5/7/13

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Κυβέρνησης 05/07/2013


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συναντήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων καθηκόντων του κ. Βενιζέλου και αποτελεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό


Σε διευρυμένες συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, θέματα ενέργειας, καθώς και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κασουλίδης καλωσόρισε τον Έλληνα ομόλογό του, σημειώνοντας ότι στην πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία αμέσως μετά τον διορισμό του κ. Βενιζέλου, αναφέρθηκαν στις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, οι οποίες οδήγησαν στη καθιέρωση στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων σε όλους τους τομείς. Ως εκ τούτου, και χάρη στη στήριξη της Ελλάδας, έγινε κατορθωτή η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, «γεγονός που αποδεικνύει ότι μπορούν να επιτευχθούν πάρα πολλά μέσω μιας διαρκούς και αποτελεσματικής συνεργασίας».

Ο κ. Υπουργός, σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που μας απασχολούν με την πλήρη συμπαράσταση και βοήθεια της Ελλάδας, ενώ και εμείς θα είμαστε συμπαραστάτες σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός».

Όπως ανέφερε ο κ. Κασουλίδης κατά τη σημερινή συνάντηση, οι δύο Υπουργοί ξεκίνησαν να εξετάζουν μία μεγάλη ατζέντα θεμάτων η οποία θα συνεχιστεί κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, στις 15 Ιουλίου.

Από πλευράς του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι βρίσκεται σήμερα την Κύπρο για τρεις λόγους. «Πρώτο, γιατί δεν είναι τυπική αλλά ουσιαστική και εθνική υποχρέωση του εκάστοτε Υπουργού Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας να ξεκινά τις επίσημες επισκέψεις του και τις διεθνείς επαφές του από την Κύπρο. Δεύτερο, γιατί έπρεπε να συζητηθεί, τόσο μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών, όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, το σημείο στο οποίο βρίσκεται το μεγάλο εθνικό μας θέμα, το Κυπριακό, το οποίο αποτελεί ανοικτό διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής και προσβολής της διεθνούς έννομης τάξης. Πάντα θα πρέπει να αναζητούμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και οφείλουμε να δημιουργούμε κάθε φορά το αναγκαίο μομέντουμ, να δίνουμε την αναγκαία ώθηση, προκειμένου να πλησιάσουμε και εν τέλει να πετύχουμε τη λύση αυτή».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε επίσης πως «το γεγονός ότι η Κύπρος περνά τώρα μια κρίσιμη φάση οικονομικά και ο κυπριακός Ελληνισμός υφίσταται θυσίες και πιέσεις, μας κάνει να αισθανόμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι και ταυτισμένοι. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, συνέχισε, ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα ήταν και είναι, δυστυχώς, το εργαστήριο της εφαρμογής μεθόδων αντιμετώπισης της δημοσιονομικής, χρηματοοικονομικής, αναπτυξιακής και κοινωνικής κρίσης, που διαπερνά όλη την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Παράλληλα, ο Έλληνας Υπουργός σημείωσε ότι συζητήθηκαν οι σημαντικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όπως το ανοικτό ζήτημα της Συρίας και οι τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο, καθώς και η συνεχής μεταβολή του συσχετισμού δυνάμεων στην περιοχή. Όλα αυτά, πρόσθεσε, συζητήθηκαν σε συνδυασμό με το μεγάλο κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής που λέγεται ενεργειακή διπλωματία, μετά και από την απόφαση που λήφθηκε σε σχέση με τον αγωγό ΤAP [Trans Adriatic Pipeline] που είχε σαν αποτέλεσμα την αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη.

