14/12/12

Εισαγωγική ομιλία της Υπουργού Υγείας κας Ανδρούλας Αγρότου σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μελέτης για την Επιδημιολογία των Oξέων Στεφανιαίων Επεισοδίων στον κυπριακό πληθυσμό 14/12/2012


H επιδημιολογική μελέτη των Οξέων Στεφανιαίων Επεισοδίων στον κυπριακό πληθυσμό, αποτελεί μια αξιόπιστη πηγή επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων για τον τόπο μας, που μας βοηθά να σχεδιάσουμε μια Εθνική Στρατηγική τόσο για την αντιμετώπιση των παραγόντων που προδιαθέτουν για στεφανιαία νόσο, όσο και για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των καρδιοπαθών μετά από ένα οξύ στεφανιαίο επεισόδιο.

Τα ευρήματα της μελέτης κατατάσσουν την Κύπρο περίπου στον μέσο όρο των κρατών της Ευρώπης, όσον αφορά την επίπτωση των οξέων στεφανιαίων επεισοδίων (ΟΣΕ), καταδεικνύοντας ότι τα μηνύματα προς τον πληθυσμό για τη συμβολή της πρόληψης συμβάλουν θετικά.
Με βάση τα στοιχεία της μελέτης υπολογίστηκε ότι κάθε χρόνο εισάγονται στα νοσοκομεία της Κύπρου 1.342 ασθενείς με οξύ στεφανιαίο επεισόδιο. Η επίπτωση των οξέων στεφανιαίων επεισοδίων στον κυπριακό πληθυσμό προσδιορίστηκε στα 160 οξέα στεφανιαία επεισόδια ανά 100.000 κατοίκους (40 ΟΣΕ ανά 100.000 γυναίκες και 282 ΟΣΕ ανά 100.000 άνδρες). Κατά προσέγγιση αυτό σημαίνει ότι στην Κύπρο συμβαίνουν τρία οξέα στεφανιαία επεισόδια ανά 1.000 άνδρες και τέσσερα οξέα στεφανιαία επεισόδια και ανά 10.000 γυναίκες.
Από την έρευνα αυτή διαπιστώθηκε ότι η Κύπρος παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό ενδονοσοκομειακής θνησιμότητας μετά από ένα οξύ στεφανιαίο επεισόδιο. Το μεγάλο ποσοστό Κυπρίων ασθενών με οξύ στεφανιαίο επεισόδιο που υποβάλλεται σε θεραπεία επαναιμάτωσης σε συνδυασμό με την έγκαιρη άφιξη των ασθενών στο νοσοκομείο, λόγω του μικρού γεωγραφικού χώρου της Κύπρου, έχει οδηγήσει σε πολύ χαμηλά ποσοστά ενδονοσοκομειακής θνητότητας (3.5%), ίσως τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.
Θεωρούμε την επιστημονική κοινότητα πολύτιμο συνεργάτη στη χάραξη και υλοποίηση πολιτικών για την υγεία, ενώ ερευνητικές προσπάθειες όπως η παρούσα Επιδημιολογική Μελέτη από τον δρ Λοΐζο Αντωνιάδη και τους συνεργάτες του, αποτελούν πολύτιμα εργαλεία και προϋποθέσεις για τη δημιουργία ιστών πρόληψης και αποτελεσματικής θεραπείας που να περιβάλουν τους πολίτες της χώρας μας, παρέχοντας τους τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.
Θεωρώ τιμή μου την ευκαιρία που μου δόθηκε να προλογίσω την παρουσίαση της επιστημονικής αυτής εργασίας στα ΜΜΕ, να συγχαρώ τους ερευνητές και να εξάρω την αφοσίωση των ερευνητών και όλων των συνεργατών τους για το έργο που έχουν επιτελέσει.