη, τα οποία έχουν τεμάχια που εφάπτονται της ΑΟΖ τους ή παρεμβαίνει το ένα στο άλλο και συνεπώς δεν είναι κάτι το νέο, αλλά κάτι που συμβαίνει με όλα τα κράτη που έχουν ανάλογα τεμάχια. Και αντί τα γειτονικά κράτη να βρίσκονται σε αντιπαράθεση οι συμφωνίες αυτές οδηγούν στη συνεργασία για αξιοποίηση του πλούτου που τους χάρισε ο Θεός».

Ενωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του παρακάθισαν σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή τους ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Adly Mansour, και στο οποίο παρακάθισε από αιγυπτιακής πλευράς ο Στρατηγός Σίσι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του επέστρεψαν στην Κύπρο στις 5.45 μ.μ.

______________