12/4/13

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη 12/04/2013


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης εργασίας, που πραγματοποιεί στην Ελλάδα, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες.

Ο κ. Μεϊμαράκης, απευθυνόμενος στον κ. Ομήρου, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την Κύπρο, τον Ελληνισμό, την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, αλλά και τον δρόμο που πρέπει να χαράξουμε ώστε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες αυτής της περιόδου.

Γνωρίζω πως η Βουλή των Αντιπροσώπων κλήθηκε να πάρει πάρα πολύ δύσκολες αποφάσεις και έχει μπροστά της εξίσου δύσκολο έργο, το οποίο όμως είναι αναγκαίο. Αυτό προκύπτει και από τη δική μας εμπειρία, καθώς και το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει ζήσει ανάλογες στιγμές. Έχουμε βιώσει την σκληρότητα των διαπραγματεύσεων και ξέρουμε ότι αυτή την στιγμή βρισκόσαστε σε ένα κρίσιμο σημείο.

Η κρισιμότητα αυτή ωστόσο δεν αναιρεί τη σταθερότητα των απόψεων μας όσον αφορά στο εθνικό ζήτημα, ούτε φυσικά συνεπάγεται με παραίτηση από τη μάχη για την πορεία του ζητήματος, στην οποία πρωταγωνιστείτε εσείς με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους Αρχηγούς των Κομμάτων. Εκ μέρους όλων των Κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων, θέλω να σας εκφράσω πως συμπαρατασσόμαστε στη μάχη αυτή και να μεταφέρω την αλληλεγγύη όλων των Ελλήνων στον κυπριακό λαό.

Από την πλευρά του, ο κ. Ομήρου, δήλωσε: «Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες της Βουλής των Αντιπροσώπων και ευρύτερα του λαού μας γιατί η Βουλή των Ελλήνων, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα στέκεται αποφασιστικά δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία, πλάι στη Βουλή των Αντιπροσώπων σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία περιήλθε η Κυπριακή Δημοκρατία.
Θέλω να επισημάνω, δίχως να κρύψω τα λόγια μου, ότι δυστυχώς οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και οι ισχυροί ταγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συμπεριφέρθηκαν κατά τρόπο που θα ήταν αναμενόμενος από εταίρους. Δηλαδή, η θεμελιώδης αρχή της αλληλεγγύης δεν επεδείχθη αυτές τις κρίσιμες ώρες. Αντίθετα, υπήρξε μια σκληρή, ανάλγητη συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο όταν χρειάστηκε να απευθυνθεί στον Μηχανισμό Στήριξης. Τα μέτρα που επεβλήθησαν και περιελάμβαναν το πρωτοφανές μέτρο της απομοίωσης καταθέσεων, έπληξαν καταστροφικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και ευρύτερα τις υπηρεσίες, πάνω στις οποίες στηρίζεται ή στηριζόταν η κυπριακή οικονομία για πολλές δεκαετίες.

Άδικες και συκοφαντικές κατηγορίες, περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, περί «φορολογικού παραδείσου», διατυπώθηκαν εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενώ, όταν η Κύπρος εντάχθηκε το 2008 στην Ευρωζώνη οι έλεγχοι και οι επιθεωρήσεις που είχαν γίνει, απέδειξαν ότι πληροί πλήρως όλα τα κριτήρια και τους κανόνες κατά του χρηματοοικονομικού εγκλήματος.

Τώρα, γιατί ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, αυτή η συκοφαντική ομοβροντία κατηγοριών, είναι ένα θέμα το οποίο ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί.

Εν πάση περιπτώσει, θα αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα. Άλλωστε, ξέρουμε από δυσκολίες. Το απέδειξε ο λαός μας και το 1974 μετά τη φοβερή τραγωδία, με απώλεια του 70% των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας, με 200.000 πρόσφυγες, με αγνοούμενους, με εγκλωβισμένους και θύματα εκείνης της τραγωδίας. Σταθήκαμε στα πόδια μας και ξαναζωντανέψαμε την κυπριακή οικονομία.

