18/11/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου σε εκδήλωση για την πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων






Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στη  Δημόσια Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα: «Το πλαίσιο πρόληψης και καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων στη Κύπρο», που διοργανώνουν  το Υπουργείο Εσωτερικών και  το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως. Η σημερινή εκδήλωση υλοποιείται  στο πλαίσιο εφαρμογής του  νέου Σχεδίου Δράσης κατά της Εμπορίας Προσώπων 2013-2015.



Η παρουσία όλων εδώ αποδεικνύει έμπρακτα  τη θέληση μας για  συνεργασία στον κοινό στόχο που έχουμε θέσει για την πάταξη του εγκλήματος της εμπορίας ανθρώπων. Ειδικότερα, η παρουσία όλων εσάς στη σημερινή εκδήλωση είναι πραγματικά σημαντική γιατί επιβεβαιώνει περίτρανα και τη δική σας δέσμευση, αλλά και την ευαισθησία σας για ένα θέμα που είναι καθαρά ανθρωπιστικό και που απαιτεί τη συνεχή και αποτελεσματική συνεργασία όλων.

Η σημερινή εκδήλωση  είναι  μια πολύτιμη ευκαιρία για όλους να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με τη διαμόρφωση των μελλοντικών δράσεων με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας, την προστασία των θυμάτων, την πρόληψη και τη δίωξη των εγκληματιών.

Η εμπορία ανθρώπων αποτελεί μια ευμετάβλητη και δύσκολα ελεγχόμενη μορφή εγκλήματος, που διαπράττεται συχνά στα πλαίσια του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος, η οποία αφαιρεί από τους ανθρώπους τα θεμελιώδη δικαιώματα τους, καταστρέφει τα όνειρα και τις ελπίδες  τους  και καταρρακώνει την αξιοπρέπειά τους. Πρόκειται για ένα έγκλημα που ντροπιάζει όλους μας, καθώς εκατομμύρια θύματα κάθε χρόνο παγιδεύονται σε κυκλώματα εμπορίας και αποτελούν «προϊόντα» αγοραπωλησίας.

Πρόκειται για  ένα παγκόσμιο πρόβλημα και, δυστυχώς, η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση στο θλιβερό αυτό γεγονός. Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί πρώτο σημείο εισόδου πολλών μεταναστών στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση αποτελεί χώρα προορισμού, αλλά και χώρα διέλευσης θυμάτων εμπορίας προσώπων. Οι πιο συνηθισμένες μορφές εμπορίας προσώπων που καταγράφονται στη Δημοκρατία είναι η εμπορία ανθρώπων για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης και η εμπορία ανθρώπων για σκοπούς εργασιακής εκμετάλλευσης.

Η πάταξη του φαινομένου αυτού, που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και καταρρακώνει τις αρχές και αξίες του σύγχρονου πολιτισμένου κόσμου,  αποτελεί μία από τις βασικότερες προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών. Προς τον σκοπό αυτό εργαζόμαστε σκληρά και έχουμε ήδη καταγράψει κάποιες σημαντικές επιτυχίες. Επιτρέψτε μου, εν συντομία, να αναφερθώ σε ορισμένες από αυτές:

Το πρώτο σημαντικό βήμα για καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στην Κύπρο γίνεται με την εισαγωγή του περί της Καταπολέμησης της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας των Θυμάτων Νόμου του 2007 [Ν.87(Ι)/2007] που τέθηκε σε ισχύ στις 13/7/2007.

Στη βάση των προνοιών της πιο πάνω  νομοθεσίας προχωρήσαμε στη σύσταση της Πολυθεματικής Συντονιστικής Ομάδας κατά της Εμπορίας Προσώπων, στην οποία συμμετέχουν όλα τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες, καθώς και τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Είμαστε  η 10η χώρα  που επικύρωσε τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων. Η Σύμβαση επικυρώθηκε στις 24/10/2007 και τέθηκε σε ισχύ στην Κυπριακή Δημοκρατία από την 1η Φεβρουαρίου 2008.

Αναθεωρήσαμε επιμέρους πτυχές της μεταναστευτικής μας πολιτικής ώστε να συμβάλουν στην πάταξη της εμπορίας προσώπων, με βασικότερη την αναθεώρηση το 2009 της πολιτικής που διέπει την είσοδο και απασχόληση αλλοδαπών καλλιτεχνών στη Δημοκρατία. Με τη νέα αυτή πολιτική, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2009, κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου στις 29/10/2008, καταργήθηκε η λεγόμενη «καλλιτεχνική θεώρηση εισόδου»  και υιοθετήθηκαν ομοιόμορφες διαδικασίες με τους υπόλοιπους τομείς απασχόλησης, με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των αλλοδαπών εργαζομένων.

Δημιουργήσαμε από το 2007 το κρατικό καταφύγιο θυμάτων εμπορίας προσώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση, το οποίο και βρίσκεται υπό την αρμοδιότητα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Υιοθετήσαμε το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2013-2015, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 10/4/2013. Το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης προέκυψε από την αξιολόγηση του προηγούμενου Σχεδίου Δράσης 2010-2012, τις προτάσεις των Ομάδων Εργασίας που καταρτίστηκαν για τον σκοπό αυτό,  τις πρόνοιες της Οδηγίας 2011/36/ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής κατά της Εμπορίας Προσώπων 2012-2016 και τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης GRETA.

Ωστόσο, παρά τα σημαντικά βήματα, τις βελτιώσεις και τις επιτυχίες που έχουν καταγραφεί την τελευταία χρόνια προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων, παραμένει σαφές πως πολλά ακόμα απομένουν να γίνουν σχετικά με τη βελτίωση των εθνικών πολιτικών μας, με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων. Πρέπει να ενισχύσουμε την  προστασία και στήριξη των θυμάτων και να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις και τάσεις εμπορίας ανθρώπων που εμφανίζονται στην  Κύπρο.

Πρέπει να αυξήσουμε τον μικρό σχετικά αριθμό καταδίκων όπως και τις πολύ μικρές ποινές,  που δεν είναι αντίστοιχες του μεγέθους του εγκλήματος. Πρέπει, τέλος, να βελτιώσουμε τον συντονισμό μεταξύ των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών και  να ενισχύσουμε τη συνεργασία των κρατικών φορέων με την κοινωνία των πολιτών και τις τοπικές αρχές, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.

Η εμπορία προσώπων είναι ένα από τα χειρότερα εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ύπαρξης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν γνωρίζει σύνορα, φυλή, θρησκεία, ηλικία και εθνικότητα. Είναι τρομακτικό και μόνο να αναλογιστούμε πως η εμπορία προσώπων, που πραγματοποιείται σε συνθήκες σκλαβιάς, έχει πλέον  καταστεί η δεύτερη πιο κερδοφόρα εγκληματική δραστηριότητα στον κόσμο, μετά το εμπόριο ναρκωτικών. Είμαστε αποφασισμένοι, ωστόσο, να λάβουμε όλα τα αναγκαία διοικητικά και θεσμικά μέτρα για τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων που διαμένουν στη Δημοκρατία. 

Ας επαναλάβουμε, λοιπόν, τη συλλογική μας βούληση και δέσμευση  για να εργαστούμε ενάντια σε αυτό το θλιβερό φαινόμενο. Η σημερινή μέρα, μας δίνει την ευκαιρία να ενώσουμε ξανά  τις δυνάμεις μας προς τον σκοπό αυτό. 

__________________


Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης κα Άννη Σιακαλλή.