9/4/13

Εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στη Νέα Υόρκη 09/04/2013

Η Ομογένεια της Αμερικής τίμησε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου με εκδηλώσεις που άρχισαν από την Παρασκευή, 5 Απριλίου και κορυφώθηκαν την Κυριακή, 7 Απριλίου με τη μεγάλη παρέλαση στην Πέμπτη Λεωφόρο στην οποία συμμετείχαν όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας, περιλαμβανομένων και των κυπριακών οργανώσεων από όλη την Αμερική. Τελετάρχης στη φετινή παρέλαση ήταν ο Βοηθός Διευθυντής του FBI στη Νέα Υόρκη κ. Γιώργος Βενιζέλος ενώ παρέστησαν σύσσωμες οι Διπλωματικές Αποστολές Ελλάδας και Κύπρου καθώς και πλήθος ομογενών.
Την Κυπριακή Κυβέρνηση εκπροσώπησε στους εορτασμούς της Ομογένειας ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης Νικόλας Αιμιλίου. Της παρέλασης προηγήθηκε πανηγυρική δοξολογία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου.

Όπως κάθε χρόνο, το Σάββατο, 6 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών, το επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης στη διάρκεια του οποίου αναγνωρίσθηκε η προσφορά οργανισμών και ατόμων στη συλλογή των απαιτούμενων χρημάτων για τη διοργάνωση της φετινής παρέλασης μεταξύ των οποίων η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και ο Πρόεδρος της Πανίκος Παπανικολάου, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας και υποψήφιος για τη Δημαρχία της Νέας Υόρκης Τζον Κατσιματίδης και άλλοι.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Νικόλας Αιμιλίου, μετέφερε τον χαιρετισμό και τα συγχαρητήρια του Προέδρου Αναστασιάδη, της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου και εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για τη μεγάλη στήριξη της Ομογένειας προς την Κύπρο στις δύσκολες αυτές ώρες και ιδιαίτερα προς τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για τη σταθερή υποστήριξή του όλα αυτά τα χρόνια. Τις μέρες αυτές-τόνισε ο κ. Πρέσβης-ο συμβολισμός της 25ης Μαρτίου ισχυροποιείται ακόμα πιο πολύ.

Αναφορικά με τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που βιώνει η Κύπρος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι ο κυπριακός λαός όσο μεγάλες και να είναι οι δυσκολίες που περνά, δεν θα υποκύψει αλλά θα επιμείνει, παρά τις αντιξοότητες, για να οικοδομήσει εκ νέου την οικονομία του. Υπενθύμισε εξάλλου ότι η Κύπρος υπέστη με την εισβολή και κατοχή ακόμα μεγαλύτερη συμφορά και κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να επιτύχει, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα αξιοσημείωτη οικονομική ανάπτυξη. Και αυτό -είπε- οφείλεται στην απίστευτη αρετή της αντοχής που διακρίνει τον λαό μας.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος επισήμανε ότι σήμερα περισσότερο, από ποτέ πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις και να συντονίσουμε ενωμένοι τις προσπάθειές μας για να ξεπεράσουμε το συντομότερο δυνατόν τις δυσκολίες.

Οι Έλληνες κατέληξε δεν είναι έθνος που φοβάται τις δυσκολίες αλλά έθνος που τις ξεπερνά και κάλεσε για αναζωογόνηση του ίδιου ακριβώς πνεύματος που υπήρχε στην Αγία Λαύρα πριν 190 χρόνια. Αυτό είπε θα είναι η συνεισφορά της γενιάς μας στην ιστορία και με αυτό τον τρόπο θα γράψουμε το νέο της κεφάλαιο.