25/7/18

Χαιρετισμός της Διευθύντριας ΓΤΠ κας Σόφης Μιχαηλίδου στην παρουσίαση: «Συντονισμένες δράσεις και συνεργασίες του ΓΤΠ για την ψηφιοποίηση του πολιτισμού της Κύπρου»

Χαιρετισμός της Διευθύντριας ΓΤΠ κας Σόφης Μιχαηλίδου στην παρουσίαση: «Συντονισμένες δράσεις και συνεργασίες του ΓΤΠ για την ψηφιοποίηση του πολιτισμού της Κύπρου»

Η ψηφιοποίηση ιστορικών αρχείων δεν δίδει απλώς παράταση ζωής σε πολύτιμο υλικό αλλά μια ευκαιρία για μια ολοκαίνουργια ζωή σε ένα ψηφιακό περιβάλλον.
Δίδει επίσης την ευκαιρία στους αρχειακούς φορείς να εκσυγχρονίσουν την εικόνα και τη λειτουργία τους, ώστε να μην είναι πλέον μόνο φρουροί και φροντιστές του αρχειακού υλικού, αλλά να αποκτήσουν χαρακτήρα εκπαιδευτικό και κοινωνικό μέσα από την αλληλεπίδρασή τους με τους χρήστες των αρχείων.
Εμείς, εδώ, στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), δεν χάνουμε ποτέ ευκαιρία να αναδείξουμε τη σημασία της ενασχόλησης με τα ιστορικά αρχεία ως διαδικασία διαχείρισης της πληροφορίας και διατήρησης της ιστορικής μνήμης, εξού και έχουμε ήδη ψηφιοποιήσει το αρχείο ανακοινωθέντων που ανάγεται στο 1962. Σύντομα, θα ολοκληρωθεί και η ψηφιοποίηση του συνόλου του αναλογικού φωτογραφικού αρχείου του ΓΤΠ, που αριθμεί γύρω στις 700.000 αρνητικά, από το 1945 μέχρι το 2004, όπου έγινε η μετάβαση στην ψηφιακή φωτογραφία.
Επίσης, πιστεύουμε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ δημόσιων οργανισμών αλλά και στις συνέργειες ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα για την αποτελεσματική αξιοποίηση του πλούτου των πληροφοριών που συνθέτουν την ιστορική μας μνήμη και ταυτότητα.
Μια τέτοια συνεργασία είναι και ο λόγος που είμαστε σήμερα εδώ. Μια ιδέα που  γεννήθηκε αυθόρμητα από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ και φίλο Θανάση Τσώκο, και αφορά στην ψηφιοποίηση αρνητικών από το αρχείο του ΡΙΚ με εικόνες από ποικίλες δραστηριότητες του Ιδρύματος, πήρε σάρκα και οστά από το δικό μας Φωτογραφικό Τμήμα και εκτελέστηκε άψογα από την ομάδα μας.
Η αξιέπαινη και ομολογουμένως συγκινητική αυτή πρωτοβουλία τιμά με τον καλύτερο τρόπο  το πνεύμα του Μνημονίου που υπέγραψε το ΓΤΠ με το ΡΙΚ πέρυσι τον Οκτώβρη, με σκοπό την ενίσχυση και την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρίας μεταξύ των στελεχών μας σε θέματα επικοινωνίας και ΜΜΕ μέσω πολλαπλών δραστηριοτήτων αλλά και με τη στήριξη και προβολή της δουλειάς των δύο Οργανισμών.
Άλλωστε, αυτόν ακριβώς τον σκοπό είχε και η πρόταση που υποβάλαμε από κοινού για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Κύπρος. Το έργο «Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ» έχει εισέλθει πλέον σε πορεία υλοποίησης και αποτελεί δίχως άλλο ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ιστορικής σημασίας, με στόχο την ψηφιοποίηση ιστορικής αξίας υλικού. Το Γραφείο μας μέσα από τον «Ψηφιακό Ηρόδοτο» θα προχωρήσει στην ψηφιοποίηση ενός σημαντικού μέρους των 10 χιλιάδων τόμων εφημερίδων που εκδίδονται στην Κύπρο από το 1878, μεταφέροντας στις νεότερες γενιές 140 χρόνια Ιστορίας και πολιτισμού.
Ως αποτέλεσμα διαβούλευσης  μεταξύ Οργανισμών, οι οποίοι ειδικεύονται σε θέματα ψηφιακής ανάπτυξης, ανάδειξης και διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δημιουργήθηκε η Εθνική Επιτροπή Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με στόχο να αποκτήσει η Κύπρος μια ενιαία Ψηφιακή Στρατηγική. Με εξέχουσα τη συμβολή του Ψηφιακού Πρωταθλητή δρα Στέλιου Χειμώνα, τον οποίο και ευχαριστούμε για την εδώ παρουσία του η οποία αποδεικνύει και τη δική του προσωπική δέσμευση, έχει δημιουργηθεί πλέον μια σταθερή δυναμική που θα μας οδηγήσει στην ψηφιακή αναβάθμιση του πολιτιστικού τοπίου της Κύπρου. 
Εξάλλου, σημαντικό εργαλείο και πρόταση ψηφιακής στρατηγικής για τον πολιτισμό στην Κύπρο αποτελεί μελέτη που καταγράφει την ισχύουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά στην ψηφιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της Κύπρου και προτείνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός «εθνικού αποθετηρίου» που θα φιλοξενήσει το συνολικό ψηφιακό πολιτιστικό απόθεμα της Κύπρου. Αποτέλεσμα, μια ολοκληρωμένη και ισόρροπη εικόνα της πολιτισμικής μας ταυτότητας, η οποία  καθίσταται ολοένα και πιο αναγκαία για τη φυσική και εθνική μας επιβίωση.
Όλα αυτά με κάνουν να νιώθω ιδιαίτερη υπερηφάνεια. Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ως φορέας επικοινωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και με πλήρη επίγνωση του αρχειακού θησαυρού που διαθέτει, δηλώνει διαχρονικά «παρών».

Για να έχει όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα η προσπάθεια αυτή, παρόντες δηλώνουν και οι συνεργάτες μου στο ΓΤΠ: Σταύρος Ιωαννίδης, Γεωργία Πίτσιακου, Βασιλική Πετρίδου, Γιάννος Μιλτιάδου, Πηνελόπη Φιλίππου, Νίκος Ντενισλής, Δημήτρης Ξένος και Κυριάκος Παπαδόπουλος. Σας ευχαριστώ από καρδιάς όλους για τα χρόνια που εργάζεστε παραδειγματικά, για τον σκοπό αυτό.
Ιδιαίτερα όμως θέλω να ευχαριστήσω τον Προϊστάμενο του Φωτογραφικού Τμήματος κ. Χρίστο Αβρααμίδη  για όλη τη σκληρή δουλειά, για την καθοδήγηση και τον  συντονισμό της ομάδας του, τις δημιουργικές του ιδέες αλλά κυρίως για τη στήριξη που προσφέρει ανιδιοτελώς σε υφιστάμενους και προϊστάμενους.
Πρόεδρε του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, φίλε Θανάση Τσώκο,
Γενικέ Διευθυντή του ΡΙΚ, Φίλε Μιχάλη Μαραθεύτη,
σας παραδίδουμε λοιπόν σήμερα τις πρώτες 3.235 ψηφιοποιημένες φωτογραφίες και έπεται συνέχεια…