24/1/12

Ο Υπουργός Οικονομικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες
24/01/2012





O Υπουργός Οικονομικών κ. Κίκης Καζαμίας συμμετείχε στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης (Eurogroup) που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου, καθώς και στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ (ECOFIN) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο απασχόλησε, μεταξύ άλλων, η πρόταση κανονισμού για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα, τους κεντρικούς αντισυμβαλλόμενους και τα αρχεία καταγραφής συναλλαγών. Οι Υπουργοί αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική διακυβέρνηση, με τις οποίες ρυθμίζεται ο τρόπος συντονισμού των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών μελών. Η συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο επικεντρώθηκε σε θέματα αναπτυξιακά, και ιδιαίτερα γύρω από πιθανούς τρόπους προώθησης της ανάπτυξης και της απασχόλησης, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, χωρίς ωστόσο να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, εξετάστηκε η δημοσιονομική κατάσταση σε πέντε κράτη μέλη: την Ουγγαρία, το Βέλγιο, τη Μάλτα, την Πολωνία και την Κύπρο. Το Συμβούλιο υιοθέτησε την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η Κύπρος έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα για διόρθωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, εντός των χρονικών ορίων που είχε προηγουμένως θέσει το Συμβούλιο.

Tο θέμα απασχόλησε και τη Σύνοδο του Eurogroup στις 23 Ιανουαρίου. Ο Υπουργός Οικονομικών στην παρέμβασή του, αφού παρουσίασε τα μέτρα που έλαβε η Κύπρος για αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προκλήσεων, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία συνοδεύεται από μέτρα προώθησης της ανάπτυξης, η οποία, σημείωσε, δεν αποτελεί προαιρετική επιλογή, αλλά είναι απαραίτητο στοιχείο της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο κ. Καζαμίας αναφέρθηκε, επίσης, στην πολιτική για αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τραπεζικό τομέα, ενώ επισήμανε τον ρόλο που διαδραματίζουν οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στην κρίση χρέους.

Πρέπει να λάβουμε τολμηρές αποφάσεις, με συγκεκριμένα βήματα προόδου, ώστε να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων της Ευρωζώνης, κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών.