14/12/12

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφορικά με την καταβολή του 13ου μισθού 14/12/2012

Το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχοντας υπόψη από τη μια το γεγονός ότι αριθμός εργοδοτών ζητεί να πληροφορηθεί κατά πόσο είναι νόμιμη ή όχι η μη καταβολή 13ου μισθού, και από την άλλη ότι μεγάλος αριθμός εργαζομένων ζητεί την παρέμβαση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου προς τους εργοδότες τους λόγω άρνησης καταβολής σ΄ αυτούς του 13ου μισθού, ανακοινώνει τα ακόλουθα:

Ο 13ος μισθός, όπου αυτός καταβάλλεται, συνιστά μέρος του μισθού του εργαζόμενου και συνεπώς η μη καταβολή του ισοδυναμεί, σύμφωνα με τον περί Προστασίας των Μισθών Νόμο (Νόμος αρ. 35(Ι)2007), με παράβαση των διατάξεων του. Αυτό, πέραν των δικαιωμάτων που ο Νόμος παρέχει στον εργαζόμενο για διεκδίκηση αστικώς της καταβολής του, συνιστά και ποινικό αδίκημα και έχει ως συνέπεια την ποινική δίωξη του εργοδότη.

Με τροποποίηση που έχει επενεχθεί στον Νόμο, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων μόλις χθες, οι ποινές που προβλέπονται αυξάνονται σημαντικά. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση καταδίκης του εργοδότη, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης μέχρι έξι μήνες ή πρόστιμο μέχρι €15.000 ή και οι δυο ποινές μαζί. Επίσης, με την ίδια τροποποίηση, το Δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει τα οφειλόμενα ποσά στον εργαζόμενο.