14/12/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στα εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας του Πέτρου Μελαΐση 14/12/2012

Με μεγάλη έλαβα την τιμητική πρόσκληση για να τελέσω τα εγκαίνια της Έκθεσης του αγαπητού φίλου, αξιόλογου φωτογράφου και καταξιωμένου δημοσιογράφου, Πέτρου Μελαΐση.

Ο μεγάλος φιλόσοφος και ακαδημαϊκός Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος έλεγε ότι το έργο τέχνης δεν είναι πολυτέλεια, αλλά επιούσιος άρτος του πνεύματος. Ιδιαίτερα σήμερα, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η στροφή προς τον πολιτισμό και τις τέχνες αποτελεί το ισχυρότερο αντίδοτο στην κρίση. Προάγεται έτσι ο εξευγενισμός των ηθών και η δημιουργία δραστήριων και συνειδητοποιημένων πολιτών.

Η φωτογραφία έχει καθιερωθεί ως μια σημαντική έκφραση καλλιτεχνικής δημιουργίας. Οι φωτογραφίες που θα απολαύσουμε απόψε αποτελούν την πρώτη έκθεση του δημοσιογράφου Πέτρου Μελαΐση. Η θεματολογία περιλαμβάνει τοπία από την Πάφο, τη Λεμεσό και άλλες περιοχές της Κύπρου σε μαυρόασπρες και έγχρωμες φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες κατάφεραν να καταρρίψουν τα γεωγραφικά και χρονικά όρια και, αφήνοντας αναλλοίωτο το τοπικό χρώμα, προσδίδουν στα έργα διαχρονικό χαρακτήρα. Μέσα από την απαθανάτιση των τοπίων της Κύπρου, ο Πέτρος Μελαΐσης αναδεικνύει την ομορφιά της κυπριακής φύσης, την ποικιλία των χρωμάτων, το φως και μας οδηγεί σε έναν κόσμο λυρικό και ποιητικό που αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές του θεατή.

Όμως, θέλω να εξάρω ιδιαίτερα το γεγονός ότι η αποψινή έκθεση πραγματοποιείται για ένα σημαντικό, αξιέπαινο και ευγενή σκοπό. Να βοηθήσει οικονομικά το κοινωνικό παντοπωλείο Πάφου. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Πέτρο Μελαΐση για την αλτρουιστική αυτή πρωτοβουλία του που καταξιώνει τις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δράσεις.

Τελειώνοντας, θέλω να ευχηθώ στον Πέτρο Μελαΐση να συνεχίσει ακούραστα την πορεία του στον καλλιτεχνικό στίβο, κάνοντας πράξη τη ρήση του Ροζέ Γκαρωντύ ότι «η τέχνη είναι ο πιο σύντομος δρόμος από τον έναν άνθρωπο στον άλλο».

Με αυτές τις λίγες σκέψεις τελούμε σήμερα τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του δημοσιογράφου και ερασιτέχνη φωτογράφου Πέτρου Μελαΐση.