10/7/13

Ομιλία Υπουργού Γεωργίας κ. Νίκου Κουγιάλη στο συνέδριο «Μελέτη για την αδειοδότηση σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου» 10/07/2013

Είναι με μεγάλη ικανοποίηση που απευθύνω χαιρετισμό σε αυτή τη σημαντική συνάντηση, η οποία θα βοηθήσει τη Noble Energy και τους εταίρους της να πετύχουν τον στόχο τους, όσον αφορά τον σχεδιασμό ενός προκαταρκτικού σχεδίου αδειοδότησης, το οποίο σχετίζεται με το σημαντικό σχέδιο του σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Είναι γεγονός ότι ζούμε σε έναν κόσμο με αυξανόμενες απαιτήσεις ενέργειας, με πολύπλοκες και έντονες ενεργειακές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Γνωρίζουμε ότι οι παγκόσμιες απαιτήσεις για ενέργεια πιθανό να διπλασιαστούν κατά τη διάρκεια το πρώτου μισού του αιώνα που διανύουμε. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι θα πρέπει να εξεύρουμε τρόπους για να μειώσουμε αισθητά τις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων του θερμοκηπίου ανά μονάδα ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, το ενεργειακό σύστημα της Κύπρου παρουσιάζει μια έντονη δυναμική εξαιτίας σημαντικών αλλαγών στον ενεργειακό τομέα. Ορισμένες από αυτές τις αλλαγές περιλαμβάνουν την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, τις διαδικασίες εισαγωγής και τις χρήσεις του φυσικού αερίου, την προώθηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές και σε ενεργειακά αποθέματα και φυσικά την εξεύρεση εγχώριων αποθεμάτων φυσικού αερίου.
Είναι γεγονός ότι τα πρόσφατα αποτελέσματα από την εξεύρεση φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, προσφέρουν στην Κύπρο μια νέα ενεργειακή πρόκληση. Χειριζόμαστε πολύ προσεκτικά τα θέματα που σχετίζονται με το φυσικό αέριο, ώστε να πετύχουμε ισχυρή ασφάλεια στην παροχή ενέργειας, ενώ παράλληλα να διαφυλάσσουμε την προστασία του περιβάλλοντος, κάτι το οποίο θεωρούμε θεμελιώδες όσον αφορά την οικονομική και κοινωνική μας ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, ένα από τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση με πολλή προσοχή είναι τον σχεδιασμό των απαραίτητων υποδομών για το φυσικό αέριο που θα εξυπηρετούν τις εσωτερικές ανάγκες αλλά και τις εξαγωγές. Μέρος του σχεδιασμού αυτού είναι και ο σταθμός υγροποίησης και εξαγωγής του φυσικού αερίου.
Από περιβαλλοντική σκοπιά, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το φυσικό αέριο είναι μια πηγή ηλεκτρισμού χαμηλή σε διοξείδιο του άνθρακα και μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως η Κύπρος έχει δεσμευτεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Επιπρόσθετα, οι Κύπριοι πολίτες δικαίως απαιτούν χαμηλότερες τιμές και διασφάλιση της παροχής ενέργειας. Τα περιβαλλοντικά ωφελήματα από τη χρήση του φυσικού αερίου ως πηγή ενέργειας είναι αντιληπτά, ουσιαστικά και άμεσα.
Το μήνυμα που θα ήθελα να δώσω είναι ότι το φυσικό αέριο προσφέρει μια μεγάλη δυνατότητα στη χώρα μας και όλες οι Αρχές που παρακολουθούν αυτό το συνέδριο, σήμερα εδώ, θα συνεισφέρουν βοηθώντας τα ενδιαφερόμενα μέρη να προχωρήσουν ομαλά σε αυτό τον σχεδιασμό, διασφαλίζοντας όλες τις απαραίτητες άδειες, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη την περιβαλλοντική διάσταση της όλης δραστηριότητας.
Επιπλέον, θα πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου ότι οι μελλοντικές γενεές πρώτα και πάνω απ’ όλα θα μας κρίνουν για την ταχύτητα και το κόστος βάσει του οποίου διασφαλίσαμε τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές τους ανησυχίες.
Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν να διοργανώσουν αυτό το συνέδριο. Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα του θα συμβάλουν στις νέες ενεργειακές και περιβαλλοντικές προκλήσεις και θα σας αποφέρουν την απαραίτητη στήριξη. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.