28/1/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών κ. Βάσου Σιαρλή στην ημερίδα «Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών προστατεύει τις επιχειρήσεις και δημιουργεί θέσεις εργασίας» 28/01/2013

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προσπάθειας για μείωση της παράνομης αντιγραφής της πνευματικής εργασίας στην Ευρώπη, με την σημερινή ημερίδα συμβάλλει και η Κύπρος στην ενημέρωση των επιχειρήσεων και του κοινού για τη σημασία της χρήσης νόμιμων λογισμικών προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών στην εργασία.

Η παρανομία με αντιγραφή νόμιμων έργων χωρίς την συγκατάθεση του δημιουργού, εκτός του ότι αποθαρρύνει τους δημιουργικούς ανθρώπους, οι οποίοι αφιερώνουν χρόνο και χρήμα στην έρευνα και την καινοτομία, στερεί και το κράτος από έσοδα αφού η παρανομία καταλήγει στη φοροδιαφυγή αλλά και στη μείωση θέσεων εργασίας στον τομέα της έρευνας και της πληροφορικής.

Σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της έρευνας και της καινοτομίας έχει ψηφιστεί τον περασμένο Μάιο από την Βουλή νέα νομοθεσία [102(Ι) /2012], η οποία τροποποιεί τους περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμους δίνοντας κίνητρα στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας για να επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές (μέχρι και 2%) και φοροαπαλλαγές από την επένδυσή τους. Παρόμοιες νομοθεσίες έχουν εισάξει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με την προσπάθεια αυτή οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να κρατήσουν στην Ευρώπη τις καινοτόμες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα και άλλες εταιρείες εκτός Ευρώπης να εγκατασταθούν στην Ευρώπη, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Υποχρέωσή μας είναι να προστατεύσουμε την πνευματική εργασία των εταιρειών αυτών, ώστε να νιώθουν ασφάλεια στην ευρωπαϊκή αγορά προς όφελος των δημιουργών των νέων λογισμικών προγραμμάτων αλλά και προς όφελος των επιχειρήσεων οι οποίες χρησιμοποιούν τα νόμιμα λογισμικά. Αυτό θα είναι επίσης και προς όφελος του κράτους, της οικονομίας και της αγοράς εργασίας γιατί μειώνεται η ανεργία και δημιουργείται ανάπτυξη μέσω της έρευνας και της καινοτομίας.