28/1/13

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Γιώργου Δημοσθένους για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου) 28/01/2013

Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί,

Με αισθήματα συγκίνησης υποκλινόμαστε σήμερα μπρος στη θυσία των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και τιμούμε τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης που καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 2005, σε ανάμνηση της απελευθέρωσης των ναζιστικών στρατοπέδων Άουσβιτς – Μπίρκεναου από τα συμμαχικά στρατεύματα στις 27 Ιανουαρίου 1945. Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί για να διατηρείται άσβεστη στη μνήμη όλων των ανθρώπων η φρίκη του ολοκαυτώματος και να αποδίδεται ο οφειλόμενος φόρος τιμής στα εκατομμύρια των νεκρών συνανθρώπων μας, που υπήρξαν τα τραγικά θύματα της μεγαλύτερης και πιο απάνθρωπης ανθρωποσφαγής που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης μας.

Τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία ως τα κατ’ εξοχήν μνημεία της ανθρώπινης βαρβαρότητας, του εκμηδενισμού και του εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Στα στρατόπεδα αυτά εκατομμύρια Εβραίοι και άλλοι αιχμάλωτοι πολέμου εξοντώθηκαν σε μια πρωτοφανή γενοκτονία που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία.

Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί σήμερα ότι υπήρξαν άνθρωποι που επινόησαν την εξόντωση των συνανθρώπων τους με τόσο φρικτό και αποτρόπαιο τρόπο, μόνο και μόνο γιατί ήταν διαφορετικοί και δεν υπάκουσαν στα κελεύσματα του γερμανικού ναζισμού που μαζί με τον ιταλικό φασισμό προκάλεσαν στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου τη μεγαλύτερη ανθρωποσφαγή όλων των εποχών και όλων των αιώνων. Αυτή τη φρίκη κι αυτή τη βαρβαρότητα, που και μόνο η ανάμνησή της προκαλεί αποτροπιασμό σε κάθε φιλειρηνικό άνθρωπο, δεν μπορούμε και δεν έχουμε δικαίωμα ποτέ να λησμονήσουμε.

Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί,

Ιδιαίτερα εμείς εδώ στην Κύπρο, που η μικρή μαρτυρική μας πατρίδα υπήρξε θύμα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία η οποία συνεχίζει εδώ και 36 χρόνια να παραβιάζει κατά συρροή όλα τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα του λαού μας, κατανοούμε τον πόνο και την πίκρα του ισραηλινού λαού.

Η φωνή του καθενός μας ας ενωθεί με τη φωνή των εκατομμυρίων φιλειρηνικών ανθρώπων όλης της γης οι οποίοι, τιμώντας τη Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, καλούν την ανθρωπότητα να μην ξεχάσει ποτέ, αλλά κυρίως να μην επιτρέψει ποτέ ξανά την επανάληψη παρόμοιων εγκλημάτων που προσβάλλουν και εξευτελίζουν τον άνθρωπο.

Θεωρούμε ότι ο σεβασμός και η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων και των λαών, χωρίς καμιά διάκριση, προβάλλει σήμερα περισσότερο από ποτέ ως μια επιτακτική αναγκαιότητα. Η νέα γενιά δικαιούται και πρέπει να ζει, να δημιουργεί και να εξελίσσεται σ’ ένα ειρηνικό περιβάλλον, χωρίς πολέμους, μίση και γενοκτονίες.