9/4/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη 09/04/2013

Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με αντιπροσωπεία της εταιρείας Noble Energy, η ανάκληση της πράξης διορισμού του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και ο διορισμός νέου μέλους της Ερευνητικής Επιτροπής για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την κατάσταση στην οικονομία ήταν μερικά από τα θέματα για τα οποία προέβη σε δηλώσεις σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία της Noble Energy υπό τον Πρόεδρο της εταιρείας κ. Charles Davidson.

Συζητήθηκε ενδελεχώς η συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την εταιρεία, με βάση το συμβόλαιο που έχουμε υπογράψει για την εκμετάλλευση του τεμαχίου Αφροδίτη στην κυπριακή ΑΟΖ. Η εταιρεία παραμένει δεσμευμένη στον προγραμματισμό που έχει συμφωνηθεί για τη γρηγορότερη αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Ο Πρόεδρος ενημερώθηκε από την εταιρεία ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση θα αρχίσει τον Ιούνιο και θα διαρκέσει τρεις μήνες. Με τη λήξη της γεώτρησης θα έχουμε πολύ πιο καθαρή εικόνα σε ό,τι αφορά το ακριβές μέγεθος του κοιτάσματος.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο. Συζητήθηκε επίσης το θέμα του τερματικού και η συμμετοχή της εταιρείας, αλλά και άλλων εταιρειών και συνεργατών, στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και πώληση των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ».

Αναφερόμενος στην ανάκληση της πράξης διορισμού του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Ανακλήθηκε η Πράξη Διορισμού του κ. Σπύρου Σταυρινάκη στη θέση του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τερματίζεται ο εν λόγω διορισμός. Έχει ήδη σταλεί η επιστολή ανάκλησης και τερματισμού του διορισμού του κ. Σταυρινάκη προς τον ίδιο.

Η βασική νομική άποψη που ουσιαστικά δεν δικαιολογεί την επίκληση του δικαίου της ανάγκης βασίζεται στο άρθρο 118 του Συντάγματος και θεωρεί ότι ο διορισμός, ο οποίος έγινε την 4η Φεβρουαρίου, δεν υφίσταται και μπορεί να ανακληθεί διότι οι έκτακτες συνθήκες, ανάγκες και τα δεδομένα εκείνα που θα δικαιολογούσαν την επίκληση του δικαίου της ανάγκης, ουσιαστικά, δεν υφίστανται».

Στη συνέχεια, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η απάντησή του σε όσους επιμένουν να συζητούν πράγματα που βρίσκονται σε σύγκρουση με την απτή πραγματικότητα είναι ότι «η καλύτερη συνεισφορά όσων είναι οι βασικοί υπεύθυνοι της οικονομικής τραγωδίας του τόπου θα ήταν η σιωπή. Δυστυχώς, η κοινωνία έκπληκτη παρακολουθεί το αντίθετο.
Αποδέχθηκαν το κούρεμα και δεν το κατάλαβαν. Συζητούσαν bail- in, δηλαδή εκ των έσω εκκαθάριση των τραπεζών, και νόμιζαν ότι συζητούσαν bail- out, δηλαδή εκ των έξω.

Θα μείνω μέχρι εδώ, διότι αν κάποιοι υποτιμούν τη νοημοσύνη του λαού, εμείς δεν την υποτιμούμε».

Ακολούθως, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Μετά τις δηλώσεις της Γενικής Λογίστριας που έχουν σχέση με τη ρευστότητα στα δημόσια ταμεία, η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι μελετά και επεξεργάζεται συγκεκριμένους τρόπους για να αποτρέψει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών για τον μήνα Απρίλιο. Δυστυχώς, εκ των πραγμάτων, είναι ένας κίνδυνος ορατός, παρά τις διαβεβαιώσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης ότι υπάρχουν χρήματα για την εκπλήρωση των κρατικών υποχρεώσεων για τον μήνα αυτό και για τον επόμενο ακόμα μήνα.
Διαβεβαιώνοντας τους πολίτες ότι δεν θα επιτρέψει να βιώσουν μια στάση πληρωμών, η Κυβέρνηση τονίζει ότι το ζητούμενο είναι η εξεύρεση μιας σταθερής και οριστικής λύσης η οποία δεν είναι άλλη από την επικύρωση και την αξιόπιστη τήρηση του Μνημονίου. Μέσα από αυτή θα ενεργοποιηθεί η δανειακή σύμβαση η οποία θα απομακρύνει οριστικά τον κίνδυνο στάσης πληρωμών και στη βάση αυτή θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας και άλλες προϋποθέσεις με προοπτική σταθερότητας και ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στην Ερευνητική Επιτροπή ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε την παραίτηση που υπέβαλε γραπτώς το μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής για διεξαγωγή έρευνας σε σχέση με την κατάσταση της οικονομίας κ. Γιαννάκης Κωνσταντινίδης, για λόγους υγείας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διόρισε σήμερα ως τρίτο μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής τον εν ενεργεία δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Ανδρέα Κραμβή ο οποίος αφυπηρετεί στα μέσα Μαΐου».

