3/12/13

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συναντήθηκε με τον Υπουργό Εργασίας της Ελλάδας, στην Αθήνα



Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Αθήνα, είχε στις 29/11/2013, συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Προνοίας της Ελλάδας κ. Γιάννη Βρούτση. Στο τέλος της συνάντησης, οι δύο Υπουργοί προέβηκαν στις ακόλουθες δηλώσεις:



Δημοσιογράφος: Κυρία Υπουργέ, ο λόγος της συνάντησης σας και το αποτέλεσμα.

Ζέτα Αιμιλιανίδου: Σήμερα είχαμε μία πολύ καλή συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας της Ελλάδας στο Υπουργείο Εργασίας. Πραγματικά είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη για τη συνάντηση μας, πρέπει να πω ότι παρακολουθώ εδώ και πολύ καιρό την πολύ καλή εργασία που γίνεται στο Υπουργείο Εργασίας από τον κ. Υπουργό. Έχουμε πολλά να πάρουμε ως Κύπρος, είναι πολύ σημαντική η εξέλιξη όλων των θεμάτων όπως γίνεται στο Υπουργείο Εργασίας. Να πω ότι έχουμε συμφωνήσει στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Έχουν και η Κύπρος και η Ελλάδα ωφεληθεί πολύ από αυτή την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. 

Εμείς στην Κύπρο έχουμε προχωρήσει σε αλλαγές, όσον αφορά την επιδοματική πολιτική μας, θα εφαρμόσουμε από 1/7/2014 το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.  Όλα τα επιδόματα θα ενταχθούν στο Υπουργείο Εργασίας της Κύπρου και θα είναι υπεύθυνο το Υπουργείο Εργασίας για όλη την επιδοματική πολιτική. Έτσι, έχουν μεταφερθεί όλα τα κονδύλια από τον προϋπολογισμό στο Υπουργείο Εργασίας όπου θα εφαρμόσουμε την επιδοματική πολιτική. 

Επισημαίνω ότι πολιτική μας θέση είναι να  επιδοτούμε την εργασία, είναι πολύ σημαντικό ότι αλλάζουμε την πολιτική μας, έχουμε μεγάλο πρόβλημα ανεργίας και στην Κύπρο και ιδιαίτερα στους νέους. Κάνουμε όλες τις προσπάθειες και με τη βοήθεια και του κ. Υπουργού, είμαι βέβαιη ότι θα φέρουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό για τη βοήθεια την οποία ήδη μας εξέφρασε ότι θα δώσει, όσον αφορά το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», το οποίο πρέπει να πω ότι είναι ένα σύστημα που πραγματικά έχει βοηθήσει πάρα πολύ, και πιστεύω ότι και στην Κύπρο με την υιοθέτηση αυτού του συστήματος θα φέρουμε πολύ καλά αποτελέσματα όπως αυτά που επιτεύχθηκαν και στην Ελλάδα. 
Επίσης έχουμε συμφωνήσει να πάρουμε τεχνογνωσία όσον αφορά την αδήλωτη εργασία και όλες αυτές τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.  Αναμένουμε τον κ. Υπουργό στην Κύπρο και τους συνεργάτες του για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε, όλα όσα έχουμε συμφωνήσει.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, απ’ ό,τι κατάλαβα συζητήσατε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και ουσιαστικά τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια.

Γ. Βρούτσης: Με την Υπουργό Εργασίας της Κύπρου αλλά και με τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας και τον Πρέσβη της Κύπρου είχαμε σήμερα μία σημαντική  και πολύ εποικοδομητική συζήτηση. 

Ξέρετε ότι με την Κύπρο μας ενώνουν πολλά, δυστυχώς τώρα μας ενώνει και η κρίση. Μία Κύπρος που από πλήρη απασχόληση, έχει φτάσει στο επίπεδο της ανεργίας στο 17% και το επίπεδο ανεργίας των νέων στην Κύπρο στο 41%. Μας ενώνουν πολλά και τώρα θα μας ενώνουν ακόμα περισσότερα γιατί θα κάνουμε κοινούς βηματισμούς για να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτή την κρίση. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας αλλά ενώνουμε και τις γνώσεις μας. Όπως σας είπε και η κα Υπουργός το πρώτο βήμα είναι να δώσουμε την «ΕΡΓΑΝΗ», ως ένα πολύ σημαντικό εργαλείο προς την Κύπρο, μέσα από το οποίο θα μπορέσει να διαμορφώσει πολιτικές  απασχόλησης.

Το δεύτερο, η Κύπρος βλέπει με πολύ θετικό μάτι τις πολιτικές για την αδήλωτη εργασία που εφαρμόζουμε ήδη στην Ελλάδα και από εκεί και πέρα ετοιμάζουμε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας μέσα από το οποίο έχουμε να πάρουμε και εμείς από την Κύπρο, διότι στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής η Κύπρος έχει προχωρήσει πολύ μπροστά. Και ήδη, αναφέρθηκε η κα Υπουργός, σε ορισμένα σημαντικά θέματα όσον αφορά τις πολιτικές αποφάσεις στην Κύπρο, και πολλά από αυτά τα θέματα βλέπουμε και εμείς. Πιστεύω ότι αυτή η συνεργασία θα ευοδωθεί στο μέλλον και ξεκινάμε από τώρα.


______________