28/11/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου 28/11/2012

Στις συζητήσεις που κάναμε με τα κόμματα και με τους κοινωνικούς εταίρους, το πακέτο που αφορούσε την Τρόικα περιελάμβανε και τους μισθούς των τελευταίων δύο μηνών του 2012, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι τώρα στην ουσία θα αφορά τον Δεκέμβριο και τον 13ο μισθό, στη βάση της κλιμάκωσης που έχει αποφασιστεί.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Επειδή σε σημερινά δημοσεύματα αναφέρεται πως η Κυβέρνηση τρέχει να προλάβει εφαρμόζοντας πρόωρα το Μνημόνιο, έχοντας υπόψη τη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων που προβλέπεται στο Μνημόνιο, θέλω πω ότι, καθόλη τη διάρκεια της συζήτησης με την Τρόικα αλλά και στις συζητήσεις που κάναμε με τα κόμματα και με τους κοινωνικούς εταίρους, το πακέτο που αφορούσε την Τρόικα περιελάμβανε και τους δύο τελευταίους μήνες του 2012. Και στον υπολογισμό που γινόταν αναφορικά με τη μείωση των δαπανών σε ό,τι αφορά το μισθολόγιο ήταν σαφέστατη η αναφορά ότι θα υπάρχουν τα μέτρα που αφορούν την κλιμάκωση της συνεισφοράς και για τους τελευταίους δύο μήνες του 2012, και στην ουσία θα αφορούν τον Δεκέμβριο και τον 13ο μισθό, στη βάση της κλιμάκωσης που έχει αποφασιστεί μέσα στο πακέτο που έχει να κάνει με τη συμφωνία με την Τρόικα.

Άρα δεν πρόκειται για ενέργεια της Κυβέρνησης που έκτακτα ή ξαφνικά αποφάσισε να κάνει. Αυτό το ξεκαθαρίζω για να μην δημιουργούμε περισσότερα προβλήματα από αυτά που έχουμε».

Σχολιάζοντας τη σημερινή δήλωση του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Αθανάσιου Ορφανίδη, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο κ. Ορφανίδης και πάλι επιστρατεύει το ψέμα και τη συκοφαντία στην απεγνωσμένη προσπάθεια που καταβάλλει να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες που έχει για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και για την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία.

Όσα ψέματα και συκοφαντίες και αν επιστρατεύσει ο κ. Ορφανίδης δεν θα μπορέσει να βρει άλλοθι για όσα έκανε ή δεν έκανε με την εποπτεία που είχε υποχρέωση ως εκ της θέσεώς του να ασκήσει στο τραπεζικό σύστημα. Υπογραμμίζω ότι με βάση τις οδηγίες και τις αποφάσεις της ΕΕ, στις χώρες της ΕΕ και ειδικά στις χώρες της ευρωζώνης, ο αποκλειστικός υπεύθυνος για να ασκήσει εποπτεία στο τραπεζικό σύστημα είναι η Κεντρική Τράπεζα.

Αλήθεια, πώς μπορεί να δικαιολογήσει ο κ. Ορφανίδης τη συνέχιση της επέκτασης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, όταν οι οίκοι αξιολόγησης ακόμη από το 2009 είχαν επισημάνει τους κινδύνους που υπήρχαν για την κυπριακή οικονομία ένεκα του δυσανάλογα μεγάλου μεγέθους των τραπεζών; Πώς μπορεί να δικαιολογήσει ο κ. Ορφανίδης την υπόθεση με τα αξιόγραφα και την παραπλάνηση χιλιάδων συμπατριωτών μας; Πώς μπορεί να δικαιολογήσει την αγορά ελληνικών ομολόγων όταν τράπεζες του εξωτερικού τις ξεφορτώνονταν;