Ερωτηθείς για το πώς προχωρεί η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα εξεύρεσης τρόπων για άντληση ρευστότητας και κληθείς να πει αν θα προστρέξουμε στην Κεντρική Τράπεζα γι’ αυτό, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Η πρώτη δόση αναμένεται εάν κυλήσουν όλα ομαλά – που ελπίζουμε να κυλήσουν ομαλά – αρχές του επόμενου μήνα. Όμως, από τη στιγμή που η δανειακή σύμβαση θα είναι απόφαση του Eurogroup της 12ης Απριλίου και υπάρχει η πολιτική βούληση του κυπριακού πολιτικού συστήματος να περάσει οποιαδήποτε μνημονιακά νομοσχέδια που υπαγορεύονται εκ της δανειακής σύμβασης, αυτό θα επιτρέψει στο κράτος να έχει την αξιοπιστία να ενεργήσει κατά τρόπον που να μην υπάρχει πρόβλημα στα δημόσια ταμεία μέχρι το τέλος του μήνα.

Υπάρχουν πολλές δυνατότητες. Αυτή τη στιγμή δεν κρίνω σκόπιμο να αναφέρω τους συγκεκριμένους τρόπους, αλλά υπάρχουν δυνατότητες που θα βασιστούν ακριβώς πάνω στην ωριμότητα του πολιτικού μας συστήματος».
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι μια πηγή ρευστότητας είναι ένα δάνειο από τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Στυλιανίδης απάντησε: «Γιατί να μην υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο; Θα επιλεχθεί η καλύτερη δυνατή λύση τη στιγμή που θα χρειαστεί».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Πέτρου Κληρίδη ότι από το Υπουργείο Οικονομικών ζητήθηκε γνωμάτευση για το κούρεμα πριν από το Eurogroup της 15ης Μαρτίου και ερωτηθείς κατά πόσον το γνώριζε αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Από δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα συνάγεται ότι υπήρξε πληροφορία ότι κάποιοι ετοίμαζαν νομοθεσία για το κούρεμα την Παρασκευή, ενώ ο Πρόεδρος ήταν στις Βρυξέλλες και ουσιαστικά διαβουλευόταν και διαπραγματευόταν επιχειρώντας να διαμορφώσει τις καλύτερες συμμαχίες με συναντήσεις με Μπαρόζο, Μέρκελ και Ρεν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έμαθε για τη συγκεκριμένη θέση το απόγευμα, μετά τις συναντήσεις με Λαγκάρντ και Ντράγκι. Όσοι επιχειρούν να θολώσουν τα νερά λέγοντας πράγματα εκτός πραγματικότητας, ουσιαστικά επιχειρούν να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες».

Ερωτηθείς αν κάποιοι θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην προώθηση ενός τέτοιου νομοσχεδίου χωρίς πολιτική απόφαση, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Αυτό το πράγμα θα διερευνηθεί. Ο Πρόεδρος τελεσίδικα – ήμουν και εγώ παρών – έμαθε αυτά μετά την πρώτη συνάντηση, την προκαταρκτική, από τον Υπουργό Οικονομικών, το απόγευμα μετά τις συναντήσεις του με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Σε όποιους επιχειρούν να θολώσουν τα νερά, εμείς λέμε ότι ήξεραν ίσως και διαβουλευόντουσαν με βάση το Μνημόνιο της 23ης Νοεμβρίου, και έπρεπε αυτή η ενημέρωση να γίνει από τους καθ’ ύλην αρμόδιους που παρέδωσαν την εξουσία».