5/7/13

Ομιλία του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γ. Λακκοτρύπη στη Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Πάφου

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας να απευθύνω χαιρετισμό στη φετινή Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου (ΕΒΕ Πάφου).
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα ευθύς εξαρχής να εκφράσω την εκτίμησή μου προς την ηγεσία και τα μέλη του ΕΒΕ Πάφου και να επισημάνω τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζετε τόσο στην αποστολή του Επιμελητηρίου όσο και στην οικονομική ανάπτυξη της όμορφης επαρχίας σας και της Κύπρου μας γενικότερα.

Για την αναχαίτιση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε σήμερα, η ευθύνη όλων μας είναι κοινή και αυξημένη. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για να διασφαλίσουμε, με σύνεση, αποφασιστικότητα και στρατηγικό σχεδιασμό, την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού σ’ αυτό τον τόπο και ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση προχωρεί με σταθερό και αποφασιστικό βηματισμό στην αξιοποίηση του νέου γεωστρατηγικού ρόλου που δύναται να αποκτήσει η Κύπρος ως ευρωπαϊκό και διεθνές ενεργειακό κέντρο, με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο και τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης για εξαγωγή. Επιπλέον, έχουμε θέσει ως κύριους στόχους τον ριζικό εξορθολογισμό του κρατικού προϋπολογισμού, τον εκσυγχρονισμό των θεσμών και του Κράτους, την αναδόμηση ενός νέου οικονομικού μοντέλου βασισμένου στην έρευνα και την καινοτομία και την υλοποίηση σειράς μέτρων για επανεκκίνηση της οικονομίας.

Κυρίες και κύριοι,

Ο τουρισμός αποτελεί μια από τις κύριες πηγές εσόδων για τη χώρα μας και η Πάφος απολαμβάνει ένα σημαντικό μερίδιο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το έτος 2012, η Πάφος δέχεται περίπου το 1/3 του συνόλου των αφίξεων προς το νησί μας, γεγονός που καταδεικνύει ότι αποτελεί ένα δημοφιλή και επιτυχημένο τουριστικό προορισμό. Η σημαντική αύξηση που σημειώθηκε στη χρήση του Διεθνούς Αερολιμένα Πάφου δεν μπορεί παρά να αφήνει όλους μας ικανοποιημένους και να αυξάνει τις επιδιώξεις μας για περισσότερες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις και με άλλους προορισμούς. Χαιρετίζω δε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την αύξηση των πτήσεων της εταιρείας Ryanair από και προς την Πάφο για τη χειμερινή περίοδο 2013-2014, από 11 αεροδρόμια και 8 διαφορετικές χώρες.

Σε σχέση με τα μεγάλα έργα τουριστικής υποδομής και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Πάφου, υπάρχει μια έντονη κινητικότητα και αυτό μας ικανοποιεί. Τα γήπεδα γκολφ που ήδη λειτουργούν στην Πάφο συμβάλλουν στην προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού και μάλιστα συχνά εκτός της περιόδου αιχμής, ενώ αναμένονται σύντομα και νέα γήπεδα στην επαρχία σας. Με σταθερά βήματα λοιπόν προχωρά η καθιέρωση της Πάφου και της Κύπρου γενικότερα, ως τουριστικού προορισμού για γκολφ.

Το άλλο σημαντικό έργο που θα συμβάλει στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της επαρχίας σας είναι αυτό της Μαρίνας. Σίγουρα αυτή δεν είναι η ώρα να αναλύσουμε τις δυσκολίες και καθυστερήσεις. Τονίζω όμως ότι πρέπει να προχωρήσουμε το συντομότερο με αυτό το μεγάλο έργο, αφού θα δώσει μια νέα διάσταση στην εικόνα της Πάφου ως τουριστικού προορισμού. Επιπρόσθετα και σε σχέση πάντα με τον ναυτικό τουρισμό, σημαντική είναι και η τροχοδρόμηση διαδικασιών για την ανάπτυξη του λιμανιού Κάτω Πάφου με διαχειριστή την Αρχή Λιμένων και του λιμανιού Πόλης Χρυσοχούς με διαχειριστές την Αρχή Λιμένων, τον ΚΟΤ και τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς.

