14/12/12

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 14/12/2012

Μετά τη λήξη των εργασιών του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 13 - 14 Δεκεμβρίου ακολούθησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Barroso.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε τα ακόλουθα:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους δυο Προέδρους για την εκτίμηση την οποία έχουν εκφράσει για τη δουλειά της Κυπριακής Προεδρίας. Ήταν όντως μια πολύ δύσκολη δοκιμασία για μας, την οποία όμως πιστεύω έχουμε περάσει με αξιοπρέπεια, και θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δεν είναι εδώ μαζί μας για τη στενή και άψογη συνεργασία την οποία είχαμε και για τη βοήθεια που μας έχουν προσφέρει, γιατί ήταν η πρώτη Κυπριακή Προεδρία και σίγουρα στηριχθήκαμε στην πλήρη συνεργασία των ιδίων και των συνεργατών τους. Σας ευχαριστώ πολύ κύριοι Πρόεδροι.

Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που μόλις ολοκληρώθηκε αναμφίβολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα ακόμη βήμα στην πορεία μας για συμπλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ). Ο δρόμος προς την οικοδόμηση μιας ουσιαστικής ΟΝΕ είναι μακρύς και σίγουρα χρειάζεται να διατηρήσουμε το μομέντουμ.

Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί και οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια. Η μεταρρύθμιση που συντελείται με στόχο την αποτελεσματικότερη οικονομική και χρηματοπιστωτική διακυβέρνηση, βοηθά επίσης στην ταχύτερη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την Ένωση.

Πιστεύω πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι απολύτως αναγκαία η περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ. Είναι δρόμος χωρίς επιστροφή.

Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε της άποψης ότι πρέπει να επιδιωχθούν στοχευμένες και ισορροπημένες προσεγγίσεις. Οι οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές δηλαδή, πρέπει να διαμορφώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιμετωπίζονται ουσιαστικά η ανεργία και η φτώχεια και να καταπολεμάται ο κοινωνικός αποκλεισμός. Τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης επιβάλλεται να συνδυάζονται με μέτρα που προάγουν την κοινωνική συνοχή και ευημερία των πολιτών της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας και έχοντας ως κεντρικό πολιτικό στόχο να συνδράμουμε για μια «Καλύτερη Ευρώπη», δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική διάσταση των διάφορων πολιτικών που προωθήσαμε για βελτίωση της θέσης των Ευρωπαίων πολιτών. Ταυτόχρονα, έχουμε κάνει μεγάλες προσπάθειες για προώθηση σημαντικών νομοθετικών φακέλων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, με άμεσο στόχο την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρω ενδεικτικά μερικές από τις πολιτικές που προωθήσαμε:

1. Κατ’ αρχάς, η Προεδρία ανέλαβε την πρωτοβουλία για επανενεργοποίηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής. Με τη Διακήρυξη της Λεμεσού έχει δοθεί μια νέα δυναμική στην αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων που απορρέουν από τις θαλάσσιες και ναυτιλιακές δραστηριότητες για δημιουργία ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας.

2. Μια άλλη επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας θεωρείται η έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό της Ένωσης για το 2013. Αυτό έγινε, φυσικά, δυνατό με τη συνεργασία και βοήθεια των κρατών μελών και της Επιτροπής, για την οποία εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες. Το γεγονός ότι η Συμφωνία για τον Προϋπολογισμό του 2013 εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μας ικανοποιεί ιδιαίτερα και γι’ αυτό εκφράζουμε την ευαρέσκειά μας.

3. Εκφράζω τη μεγάλη ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι στο έκτακτο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων στις 12 Δεκεμβρίου επετεύχθη ο στόχος της γενικής προσέγγισης για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και εδόθη η εντολή για σχετικές διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο. Αναμφίβολα έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την οικοδόμηση της Τραπεζικής Ένωσης.

4. Η Κυπριακή Προεδρία είχε θέσει ως έναν από τους κύριους στόχους της την ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. Η Προεδρία μας κληρονόμησε και τις τέσσερις σχετικές νομοθετικές προτάσεις που εκκρεμούσαν. Κατόπιν εντατικής εργασίας, μπορώ να πω πως είμαστε πολύ κοντά στην ουσιαστική εκπλήρωση αυτού του στόχου.

5. Σε σχέση, τέλος, με την Πράξη για την Ενιαία Αγορά, θα ήθελα να υπογραμμίσω πως η Κυπριακή Προεδρία πέτυχε συμφωνία με το Ευρωκοινοβούλιο στα ακόλουθα πολύ σημαντικά ζητήματα:
α) Το Ενιαίο Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας, ένα θέμα που συζητείτο στην ΕΕ τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια.
β) Τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές
γ) Τα κεφάλαια κοινωνικής επιχειρηματικότητας
δ) Τα επιχειρηματικά κεφάλαια.
ε) Την εναλλακτική επίλυση διαφορών και την ηλεκτρονική επίλυση διαφορών.