Όμως, αυτή η κρίση της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και άλλων χωρών, δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη, η οποία χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης. Θα πρέπει να ξαναανακαλύψει η Ευρώπη τις θεμελιώδεις αρχές και τα οράματα τα οποία αντιπροσωπεύει και δεν είναι άλλα από τις αρχές της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, των δικαιωμάτων των λαών, της ανάπτυξης και της ευημερίας για όλους και ασφαλώς όχι μια Ευρώπη του πλούσιου βορρά και του φτωχού νότου. Διότι, αυτή η προσέγγιση δεν οδηγεί μόνο σε διατάραξη της κοινωνικής συνοχής αλλά και της πολιτικής. Και είμαι βέβαιος ότι οι δύο Βουλές, οι Κυβερνήσεις αλλά και οι λαοί μας θα αγωνιστούν και με τα Κοινοβούλια άλλων χωρών αλλά και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να οδηγηθεί η Ευρώπη ξανά στο δρόμο που ονειρεύτηκαν οι πρωταγωνιστές, οι σκαπανείς και οι αρχιτέκτονες της».

Με την άποψη του κ. Ομήρου, συμφώνησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, παρατηρώντας πως: «Είναι αλήθεια ότι ο ευρωσκεπτικισμός έχει αναπτυχθεί εντόνως σε όλους τους πολίτες της Ευρώπης, ενώ και τα Κοινοβούλια προβληματίζονται ιδιαιτέρως. Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσονται οι πρωτοβουλίες εκείνες προκειμένου να μπορέσουν τα Κοινοβούλια να αποτελέσουν το ανάχωμα σε αυθαιρεσίες και κινήσεις που δημιουργούν προβλήματα στην κοινωνική συνοχή».

Ο κ. Μεϊμαράκης, αναφερόμενος στις εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 20 Απριλίου, εξέφρασε την πεποίθηση πως εκεί «θα χαραχθεί κοινή στρατηγική που θα ακολουθήσουν τα Κοινοβούλια απέναντι και στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ώστε να οδηγηθεί η Ευρώπη προς την επιθυμητή κατεύθυνση». «Νομίζω δε, πως οι απόψεις όλων των Κοινοβουλίων συμπίπτουν και ο αγώνας θα είναι κοινός για την επίτευξη των οραμάτων που μοιραζόμαστε, μαζί με τις αγωνίες των πολιτών μας» ανέφερε.

Ο κ. Ομήρου, καταλήγοντας, απηύθυνε μήνυμα «να μην διανοηθούν, οι όποιοι τρίτοι, ότι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε θα κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του λαού μας και θα μας οδηγήσουν να αποδεχθούμε ελλειμματική λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο είμαι βέβαιος πως εκπέμπει και η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Βουλή των Ελλήνων. Ο λαός μας δεν πρόκειται να γονατίσει μπροστά στις δυσκολίες, ούτε θα υψώσει τα χέρια. Θα επιμείνουμε στη λύση του κυπριακού ζητήματος, που θα στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Αυτό ας το έχουν υπόψη τους όποιοι διανοούνται ότι θα ήταν δυνατό να αξιοποιήσουν την οικονομική κρίση στην Κύπρο και τις οικονομικές δυσκολίες στην Ελλάδα. Διότι, η εθνική ομοψυχία είναι δεδομένη μεταξύ των δύο λαών, των δύο Κοινοβουλίων και ασφαλώς των δύο Κυβερνήσεων και του συνόλου του Ελληνισμού».

Με το μήνυμα συμπαρατάχτηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
Σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων μεταβαίνει στην Κέρκυρα, έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου Κέρκυρας κ. Γιάννη Τρεπεκλή, για να τελέσει τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αγνοούμενου Έφεδρου Ανθυπασπιστή Μηχανικού της ΕΛΔΥΚ Άνθη Ελευθέριου που χάθηκε στη Λευκωσία κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων εναντίον των Τούρκων, τον Αύγουστο του 1974.

Ο κ. Ομήρου θα έχει επίσης συνάντηση με την Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου κα Αναστασία Σαλή – Παπασαλή, την οποία και θα τιμήσει για την πρωτοβουλία της να διαθέσει τις απολαβές της ενός έτους για την παροχή δωρεάν σίτισης προς τους Κύπριους φοιτητές του Πανεπιστημίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επιστρέφει στην Κύπρο το Σάββατο, 13 Απριλίου.