«Ο τρίτος λόγος που βρίσκομαι σήμερα εδώ είναι η στενή και προσωπική μου σχέση με τον Γιαννάκη Κασουλίδη. Μια βαθιά, αδιατάρακτη φιλία, μια σχέση εμπιστοσύνης που λειτουργεί εδώ και 22-23 χρόνια, από τότε που ήμασταν και οι δύο Κυβερνητικοί Εκπρόσωποι και εγκαθιδρύσαμε μια πολύ στενή, ειλικρινή και αυτόματη συνεργασία. Τη συνεργασία αυτή την επιβεβαιώσαμε τώρα και στο επίπεδο των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, τόσο σε θέματα ΕΕ και Ευρωζώνης όσο και στα μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Τέλος, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών μετέφερε τον χαιρετισμό του Προέδρου και του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και όλης της Ελληνικής Κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής κοινότητας. «Μεταφέρω χαιρετισμό τιμής, αγάπης και ενεργούς συμπαράστασης. Αυτή είναι η εθνική στρατηγική μας. Συμπαράσταση, εναρμόνιση, αυτοματισμός στη συνεννόηση, έτσι ώστε να έχουμε ένα στρατηγικό πλαίσιο μέσα στο οποίο να κινούμαστε για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, όχι μόνο για το εθνικό θέμα, αλλά και για την επίτευξη της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στις χώρες μας και στην ευρύτερη περιοχή».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες που δημιουργούνται ενόψει της έναρξης των συνομιλιών τον προσεχή Οκτώβριο και λαμβανομένης υπόψη της ανακάλυψης κοιτασμάτων φυσικού αερίου και των συνεργειών που ενδεχομένως να δημιουργούνται με την οικονομική κρίση, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η προσπάθεια είναι να αναζητηθεί λύση του κυπριακού προβλήματος, εφόσον υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, πρόσθεσε, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι «τα προβλήματα της οικονομίας, η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και η διαδικασία εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου είναι τρεις παράλληλοι, ανεξάρτητοι δρόμοι, οι οποίοι δύνανται να ενισχύσουν αμοιβαία ο ένας τον άλλο».

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πολιτική λύση του Κυπριακού θα ενισχύσει σε εντυπωσιακό βαθμό τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας για τον κυπριακό λαό στο σύνολό του και θα λειτουργήσει καταλυτικά για την ευρύτερη περιοχή. «Εμείς ως Ελληνική Δημοκρατία έχουμε πολύ μεγάλο και άμεσο ενδιαφέρον, όλα αυτά να εξελιχθούν με τρόπο ομαλό, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο και όπως επιβάλλει η σύγχρονη αντίληψη για τη λειτουργία των οικονομικών σχέσεων στον ενεργειακό τομέα, γιατί οι σχέσεις αυτές είναι από τη φύση τους σχέσεις διεθνείς, σχέσεις διακρατικές».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ενεργειακός τομέας μέσα στο στρατηγικό πλαίσιο που αναφέρθηκε προηγουμένως, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι στην πραγματικότητα οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, οι έρευνες, η επισήμανση και αξιοποίηση των φυσικών πόρων, οι τερματικοί σταθμοί και οι αγωγοί, αλλάζουν τα γεωγραφικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «όταν αλλάζουμε τα γεωγραφικά δεδομένα, στην πραγματικότητα αλλάζουμε την υλική βάση των γεωστρατηγικών συσχετισμών. Από την άποψη αυτή πρέπει να υπογραμμίσουμε τον αναβαθμισμένο ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας».

Σε ερώτηση σχετικά με το σημείο στο οποίο βρίσκεται η τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως «θέλουμε να αναδείξουμε την ταυτότητα της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ως την πολιτική εκείνη που θα προσφέρει προστιθέμενη αξία στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ. Η ενέργεια και το φυσικό αέριο αποτελούν το όχημα αυτής της προσέγγισης. Τώρα, η τριμερής συνεργασία είναι μια συνεργασία κρατών που έχουν κοινά αντικείμενα και ως εκ τούτου επιθυμούν να εργαστούν μαζί. Αυτή η προσπάθεια δεν αποσκοπεί στη δημιουργία συμμαχίας ή εχθρικού μετώπου εναντίον της Τουρκίας».

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι ο ενιαίος χώρος μας. «Στον ενιαίο αυτό χώρο, όλα τα κράτη, πρωτίστως τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα άλλα κράτη της περιοχής, έχουν συμφέρον και υποχρέωση να συνεργαστούν. Αυτό το προωθούμε όχι εναντίον άλλων, αλλά υπέρ των κοινών μας στόχων. Κοινός στόχος είναι να καταστεί η λεκάνη της Μεσογείου λεκάνη συνύπαρξης, ειρήνης, πολιτισμού και ανάπτυξης. Τώρα έχουμε τις ευκαιρίες να προσθέσουμε και νέες αναπτυξιακές διαστάσεις λόγω των ενεργειακών δεδομένων. Τώρα που ετοιμαζόμαστε για την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014, θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει η Κυπριακή Προεδρία, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας υλοποίησης της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, γιατί αυτή αποτελεί οριζόντιο άξονα των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας».