3/12/13

Συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες


Πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την Κύπρο στις εργασίες του Συμβουλίου εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Στέλιος Χειμώνας.




Το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας διεξήγαγε πολιτική συζήτηση όσον αφορά στη συμβολή του στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και στην προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουάριου που θα έχει ως κύριο θέμα την Ανταγωνιστικότητα της Βιομηχανικής Πολιτικής. Ο κ. Χειμώνας στην παρέμβασή του ανέφερε ότι η συμβολή του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας προς το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο θα πρέπει να αναβαθμιστεί με σκοπό την καλύτερη συνοχή μεταξύ των πολιτικών που αποφασίζονται, αλλά και για διευκόλυνση των εθνικών πολιτικών που εφαρμόζονται.

Ο κ. Χειμώνας σημείωσε, επίσης, ότι για τις χώρες με μεγάλη ύφεση, όπως η Κύπρος, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική και ως εκ τούτου, τόνισε, σε αυτές τις χώρες είναι ιδιαίτερα σημαντική η μελέτη και εφαρμογή περισσότερων εργαλείων για την τόνωση των επενδύσεων.  Ανέδειξε, επίσης, τη σημασία του τομέα της Εσωτερικής Αγοράς, ο οποίος διαθέτει τις προϋποθέσεις και τη δυναμική να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η επιτυχία του στόχου για ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς προϋποθέτει τη δημιουργία συνεργιών, τόσο μεταξύ των επιμέρους πολιτικών της ΕΕ, όσο και μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, σημείωσε ο κ. Χειμώνας. Στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισε τις προσπάθειες για εφαρμογή του φιλόδοξου προγράμματος υλοποίησης της Πράξης για την Ενιαία Αγορά.

Επιπρόσθετα, επισήμανε ότι οι τομείς της ενέργειας, της χρηματοδότησης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος θα πρέπει να αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες στους οποίους να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Αναφερόμενος στον τομέα της βιομηχανίας, πρότεινε την υιοθέτηση ενός πολυετούς οδικού χάρτη για τη βιομηχανία που να προσδιορίζει όλα εκείνα τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ώστε να καταστεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία ως η πλέον ανταγωνιστική βιομηχανία στον κόσμο, καθώς και την υιοθέτηση μιας οριζόντιας βιομηχανικής πολιτικής εκεί όπου αυτό είναι εφικτό.  Ο κ. Χειμώνας αναφέρθηκε και στην τρέχουσα αναθεώρηση του κανονισμού de minimis για τις κρατικές ενισχύσεις, ο οποίος εξετάζει, μεταξύ άλλων, και το θέμα του ορισμού των προβληματικών επιχειρήσεων. Ένεκα της οικονομικής κρίσης που διέρχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Κύπρο και σε άλλες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, τόνισε ότι οι πλείστες εμπίπτουν στον υφιστάμενο ορισμό των προβληματικών επιχειρήσεων και συνεπώς δεν θα μπορούν να λαμβάνουν κρατική ενίσχυση αλλά ούτε και άλλη χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας υιοθετηθήκαν συμπεράσματα στους τομείς της Ευρωπαϊκής Βιομηχανικής Πολιτικής, της Ενιαίας Αγοράς και της Έξυπνης Νομοθεσίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Ετήσια Επισκόπηση για την  Ανάπτυξη για το 2014 και την Ετήσια έκθεση για την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς.

Το Συμβούλιο υιοθέτησε συμφωνία Γενικής Προσέγγισης επί της Οδηγίας για την ηλεκτρονική τιμολόγηση στις Δημόσιες Συμβάσεις και της Οδηγίας για αποζημιώσεις βάσει του εθνικού δικαίου όσον αφορά παραβιάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας περί  ανταγωνισμού.

_______________