9/4/13

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως προήδρευσε σύσκεψης για τη βία στα γήπεδα 09/04/2013

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου προήδρευσε σήμερα σύσκεψης με την ηγεσία της Αστυνομίας αναφορικά με τη βία στα γήπεδα. Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Υπουργός προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, ως ακολούθως:

«Είχαμε μια σύσκεψη κατά την οποία ανασκοπήσαμε όλα τα μέτρα και την κατάσταση που επικρατεί γύρω από το θέμα της βίας στα γήπεδα. Τον τελευταίο καιρό, δυστυχώς, είναι σαφές ότι τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα είναι σε έξαρση σε σημείο που δείχνουν ένα σκληρό και επικίνδυνο πρόσωπο. Γι’ αυτό σήμερα με την Αστυνομία είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε όλα τα προληπτικά αλλά και τα κατασταλτικά μέτρα για πάταξη των φαινομένων βίας τόσο εντός όσο και εκτός των γηπέδων.

Δυστυχώς, σε δύο παιγνίδια του περασμένου Σαββάτου καταγράψαμε τα πιο σοβαρά φαινόμενα βίας που έχουν παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό. Πέρα από αυτή την οδυνηρή διαπίστωση, σήμερα με την Αστυνομία αξιολογήσαμε όλες τις ενέργειές μας και αποφασίσαμε να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, όπως μέτρα που σχετίζονται με τον έλεγχο των φιλάθλων αλλά και αντικειμένων που μεταφέρονται στον χώρο των γηπέδων είτε μέσω των φιλάθλων είτε με άλλους τρόπους κατά τη διάρκεια του παιγνιδιού. Μέτρα τα οποία έχουν να κάνουν με την ενδυνάμωση της παρουσίας της Αστυνομίας αλλά και τη λήψη αυστηρότερων μέτρων στα θέματα καταστολής. Σίγουρα δεν είναι πρόθεσή μας να ασκήσουμε βία για να αντιμετωπίσουμε τη βία στα γήπεδα. Πρόθεσή μας είναι να συνεργαστούμε μαζί με όλους, τόσο τις διοικήσεις των σωματείων όσο και τους οργανωμένους φιλάθλους, για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου. Μέτρα τα οποία έχουν να κάνουν με τη μετακίνηση των φιλάθλων από τη μια πόλη στην άλλη».

«Με την ευκαιρία αυτή», συνέχισε, «ζητώ τη συνεργασία όλων των συνδέσμων οργανωμένων φιλάθλων και των σωματείων ώστε η μετακίνηση να γίνεται υπό τον έλεγχο και την επίβλεψη της Αστυνομίας. Παράλληλα θέλουμε τη συνεργασία των οργανωμένων φιλάθλων ώστε η είσοδός τους στο γήπεδο να γίνεται σε προκαθορισμένο χρόνο και με υπομονή».

Ο κ. Υπουργός είπε επίσης: «Έχουμε αξιολογήσει τα αποτελέσματα της σύσκεψης που έγινε πριν από τη διεξαγωγή ενός παιγνιδιού και είμαστε έτοιμοι στην επόμενη σύσκεψη να καταθέσουμε συγκεκριμένες εισηγήσεις. Ζητούμε από τις ομάδες όπως συνεργαστούν. Για παράδειγμα, ο αριθμός των επιτηρητών είναι αναγκαίος και απαραίτητος και δεν μπορεί να μην συνδέεται με την επικινδυνότητα ενός παιγνιδιού αλλά και τον αριθμό των φιλάθλων που θα εισέλθουν στον γήπεδο. Κατανοούμε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τις ευθύνες του στα πλαίσια της ασφάλειας των φιλάθλων κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους από το γήπεδο. Κάνω έκκληση προς όλους τους φορείς, τα σωματεία, τους οργανωμένους φιλάθλους, τους διαχειριστές των γηπέδων, αλλά και κάθε έναν από τους φιλάθλους όπως συνεργαστούν μαζί με την Αστυνομία στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα τα οποία σίγουρα αντικατοπτρίζουν τον πολιτισμό μας».