18/10/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στο συνέδριο «Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών 2013, είναι για σένα»


Με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς δέχθηκα την πρόσκληση του Προέδρου του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού κ. Σταύρου Ολύμπιου και του Προέδρου του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Λάρνακας κ. Ανδρέα Σεργίου, να χαιρετίσω και να θέσω υπό την αιγίδα μου το 22ο Παγκύπριο Ετήσιο Συνέδριο του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβούλιου Εθελοντισμού. Εκφράζω τα θερμά συγχαρητήριά μου στους εθελοντές και το προσωπικό που εργάστηκαν σκληρά για τη διοργάνωσή του.

Το 2013 έχει καθοριστεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών και είναι αφιερωμένο στα δικαιώματα που απορρέουν από την ιθαγένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή επικεντρώνεται στα δικαιώματα που παρέχονται αυτόματα σε όλους τους κατοίκους της ευρωπαϊκής οικογένειας, που αριθμεί σήμερα 500 εκατομμύρια άτομα. Μέσα από τον καθορισμό της θεματικής αυτής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει στην ενθάρρυνση του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, κοινωνίας των πολιτών και επιχειρήσεων ώστε να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ μέχρι το 2020.

Τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ αναγνωρίζονται από τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμπληρώνουν τα δικαιώματα που απορρέουν από μια εθνική ιθαγένεια. Εάν οι πολίτες είναι γνώστες των δικαιωμάτων αυτών, επωφελούνται ως άτομα, αφού αξιοποιούν τις ευκαιρίες που τους προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και γίνονται ενεργοί πολίτες στη δημοκρατική ζωή που τους προσφέρει. Ταυτόχρονα όφελος υπάρχει και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο ως προς τα οικονομικά όσο και ως προς την ενίσχυση της στήριξης που παρέχουν οι πολίτες στο ευρωπαϊκό σύστημα.

Ως κράτος καλούμαστε να προβούμε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να βεβαιωθούμε ότι ο κάθε Κύπριος πολίτης είναι ενημερωμένος για την ευρωπαϊκή του ταυτότητα και γνωρίζει με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει αποδέκτης των δικαιωμάτων που προκύπτουν από αυτήν. Ο Χάρτης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ αναγνωρίζει μια σειρά προσωπικών, αστικών, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών και μόνιμων κατοίκων της ΕΕ και είναι προσβάσιμος στον κάθε Κύπριο πολίτη μέσω της ιστοσελίδας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

Η ενημέρωση των πολιτών ενισχύεται μέσα από δραστηριότητες όπως η σημερινή. Απόδειξη αποτελεί το ότι η παρουσία του εθελοντικού κινήματος της Κύπρου είναι έντονα αισθητή στην κοινωνία και η συμβολή του – ιδιαίτερα τις δύσκολες μέρες που περνούμε – στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών, στην επίτευξη υψηλότερου επίπεδου διαβίωσης για όλους τους πολίτες και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στον τόπο μας, είναι αδιαμφισβήτητα πολύ σημαντική.

Με αυτές τις σκέψεις κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.