5/4/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη 05/04/2013

  1. Η Κυβέρνηση Χριστόφια γνώριζε ότι ήταν άκρως επείγουσα η αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, αλλά την άφησε να απορροφά δισεκατομμύρια από τον ELA και να αιμορραγεί καθημερινά με εκροές δισεκατομμυρίων μέχρι να αναλάβει η νέα Κυβέρνηση και αυτό ήταν καταστροφικό για την οικονομία μας, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης.
    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Το ΑΚΕΛ εξακολουθεί να προσποιείται ότι δεν αντιλαμβάνεται τι συμφώνησε με την Τρόικα στο Μνημόνιο της 23ης Νοεμβρίου. Η ηγεσία του ΑΚΕΛ ας διαβάσει και επιτέλους ας παραδεχθεί τι συμφώνησε.
    Το καταστροφικό για την οικονομία μας ήταν ότι, ενώ η Κυβέρνηση Χριστόφια γνώριζε ότι ήταν άκρως επείγουσα η αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, την άφησε να απορροφά δισεκατομμύρια από τον ELA και να αιμορραγεί καθημερινά με εκροές δισεκατομμυρίων, μέχρι να αναλάβει η νέα Κυβέρνηση. Αυτή η ανεύθυνη τακτική της Κυβέρνησης του ΑΚΕΛ αποκαλύφθηκε ακόμη και με δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Πανίκου Δημητριάδη και από μια έμμεση ειλικρινή παραδοχή του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Βάσου Σιαρλή.
    Αφήνοντας την κατάσταση σε εκκρεμότητα, η Κυβέρνηση Χριστόφια – ΑΚΕΛ, αποφεύγοντας τις ευθύνες της, οδήγησε την οικονομία στη σημερινή κατάσταση. Αυτήν την κατάσταση κληρονόμησε, δυστυχώς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Αυτούς τους κινδύνους κατάφερε να αποσοβήσει διασώζοντας τη χώρα από την ολοκληρωτική και άτακτη χρεοκοπία. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να σώσει και τη Λαϊκή Τράπεζα.
    Σήμερα, χωρίς αιδώ, μας καλούν να αναλάβουμε τις ευθύνες των πράξεων μας. Δυστυχώς, εκ των πραγμάτων, υποχρεωθήκαμε να αναλάβουμε τις ευθύνες και των δικών τους πράξεων, παραλείψεων και ανεπαρκειών. Κρίμα που κάποιοι σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία οδηγούν τη πολιτική ζωή σε δύσβατα μονοπάτια.
    Η Κυβέρνηση θα μείνει επικεντρωμένη στον στόχο της: Να βάλει την οικονομία σε τροχιά επανεκκίνησης».
    Αναφορικά με το θέμα της έρευνας της Alvarez & Marsal, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Η γνωστοποίηση της έρευνας της Alvarez & Marsal για το τραπεζικό σύστημα εγείρει μεγάλα ερωτήματα σχετικά με τους σκοπούς και τους όρους εντολής που είχαν τεθεί εξαρχής. Η Κυβέρνηση σημειώνει με ανησυχία το γεγονός και αναμένει ότι η κοινωνία, η οποία υποβάλλεται σε τεράστιες θυσίες για λόγους για τους οποίους δεν ευθύνεται, θα διαφωτιστεί πλήρως.
    Η Κυβέρνηση επιθυμεί να διαβεβαιώσει τους Κύπριους πολίτες ότι η έρευνα που διεξάγει η Ερευνητική Επιτροπή, εκ των τριών εγκρίτων δικαστών, θα καλύψει όλες τις πτυχές της οικονομικής κρίσης, χωρίς εξαιρέσεις».
    Ερωτηθείς αν θα διερευνηθεί και το κατά πόσον ήταν σωστοί οι όροι εντολής της Alvarez & Marsal, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Αυτή τη στιγμή ό,τι πούμε είναι πρόωρο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όρισε αυτήν την έγκριτη τριμελή Ερευνητική Επιτροπή, ακριβώς για να διευκρινιστούν τα πάντα. Η δέσμευσή μας είναι ότι αυτή η Επιτροπή θα δώσει σε όλους μας το φως που χρειαζόμαστε για την κάθαρση αυτού του τόπου».
    Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι «η Ερευνητική Επιτροπή έχει τόσο διευρυμένες αρμοδιότητες που έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει τα πάντα και επαφίεται σε αυτήν το πώς θα ενεργήσει κατά τον καλύτερο τρόπο. Εμείς έχουμε απόλυτη και απεριόριστη εμπιστοσύνη σε αυτήν την Επιτροπή».
    Σημείωσε επίσης: «Από τη στιγμή που η Κυβέρνηση όρισε Ερευνητική Επιτροπή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μάλιστα, ζήτησε να ξεκινήσουν από τον ίδιο, είναι έτοιμη (η Κυβέρνηση) τα πορίσματα της Επιτροπής να τα κάνει πράξη για ό,τι ήθελε συμβεί είτε αυτά αναφέρονται σε ποινικές, αστικές ή πολιτικές ευθύνες».