Πώς μπορεί να δικαιολογήσει τη μετατροπή της Marfin Egnatia από θυγατρική σε παράρτημα της Λαϊκής Tράπεζας, μετατροπή την οποία αποδέχθηκε ο κ. Ορφανίδης τον Μάρτιο του 2011, με αποτέλεσμα η κυπριακή οικονομία να υποστεί ζημιά περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ που καλείται να πληρώσει ο Κύπριος φορολογούμενος;

Σε αυτά και διάφορα άλλα αδήριτα ερωτήματα, ο κ. Ορφανίδης δεν έχει απαντήσεις γι’ αυτό και επιστρατεύει το ψέμα. Το ψέμα, όμως, έχει κοντά ποδάρια και δεν μπορεί να καλύψει με κανένα τρόπο τον πλημμελή τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του.

Για ένα θέμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπαθούσε να πείσει τον κ. Ορφανίδη. Και αυτό ήταν η μείωση των επιτοκίων. Μερικές φορές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε στον κ. Ορφανίδη – το είπε και δημόσια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα έπρεπε να βρει έναν τρόπο να συνεννοηθεί με τις τράπεζες για να μειωθεί το κόστος δανεισμού. Τότε οι απαντήσεις που εισέπραττε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόσο από τον κ. Ορφανίδη όσο και από μόνιμους απολογητές του κ. Ορφανίδη ήταν ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας και γι’ αυτό θα είναι καλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην ανακατεύεται σε αυτά τα ταράφια».

Ερωτηθείς αν η ΠΑΣΥΔΥ είναι ενήμερη για το θέμα που αφορά τον Δεκέμβριο και τον 13ο μισθό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «και στις συζητήσεις που έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα - κατά το οποίο συζητούσαμε και με την Τρόικα - με τους κοινωνικούς εταίρους, άρα και με την ΠΑΣΥΔΥ, όπως και με τα κόμματα, είχε λεχθεί ότι η συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων, διότι περί συνεισφοράς πρόκειται και όχι αποκοπής, θα άρχιζε από τους τελευταίους μήνες του 2012. Άρα, είναι γνωστό».

Κληθείς να πει αν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για έκδοση της προκαταρκτικής έκθεσης της Pimco και πότε θα επισημοποιηθεί η υπογραφή του Μνημονίου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αναφορικά με τον διαγνωστικό έλεγχο είναι θέμα της Pimco, εμείς δεν ανακατευόμαστε στο πολύ ευαίσθητο αυτό θέμα. Έχει λεχθεί ότι η προκαταρκτική έκθεση θα είναι έτοιμη τις πρώτες μέρες Δεκεμβρίου, όπως επίσης έχει λεχθεί ότι αυτός ο διαγνωστικός έλεγχος αναμένεται για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση για το θέμα του ύψους της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών.

Αναφορικά με την ολοκλήρωση της συζήτησης για το Μνημόνιο υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που προβλέπει η ίδια η Ευρώπη. Πρέπει πρώτα από όλα να κλείσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το θέμα θα αχθεί στο Eurogroup και μετά από αυτό, και ανάλογα με τις εξελίξεις στο Eurogroup, υπάρχει και συζήτηση στα κράτη μέλη της ΕΕ που θα πρέπει να το εγκρίνουν, και κάποια κράτη μέλη έχουν και διαδικασίες μέσα από το Κοινοβούλιο τους. Άρα έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε».

Κληθείς να σχολιάσει φήμες ότι θα χρειαστούμε δεύτερο Μνημόνιο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «σε αυτό το βεβαρημένο κλίμα (με τις φήμες) προσθέτουμε νέα στοιχεία που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα. Στην πολύ μακρά συζήτησή μας με την Τρόικα είχαμε τονίσει την ανάγκη που υπάρχει να στηριχθεί με τέτοιο τρόπο η οικονομία και να υπάρχουν εκείνα τα μέτρα έτσι ώστε η οικονομία να πάει μπροστά, να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης και να μην δημιουργηθεί φαύλος κύκλος όπως σε άλλες χώρες για να μην υπάρχουν άλλα Μνημόνια. Γι’ αυτό και καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις.

