18/10/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας στη χοροεσπερίδα του Συνδέσμου εφέδρων αξιωματικών διαμερίσματος Μόρφου, στην Κακοπετριά


Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.15 μ.μ.
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι απόψε μαζί σας στην όμορφη αυτή εκδήλωση του Συνδέσμου σας.
Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την ευγενή πρόσκληση που μου απευθύνατε, δίνοντάς μου την ευκαιρία να βρεθώ ανάμεσα σε ανθρώπους που όχι μόνον υπηρέτησαν ή και υπηρετούν την Εθνική Φρουρά, αλλά, κυρίως, διότι βρίσκομαι ανάμεσα σε Αξιωματικούς οι οποίοι με τη δράση τους, πιστοποιούν ότι ο προσανατολισμός των Ενόπλων μας Δυνάμεων ήταν, είναι και θα παραμείνει η διασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας, καθώς και η υποστήριξη, προώθηση και προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.


Όπως γνωρίζετε η διατήρηση ευέλικτης, αποτελεσματικής και ταχείας αντίδρασης στρατιωτικής ισχύος, με αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα έναντι όλων των απειλών, είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας. Αυτό είναι το βαρύ αλλά εξόχως τιμητικό έργο των στελεχών, μονίμων και εφέδρων των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Ανάμεσα σε αυτά τα στελέχη είστε και εσείς και θα ήθελα γι αυτό να σας ευχαριστήσω για τη στήριξη που προσφέρετε στην Εθνική Φρουρά.

Ο Σύνδεσμος εφέδρων αξιωματικών διαμερίσματος Μόρφου, ιδρύθηκε το 1967 και ήταν ένας από τους επτά συνδέσμους που ίδρυσε η Παγκύπρια Ομοσπονδία Εφέδρων Αξιωματικών. Λειτούργησε στη Μόρφου μέχρι το 1974 και με τον εκτοπισμό ανέστειλε τη λειτουργία του. Το 1994 επαναδραστηριοποιήθηκε και έκτοτε παρουσιάζει πλούσια δράση, για την οποία και τιμήθηκε, συμμετέχοντας ενεργά σε εορτασμούς, εκδηλώσεις και διαλέξεις πάνω σε θέματα εθνικού περιεχομένου.
Η Μόρφου εδώ και 39 χρόνια, υπερασπίζεται με σθένος την ιστορία μας, σέβεται απόλυτα τη μνήμη των μαρτύρων της και φέρνει κάθε χρόνο στην επικαιρότητα το παρελθόν, είτε με την πορεία προς τη Μόρφου, είτε με εκδηλώσεις σαν την αποψινή, δείχνοντας σε όλο τον κόσμο ότι το όραμα της επιστροφής είναι ένα περίτρανο λάβαρο άρνησης της υποταγής στις κυνικές μεθοδεύσεις της Τουρκίας.

Η παραμονή των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στην πατρίδα μας αποτελεί συνεχιζόμενη απειλή κατά της ασφάλειάς μας. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η συνεχής μέριμνά μας για την αμυντική μας θωράκιση με βασικό πυλώνα την Εθνική Φρουρά, έτσι ώστε να αποτελεί αξιόπιστη και αποτρεπτική δύναμη, να συμβάλει στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας του κυπριακού λαού, αλλά και να ενισχύει τις διαπραγματευτικές ικανότητες της πολιτικής ηγεσίας στις προσπάθειες που καταβάλλει για επίλυση του Κυπριακού.

Οι Μορφίτες αποδεικνύουν συνεχώς και εμπράκτως ότι παραμένουν στις επάλξεις του αγώνα και ενωμένοι απορρίπτουν την υποταγή, την αδράνεια, την παραίτηση, μπροστά στα τείχη που υψώνουν μπροστά μας οι κάθε λογής κήρυκες της ενσωμάτωσης και της ήττας, δείχνοντας το δρόμο της επιστροφής και της αποφασιστικής διεκδίκησης μέχρι την επιστροφή στην αγαπημένη μας κωμόπολη.

Η χώρα μας διέρχεται δύσκολες στιγμές που επιβάλλουν τη διαχείριση των καταστάσεων με ηρεμία και σύνεση. Οι απειλές και η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από πλευράς Τουρκίας, οι εξελίξεις στο ενεργειακό τομέα, η οικονομική και κοινωνική κρίση, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επηρεάσει την αμυντική και την αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς. Αυτή η παραδοχή και επιταγή, συνθέτει μια δύσκολη εξίσωση που πρέπει να επιλυθεί και θα επιλυθεί με τη βοήθεια όλων.

Η δράση του Συνδέσμου σας θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό ώστε να συνειδητοποιήσουμε όλοι, πως για να μπορέσουμε να ξαναϋπη- ρετήσουμε την πατρίδα μας, χρειάζεται πάνω απ όλα να υπηρετήσουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και μέσα από τη δημιουργικότητα και το πείσμα που μας χαρακτηρίζει, να ανατρέψουμε για άλλη μια φορά τα δεδομένα και τις αρνητικές μνείες στις δέλτους της ιστορίας μας, επαναφέροντας την αξιοπρέπεια, τη περηφάνια και την ευημερία στους ανθρώπους του τόπου μας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, η προσπάθεια που καταβάλατε για να παραμείνετε κοντά στην Εθνική Φρουρά, μάς καθιστά υπόχρεους απέναντι στη συνέπεια της πολύτιμης προσφοράς σας και μας οπλίζει με τις απαραίτητες δυνάμεις για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να εξακολουθήσουν να συνιστούν την αξιόπιστη και αποτελεσματική δύναμη.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές της εκδήλωσης και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο έργο σας.

Σημείωση: Τον χαιρετισμό εκφώνησε, εκ μέρους του Υπουργού Άμυνας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας κ. Χρίστος Μαληκκίδης.