    Κληθείς να πει αν οι αρμοδιότητες της Επιτροπής περιορίζονται στα όρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Καμιά Ερευνητική Επιτροπή, από τη στιγμή που έχει τόσο διευρυμένο ρόλο, δεν μπορεί να αυτοπεριοριστεί ειδικά για θέματα που αφορούν μια τέτοια οικονομική τραγωδία, και μπορεί να εξετάσει οποιονδήποτε οπουδήποτε. Είναι το Α και το Ω της ίδιας της υπόστασης και φύσης μιας τέτοιας Ερευνητικής Επιτροπής».
    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Λακκοτρύπη να είχε επαφές με τον Υπουργό Ενέργειας του Λιβάνου για το θέμα της συνεκμετάλλευσης φυσικού αερίου που βρίσκεται μεταξύ των ΑΟΖ των δύο χωρών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Αυτή η Κυβέρνηση δεν είναι Κυβέρνηση των λόγων και θα μιλά μόνο αν έχει κάτι να πει με βάση τα γεγονότα. Θα μιλούν τα γεγονότα και τα λόγια θα τα πλαισιώνουν.
    Οι συναντήσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στο Λίβανο ήταν όντως πολύ ουσιώδεις και εποικοδομητικές. Όταν θα κριθεί σκόπιμο να υπάρξει συγκεκριμένη δημοσιοποίηση συμφωνιών ή οτιδήποτε άλλων, αυτό θα γίνει».
    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι κλείνει συμφωνία για πώληση των Κυπριακών Αερογραμμών σε Κινέζους επενδυτές, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Η Κυβέρνηση είναι γνωστόν ότι αντιμετωπίζει ένα μείζον πρόβλημα που αφορά τις Κυπριακές Αερογραμμές. Είναι θέμα που όλοι το γνωρίζουμε, δυστυχώς και αυτό το κληρονομήσαμε, και η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαβουλευθεί και να συζητήσει με οποιονδήποτε με στόχο να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής. Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία της Κυβέρνησης.
    Από την άλλη, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας το οποίο ενεργεί αφ’ εαυτού με στόχο να βρει διέξοδο και λύση για το μεγάλο πρόβλημα της εταιρείας. Η Κυβέρνηση ενημερώνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο και περιμένει να δει αυτές τις εξελίξεις και πώς θα δρομολογηθούν, τι αποτελέσματα θα έχουν και θα κρίνει με βάση αυτά τα αποτελέσματα».
    Ερωτηθείς τι γίνεται με το ζήτημα των αποζημιώσεων του προσωπικού των Κυπριακών Αερογραμμών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα προκαταλάβει τις συζητήσεις που θα γίνουν, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «στόχος της Κυβέρνησης είναι να μπορέσει να εξασφαλιστεί η εταιρεία ως εταιρεία που συμμετέχει στην προσπάθεια εξυπηρέτησης του ευρύτερου εθνικού συμφέροντος». Επισήμανε, επίσης, ότι «η Κυβέρνηση έχει ως βασική της θέση τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».
    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο διάσωσης των Ταμείων Προνοίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Η Κυβέρνηση από την αρχή ήθελε και για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά και για λόγους αρχής, να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα Ταμεία Προνοίας μετά από αυτό που συνέβη στη Λαϊκή Τράπεζα και εν μέρει και στην Τράπεζα Κύπρου. Γι’ αυτό και πέτυχε, μέσα από το πρόγραμμα των 10 δις, να εξασφαλίσει τα Ταμεία Προνοίας που ήταν κατατεθειμένα στη Λαϊκή Τράπεζα με τον ίδιο τρόπο που ήταν εξασφαλισμένα στην Τράπεζα Κύπρου. Θα τύχουν ακριβώς της ίδιας μεταχείρισης.
    Επιπλέον, η Κυβέρνηση ήθελε με κάθε τρόπο, το κούρεμα που θα υφίσταντο τα Ταμεία που ήταν κατατεθειμένα και στις δύο τράπεζες, να ανταποδοθεί με έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό της Κυβέρνησης. Είναι αυτό το σχέδιο που διαπραγματεύεται και διαβουλεύεται ο Υπουργός Οικονομικών με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Έχουν γίνει αναλογιστικές μελέτες, υπάρχει μια σημαντική εμπειρογνωμοσύνη και επιστημονική βοήθεια από αναλογιστές, κατατίθενται αντιπροτάσεις προς τους συνδικαλιστικούς φορείς, γίνεται η διαβούλευση, αλλά δεν μπορεί να προκαταλάβει κανείς το τελικό συμπέρασμα της διαβούλευσης. Όμως, η Κυβέρνηση πιστεύει ότι το σχέδιο που καταθέτει βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση έτσι ώστε να εξασφαλιστεί το μεγαλύτερο δυνατόν ποσόν διασφάλισης των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των εργαζομένων».
    Κληθείς να διευκρινίσει αν το κούρεμα που θα υποστούν τα Ταμεία Προνοίας θα ανταποδοθεί με ποσόν που θα καλύψει η Κυβέρνηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει ένα σχέδιο όπου αυτό που θα χαθεί θα αναπληρωθεί με μετοχές. Θα υπάρξουν επιλογές εκεί και αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο έρχεται να συμπληρώσει αυτήν την ανταπόδοση με συγκεκριμένους τρόπους. Η φιλοσοφία βασίζεται στο να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των εργαζομένων».
    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για κούρεμα στα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, ο κ. Στυλιανίδης παρέπεμψε σε σχετικές ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας, της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών.