3/12/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στο επιστημονικό συνέδριο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση


Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Φίλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

Κυρίες και κύριοι,




Ευχαριστώ τους διοργανωτές, την κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης ιδιαίτερα, για την πρόσκλησή τους να παραστώ και να απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό σ’ ένα τόσο υψηλού επιπέδου Επιστημονικό Συνέδριο, το οποίο απευθύνεται στα στελέχη  των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στοχεύει στην ενίσχυση της διοικητικής και ηγετικής τους ικανότητας.

Το συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο του Έργου «Εκπαίδευση για την Ανάπτυξη της Διοικητικής και Ηγετικής Ικανότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε καιρούς αλλαγής», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους, με ποσό πέραν των 2 εκατ. ευρώ.

Το Έργο ασχολήθηκε με την ανάδειξη και τεκμηρίωση των υφιστάμενων αδυναμιών σε επίπεδο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ειδικότερα στους τομείς της διοίκησης και της μάθησης.

Επίσης,  με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης και σχεδιασμού για προώθηση της διοικητικής και ηγετικής ανάπτυξης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η υλοποίηση του Έργου, συμβάλλει στην εμπέδωση της συνεχούς μάθησης και ανάπτυξης στα στελέχη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην ενίσχυση της ικανότητας των Οργανισμών αυτών να υλοποιούν σύνθετα προγράμματα και πολιτικές τοπικού ενδιαφέροντος. Ήδη, έχει ξεπεραστεί ο στόχος των 1.500 στελεχών, αιρετών και μη, που έχουν τύχει εκπαίδευσης μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

Μέσα από αυτή τη σύντομη περιγραφή της στόχευσης του Έργου και των πολλαπλών ευεργετικών και καταλυτικών προνοιών και επιρροών του πάνω στη συστηματική και συνεχή βελτίωση της μάθησης, του επιπέδου γνώσης και των πρακτικών που ακολουθούνται σε επίπεδο διοικητικής και ηγετικής ανάπτυξης των στελεχών, αιρετών και μη, διαφαίνεται η βούληση για μια ανανεωμένη και ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η διοργάνωση αυτού του Επιστημονικού Συνεδρίου συμπίπτει, χρονικά, με μια ευρείας κλίμακας διακίνηση ιδεών και ανταλλαγή απόψεων, που αφορά στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο. 

Κοινός στόχος και προσπάθεια όλων είναι, η προωθούμενη αναδιάρθρωση να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας πορείας και μιας λαμπρής σελίδας στην ιστορική διαδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η προσπάθεια της Κυβέρνησης και, ειδικότερα, του Υπουργείου Εσωτερικών,  για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φιλοδοξεί να την ισχυροποιήσει και να της δώσει μια νέα πνοή, ενδυναμώνοντας την αποτελεσματικότητά της.

Κοινή συνισταμένη των προσπαθειών μας άλλωστε, είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμού, έτσι ώστε να καταστήσουμε τις Τοπικές Αρχές ικανές να πρωταγωνιστούν τόσο στον σχεδιασμό, όσο και στην εφαρμογή των πολιτικών και στρατηγικών που αφορούν στην τοπική ανάπτυξη.

Θεωρώ πως και στη μια περίπτωση, αυτήν της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως και στην άλλη, αυτήν που καλύπτει το σημερινό Επιστημονικό σας Συνέδριο και άπτεται των Αρχών και Πρακτικών Διοικητικής και Ηγετικής Ανάπτυξης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η στόχευση είναι κοινή και αποσκοπεί, στο τέλος της διαδρομής, στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση όλων όσων διαβιούν στις πόλεις και τις κοινότητες, είτε μόνιμα είτε ως φιλοξενούμενοι επισκέπτες.

Οι Τοπικές Αρχές, έχουν μια ουσιαστική ευθύνη και διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο όσον αφορά την αστική ανάπτυξη, τη διαχείριση των αποβλήτων, τη διατήρηση, αξιοποίηση και προβολή της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, την ποιότητα ζωής των κατοίκων και όχι μόνο. Με την προωθούμενη μεταρρύθμιση, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δώσει ραντεβού με την ιστορία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία φιλοδοξεί να προσαρμόσει στα δεδομένα της νέας εποχής.

Εξάλλου, όλα τα πιο πάνω θα περιληφθούν στον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Υπουργείου Εσωτερικών για την τριετία 2014 – 2016, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Έμπρακτη αναγνώριση από την Κυπριακή Δημοκρατία του ρόλου που η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει, αποτελεί και η πρόσφατη ψήφιση σε κυρωτικό Νόμο, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, της Σύμβασης της Μαδρίτης και των τριών Πρωτοκόλλων της, που αφορούν τη δυνατότητα προώθησης συνεργασιών μεταξύ Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών και τη δυνατότητα άντλησης ευρωπαϊκών ή άλλων κονδυλίων  στα πλαίσια αυτών των συνεργασιών.

Πρόκειται για ένα γεγονός που ανοίγει νέες προοπτικές και δυνατότητες στις Τοπικές Αρχές της Κύπρου για προώθηση και εφαρμογή προγραμμάτων συνεργασίας σε ποικίλους τομείς, στο ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον, με παράλληλη δυνατότητα άντλησης ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Προϋπόθεση για οποιαδήποτε βιώσιμη ανάπτυξη, είναι η εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων σε τοπικό επίπεδο. Πρόθεσή μας, είναι να καταστήσουμε τις Τοπικές Αρχές ικανές να πρωταγωνιστούν τόσο στον σχεδιασμό, όσο και στην εφαρμογή των πολιτικών και στρατηγικών που αφορούν την τοπική ανάπτυξη, με την εμπλοκή ακόμη και της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών.

Κυρίες και κύριοι,

Οι στενοί και αδιάλειπτοι δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας αναδεικνύονται, για άλλη μια φορά, μέσα από την παρουσία και ενεργό συμμετοχή στο σημερινό Επιστημονικό Συνέδριο της κυρίας Παρασκευής Χριστοφιλοπούλου, Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μια παρουσία, που αναβαθμίζει και ποιοτικά τη συνεργασία  στον τομέα που μας απασχολεί σήμερα εδώ.

Είμαι βέβαιος ότι το σημερινό εξειδικευμένο Επιστημονικό Συνέδριο, θα συμβάλει τα μέγιστα στον εμπλουτισμό των γνώσεων και εμπειριών σε ό,τι αφορά στις αρχές και πρακτικές διοικητικής και ηγετικής ανάπτυξης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προς όφελος των ίδιων των συμμετεχόντων αλλά και των Οργανισμών στους οποίους ανήκουν.

Την ίδια στιγμή, οι νέες γνώσεις που αποκτώνται συνολικά,  μέσω αυτού του Σχεδίου και άλλων παρόμοιων δραστηριοτήτων μάθησης, θα ισχυροποιήσουν περαιτέρω τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις επερχόμενες αλλαγές.

Για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες  του Συνεδρίου σας.

------------------------