Σε ό,τι αφορά δε στις δημόσιες συμβάσεις, η Κυπριακή Προεδρία έχει επιτύχει γενική προσέγγιση στο Συμβούλιο.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στα κράτη μέλη και σε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αμέριστη συνεργασία τους κατά το τρέχον εξάμηνο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy, καθώς και στον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Barroso και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz για την ειλικρινή και αδιάλειπτη στήριξη και αρωγή τους.

Θέλω, επίσης, να συγχαρώ τους συνεργάτες μου, τις δεκάδες ανθρώπων εδώ στις Βρυξέλλες που δούλεψαν μέρα και νύχτα για να βγάλουν ασπροπρόσωπη την Κύπρο, την πατρίδα τους, όπως, επίσης, και τις εκατοντάδες που στην έδρα μας την Κύπρο οργάνωσαν πιστεύω με άψογο τρόπο δεκάδες συναντήσεις Υπουργών και συνεργατών και σεμινάρια. Έχουν αποσπάσει τα καλύτερα λόγια γι’ αυτή τη διοργάνωση. Ευχαριστώ θερμά αγαπητοί συνάδελφοι.

Θέλω, επίσης, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον δημοσιογραφικό κόσμο για την κάλυψη που είχε η προσπάθεια της Κυπριακής Προεδρίας. Να ευχηθώ τέλος τόσο προς τους Προέδρους και τους συνεργάτες τους όσο και σε εσάς τους λειτουργούς του Τύπου Καλά Χριστούγεννα και είθε το 2013 να είναι παραγωγικός και ευτυχισμένος χρόνος για όλους μας».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα στην Κύπρο ο Πρόεδρος απάντησε ως εξής:

«Έχουμε καταλήξει σε κατ’ αρχήν συμφωνία με την Τρόικα. Θα υπογραφεί αυτή η συμφωνία αφού έχουμε τα τελικά αποτελέσματα της εταιρείας PIMCO, η οποία έχει αναλάβει να διερευνήσει το ακριβές ποσό που χρειάζονται οι τράπεζες για ανακεφαλαιοποίηση, και αυτό θα γίνει περί τα μέσα Ιανουαρίου. Αυτή είναι η κατάσταση αυτή την ώρα, και αναμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας για να δούμε πώς προχωρούμε παρακάτω.

Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση, η οποία αγγίζει πολλές κοινωνικές κατακτήσεις των Κύπριων εργαζομένων και ευρύτερα του λαού, για ένα θέμα για το οποίο η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας, θέλω να τονίσω και εδώ, δεν φέρει ευθύνη. Η ευθύνη βρίσκεται στις τράπεζες, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και βεβαίως στην εποπτική Αρχή, η οποία ούτε προειδοποίησε, ούτε μας έδωσε κανένα σήμα κινδύνου, και βρεθήκαμε μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Βεβαίως, πρέπει να σας πω πως ένας από τους λόγους είναι και η απόφαση του ίδιου του Συμβουλίου, η ομόφωνη απόφαση για κούρεμα του ελληνικού χρέους, διότι οι κυπριακές τράπεζες έχουν εκτεθεί στα ελληνικά ομόλογα. Το κούρεμα μας στοίχισε τέσσερα και μισό δισεκατομμύρια ευρώ, και ορισμένες άλλες αποφάσεις της εποπτικής Αρχής της Κύπρου και της Ελλάδας μας στοίχισαν άλλα τέσσερα και μισό δισεκατομμύρια ευρώ. Άρα το πρόβλημά μας για ένταξη στον μηχανισμό δεν ήταν πρόβλημα δημόσιου χρέους ή δημοσιονομικού ελλείμματος, αυτά θα μπορούσαμε χωρίς σκληρά μέτρα και χωρίς ένταξη στον μηχανισμό να τα ξεπεράσουμε».

Σε ερώτηση αναφορικά με το ποια ήταν η σημαντικότερη επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:

«Εγώ θεωρώ σημαντικότερη επιτυχία το γεγονός ότι η Κύπρος έχει αποδείξει ότι και μία μικρή χώρα που ταλανίζεται από οικονομικά προβλήματα και που βασανίζεται από την οικονομική κρίση, όπως και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, έχει αποδείξει ότι μπορεί να διεξαγάγει μια αρκετά επιτυχημένη, κατά γενική ομολογία, Προεδρία. Έχει αποδειχθεί ότι με σκληρή δουλειά, με φαντασία, με ευφάνταστες τοποθετήσεις και κινήσεις μπορούμε να επιτύχουμε. Μια μικρή χώρα αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες Προεδρίες, υπάρχουν επιτυχημένες και μη επιτυχημένες Προεδρίες, και εμείς νιώθουμε υπερήφανοι γιατί η Κυπριακή Προεδρία είναι επιτυχημένη κατά γενική ομολογία. Αυτό το θεωρώ το μεγαλύτερο επίτευγμα, τα άλλα τα έχουμε ήδη πει: και για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και για τον μηχανισμό που έχει δημιουργηθεί για την προοπτική ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τα υπόλοιπα τα οποία έχουμε ήδη αναφέρει και τονίσει».