14/12/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη στην τελετή αποφοίτησης των νέων Στρατονόμων, στο Στρατόπεδο Ηλία Παπακυριακού, στην Αθαλάσσα 14/12/2012

Σας συγχαίρω για την επιτυχή ολοκλήρωση της μακράς εκπαίδευσης και την απονομή του Μπλέ Πηληκίου που έχετε επάξια κατακτήσει και είναι η απόδειξη των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων σας. Συγχαίρουμε τους γονείς και τις οικογένειες σας που σας ανέθρεψαν και είναι σήμερα μαζί μας να σας καμαρώσουν.

Μια καινοτομία, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο πλαίσιο της αναβάθμισης της εκπαίδευσης στην Εθνική Φρουρά, είναι ότι από φέτος αποφοιτούν όχι μόνο Στρατονόμοι, αλλά και Αερονόμοι και Ναυτονόμοι. Η προώθηση της διακλαδικότητας και η εξειδίκευση του κάθε στρατιώτη ανάλογα με την αποστολή του ενισχύει την επιχειρησιακή ικανότητα των ενόπλων μας δυνάμεων.

Εκφράζω συγχαρητήρια στον Διοικητή της Στρατονομίας, τον Διοικητή του Κέντρου Εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτές αξιωματικούς και υπαξιωματικούς για τον επαγγελματισμό τους και την άρτια, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που παρέχουν στους νέους στρατονόμους. Ευχαριστούμε την Αστυνομική Δύναμη Κύπρου και τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού για τη σημαντική συνεισφορά τους στην εκπαίδευση των νέων στρατονόμων

Η υπηρεσία σας στις επίλεκτες δυνάμεις της Στρατονομίας είναι υπεύθυνη αποστολή για την εφαρμογή του Νόμου και την εμπέδωση της πειθαρχίας και της τάξης στο στράτευμα. Να είστε υπερήφανοι, ακέραιοι, δίκαιοι και αντικειμενικοί. Η άσκηση των καθηκόντων σας θα σας προσφέρει ηθική ικανοποίηση, αίσθημα δικαιοσύνης και αυτοπεποίθησης που θα ενισχύσει την προσωπικότητα σας.

Η συνεχής εκπαίδευση, η συνειδητή πειθαρχία και το υψηλό φρόνημα αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ισχυροποίηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας των ενόπλων μας δυνάμεων. Το ανθρώπινο μας δυναμικό είναι ο σημαντικότερος και πολυτιμότερος συντελεστής της αμυντικής μας προσπάθειας.

Η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε μια φάση δυναμικής αναδιοργάνωσης σε όλα τα επίπεδα με στόχο να καταστεί ένας σύγχρονος στρατός ευρωπαϊκών προδιαγραφών ικανός να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών. Ικανός να υπερασπιστεί την ελευθερία της πατρίδας και την αξιοπρέπεια του λαού μας ως αξιόπιστη δύναμη άμυνας και αποτροπής.

Το Υπουργείο της Άμυνας και η Κυβέρνηση εκφράζουμε εμπιστοσύνη στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς και εκτίμηση στο σοβαρό, υπεύθυνο και αξιόλογο έργο που επιτελείτε όλοι μαζί αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, οπλίτες και πολιτικό προσωπικό. Είμαστε σταθερά στο πλευρό σας στην κοινή μας αποστολή για την άμυνα της πατρίδας μας.

Σε αυτή την προσπάθεια η Ελλάδα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, παραμένει πάντα ο μόνιμος, σταθερός και ανιδιοτελής συμπαραστάτης της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι συνθήκες είναι δύσκολες και θα είναι δύσκολες όσο συνεχίζεται η παράνομη και απαράδεκτη κατοχή του βόρειου τμήματος της πατρίδας μας από τα τουρκικά στρατεύματα. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με θέληση, συνέπεια και υπευθυνότητα να ανατρέψουμε την κατοχή, να ανακόψουμε τον εποικισμό, να αποτρέψουμε τον εφιάλτη και την κατάρα της διχοτόμησης.

Στόχος μας είναι μια Κύπρος ελεύθερη και επανενωμένη, ένα νησί της ειρήνης, της δημιουργίας και της προόδου για όλους τους νόμιμους κατοίκους του.

Νέοι στρατονόμοι, είμαστε σίγουροι ότι θα φανείτε αντάξιοι της εμπιστοσύνης της Πολιτείας. Προχωρούμε μπροστά με πίστη και αυτοπεποίθηση, με ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον.

Καλή υπηρεσία. Να είστε πάντα καλά.