Για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού προωθήθηκε, σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας, η συμμετοχή στο πρόγραμμα για δημιουργία τεχνητού υφάλου στην περιοχή δυτικά των Μουλιών, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου αρχές του 2014. Πρόσθετα, προγραμματίζεται η δημιουργία δεύτερου υφάλου στην Πόλη Χρυσοχούς. Στο πλαίσιο δε της δημιουργίας υποδομής για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Πάφου, με χορηγία του ΚΟΤ, προέβη επίσης στην αγορά αλιευτικού σκάφους για πόντιση, με στόχο την ανάπτυξη της θαλάσσιας ζωής και την προσέλκυση δυτών.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Πάφος στηρίζεται και ενισχύεται επίσης σημαντικά από το Κράτος και τον Κυπριακό Οργανισμού Τουρισμού, σε σχέση τόσο με τον αθλητικό τουρισμό και τη φιλοξενία ξένων ομάδων για προετοιμασία στην Κύπρο κατά τη χειμερινή περίοδο, όσο και με τη διοργάνωση σημαντικών καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ενδεικτικά αναφέρω τις εκδηλώσεις Pafos Aphrodite Festival 2012, το 16ο Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος και τις Μουσικές Κυριακές, οι οποίες αναβαθμίζουν την εικόνα της πόλης ως ενός πολύ ελκυστικού προορισμού και στον τομέα του πολιτισμού.

Κυρίες και κύριοι,

Οι προκλήσεις που δημιουργεί η οικονομική ύφεση είναι μεγάλες. Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, στο πλαίσιο της ευρύτερης Κυβερνητικής πολιτικής, παρακολουθεί στενά και αξιολογεί τις βασικές παραμέτρους που συνθέτουν το σημερινό περιβάλλον, διαμορφώνοντας και εφαρμόζοντας μέτρα στους τομείς αρμοδιότητάς του, με στόχο την επαναφορά της Κύπρου σε πορεία ανάπτυξης.

Στον τομέα της βιομηχανίας συνεχίσαμε, για ακόμη μια χρονιά, την πολιτική ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας με την προώθηση των Σχεδίων και Προγραμμάτων χορηγιών για τεχνολογική αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και επέκταση των υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα, με σκοπό την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται συνειδητή προσπάθεια υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία ή από το Γεωργικό Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπρόσθετα, στους στρατηγικούς στόχους της Κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται η περαιτέρω προώθηση των εξαγωγών επαγγελματικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα μέσω της καθιέρωσης της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου παροχής ιατρικών, εκπαιδευτικών, συμβουλευτικών και άλλων υπηρεσιών. Παρά τη στενότητα των οικονομικών πόρων, η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον εμποροβιομηχανικό μας κόσμο, συνεχίζει να εφαρμόζει διάφορα μέτρα για προώθηση του εμπορίου και των υπηρεσιών, όπως η διοργάνωση εμπορικών αποστολών, σεμιναρίων και επιχειρηματικών φόρουμ στο εξωτερικό, η συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, η διεξαγωγή ερευνών αγοράς, η καταχώρηση διαφημίσεων και άρθρων σε έγκυρα επιχειρηματικά έντυπα και ιστοσελίδες, και, τέλος, η φιλοξενία ξένων εμπορευομένων και δημοσιογράφων στην Κύπρο.

Φίλες και φίλοι,

Στον τομέα της ενέργειας η Κύπρος παρουσιάζει, τα τελευταία χρόνια, έντονη δυναμική, αφού διανύει μια περίοδο σημαντικών αλλαγών με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, την προώθηση της Εξοικονόμησης Ενέργειας και των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές, τις ενέργειες για εισαγωγή και χρήση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων συμπαραγωγής και την ανακάλυψη γηγενών αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Όπως είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε, η εταιρεία Noble Energy International Ltd ανακοίνωσε στα τέλη του 2011 την ανακάλυψη εντός του τεμαχίου 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, κοιτάσματος φυσικού αερίου ποσότητας, περίπου, 7 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών. Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν μετά από το πέρας των εργασιών ανόρυξης της επιβεβαιωτικής γεώτρησης, οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές του Ιουνίου, θα αξιολογηθούν και θα συμβάλουν στην πιστοποίηση και ακριβέστερη εκτίμηση της ποσότητας και ποιότητας του φυσικού αερίου.

Επιπρόσθετα, η κοινοπραξία των ENI και KOGAS και η εταιρεία TOTAL, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών εντός του 2ου εξαμήνου του 2013. Με βάση τις σεισμικές έρευνες και τις γεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες που θα ετοιμασθούν, αναμένεται μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια να προχωρήσουν στην ανόρυξη ερευνητικών γεωτρήσεων για εντοπισμό φυσικού αερίου ή/και πετρελαίου.

Η Κυβέρνηση, σύμφωνα και με τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, προχωρά με προσεκτικούς χειρισμούς στον σχεδιασμό της απαραίτητης υποδομής για την αξιοποίηση των εγχώριων αποθεμάτων φυσικού αερίου, όπως ο υποθαλάσσιος αγωγός για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο, που θα χρησιμοποιηθεί αρχικά στην ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και η δημιουργία μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου για σκοπούς εξαγωγής.

Για τη μονάδα υγροποίησης, που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, πετύχαμε μάλιστα ένα σημαντικό ορόσημο μόλις την περασμένη εβδομάδα, με την υπογραφή στις 26 Ιουνίου 2013, Μνημονίου Συναντίληψης με την εταιρεία Noble Energy και τους συνεταίρους της στο τεμάχιο 12, τις ισραηλινές εταιρείες Delek και Avner. Σκοπός του Μνημονίου είναι η έναρξη διαπραγματεύσεων για την κατασκευή του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2013 με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, γνωστής ως Project Agreement.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά μου στον τομέα της ενέργειας, οφείλω να τονίσω ότι παράλληλα με τα προαναφερόμενα μέτρα για την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απεξάρτησή μας από τις εισαγωγές ενέργειας, η Κυβέρνηση προωθεί επίσης τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Ενεργειακής Απόδοσης και της Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Τέλος, θα ήταν νομίζω παράλειψή μου εδώ να μην αναφέρω ότι, σε συνάρτηση με τα πιο πάνω και στη βάση της πολιτικής μας για στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, έχουμε προχωρήσει ήδη, μαζί με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, στην προκήρυξη Σχεδίων Χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος 3kW σε περίπου 2 χιλιάδες οικίες ευάλωτων καταναλωτών με τη μέθοδο συμψηφισμού παραγωγής – κατανάλωσης ενέργειας, γνωστής ως net metering. Στους καταναλωτές αυτούς θα δοθεί χορηγία ύψους €900 ανά κιλοβάτ, με μέγιστο ποσό τα €2.700 για κάθε σύστημα.

Κυρίες και κύριοι,

Η ενίσχυση των παραγόντων ανταγωνιστικότητας σχετίζεται άμεσα και με τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την προσέλκυση επιτυχημένων επενδύσεων. Οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις μας υποχρεώνουν να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά για να ενδυναμώσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας, εκσυγχρονίζοντας και επεκτείνοντας τα προσφερόμενα κίνητρα και υπηρεσίες μας προς ξένους επενδυτές. Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, θεωρώ ότι χρήζουν ιδιαίτερου επαίνου και οι προσπάθειες που έγιναν για την προώθηση των πωλήσεων εξοχικών κατοικιών σε κινέζους αγοραστές και, φυσικά, για την ανάκαμψη του κατασκευαστικού τομέα γενικότερα.

Χρειάζεται να αγωνιστούμε, ο καθένας μας από το δικό του «πρόχωμα», για να εξέλθει η οικονομία μας από την ύφεση στην οποία μπήκε τόσο απότομα και βίαια. Η πολιτική βούληση από πλευράς Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη λήψη μέτρων για άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας σε όλους τους τομείς, είναι δεδομένη και έμπρακτη. Επιδιώκουμε τη συνέχιση και ενίσχυση τόσο της δικής σας συνεργασίας όσο και αυτής όλων των κοινωνικών τάξεων του λαού. Πολίτες, Τοπική Αυτοδιοίκηση και κοινωνικοί εταίροι, πρέπει να είμαστε σύμφωνοι και σύμμαχοι στις προσπάθειες για επανεκκίνηση της οικονομίας μας και επαναφορά στην ανάπτυξη.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της σημερινής σας Γενικής Συνέλευσης.