12/12/13

Γραπτή απάντηση του Υπουργού Ενέργειας στο ΑΚΕΛ



 
Ο κ. Συλικιώτης μιλά για γεγονότα. Αναφέρεται μήπως στα πραγματικά γεγονότα ή στα «γεγονότα», όπως τα ερμηνεύει το ΑΚΕΛ κατά το δοκούν;
Για σκοπούς αποκατάστασης των πραγματικών γεγονότων παραθέτω τα εξής: Στο μνημόνιο του Νοεμβρίου 2012 που συνομολόγησε η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ, στο κεφάλαιο 2, γίνεται ρητή αναφορά ότι «κατά την περίοδο του προγράμματος έσοδα από μετρητά πέραν των προβλέψεων του προγράμματος, περιλαμβανομένων απροσδόκητων κερδών, θα χρησιμοποιηθούν για μείωση του χρέους»
.

Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του Μαρτίου του 2013 με την Τρόικα, η Κυβέρνηση μας διαπίστωσε αυτό το τραγικό λάθος με βάση το οποίο όλα τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα διατίθεντο για τη μείωση του χρέους και πρόσθεσε την υποσημείωση ότι «οποιεσδήποτε ροές εσόδων που συνδέονται με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εξετάζονται στο τμήμα 5.6, σημείο 3» το οποίο ουσιαστικά αναφέρεται στο ταμείο υδρογονανθράκων.

Σε ό,τι αφορά την ΚΡΕΤΥΚ είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ ενάντια στην προσπάθεια για αποτελεσματικό έλεγχο του Οργανισμού από τη Γενική Ελέγκτρια.

Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω σήμερα. Η σημερινή μέρα χαρακτηρίζεται από την επιτυχή επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αίγυπτο κατά την οποίαν υπεγράφησαν σημαντικότατες συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και συμφωνία για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων η οποία και οχυρώνει περαιτέρω τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
______________