Η κοστολόγηση των μέτρων που εμείς κάναμε για σκοπούς Μνημονίου ήταν πολύ ρεαλιστική, πάντοτε θέταμε τα συντηρητικά και όχι τα αισιόδοξα σενάρια έτσι ώστε να είμαστε μέσα στους υπολογισμούς που κάναμε. Η Τρόικα έκανε ακόμη πιο συντηρητικούς λογαριασμούς από εμάς και γι’ αυτόν τον λόγο στο τέλος επιβλήθηκε να έχουμε επιπρόσθετα μέτρα ύψους περίπου 250 εκ. ευρώ, διότι ένα μέρος από τους υπολογισμούς που κάναμε εμείς δεν τους αποδεχόταν η Τρόικα. Και αφού παραμείναμε στον συνολικό αριθμό των 975 εκ. ευρώ, χρειάστηκε να έχουμε και επιπρόσθετα μέτρα για να καλύπτουμε αυτό το ποσό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε η Τρόικα».

Κληθείς να αναφερθεί στη θέση της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά έρευνα που προτίθεται να κάνει η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η θέση της Κυβέρνησης είναι απλή και καθαρή. Αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίζονται με τη διαφάνεια. Γίνονται συγκεκριμένες έρευνες τώρα που αφορούν το τραπεζικό σύστημα. Θα πρέπει οι έρευνες να ολοκληρωθούν, και στη βάση των αποτελεσμάτων των ερευνών εκεί και όπου χρειάζεται να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες, έτσι όπως σήμερα και χθες ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε στη Βουλή και σήμερα στα ΜΜΕ. Άρα, ναι, διαφάνεια, για να αναδειχθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες και εκεί που χρειάζεται να υπάρξουν τιμωρίες, διότι όντως αυτό απαιτεί ο πολίτης ο οποίος σήμερα καλείται να πληρώσει το κόστος από τα εγκληματικά λάθη που έγιναν στο τραπεζικό σύστημα».

Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να εξυγιανθεί το τραπεζικό σύστημα παρά μόνο μέσα από την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών που κάνει η Κεντρική Τράπεζα μέσω δύο διεθνώς γνωστών οίκων, και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Να συνεχιστούν αυτές οι έρευνες, υπάρχει και τεχνογνωσία και εμπειρία για διενέργειά τους. Στη βάση των αποτελεσμάτων δεν θα μπορεί να υπάρξει μόνο η απόδοση των ευθυνών αλλά και εξυγίανση του συστήματος, διότι όλοι θέλουμε να εξυγιάνουμε το τραπεζικό σύστημα και η κυπριακή οικονομία έχει ανάγκη από ένα υγιές, εύρωστο τραπεζικό σύστημα που αποτελεί βασικό άξονα μιας εύρωστης οικονομίας.

Δεν έχουμε κάτι εναντίον του τραπεζικού συστήματος ούτε των τραπεζών. Τουναντίον, και εμείς αγωνιούμε και ανησυχούμε για το πότε οι τράπεζες θα μπορέσουν να εξυγιανθούν και να επιστρέψουν στον δρόμο της ρευστότητας, διότι χωρίς ρευστότητα δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη στην οικονομία και χωρίς ρευστότητα, την καλή λειτουργία των τραπεζών και τον σωστό ανταγωνισμό δεν μπορούμε να έχουμε μείωση του κόστους δανεισμού διότι η κοινωνία μας και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από ρευστότητα και δανεισμό ο οποίος, όμως, να είναι χαμηλού κόστους για να μπορούν να επιβιώσουν. Άρα όλα αυτά συνδέονται σε μια αλυσίδα και έναν κύκλο, και ο κρίκος σε αυτή την αλυσίδα των τραπεζών είναι εξαιρετικής σημασίας και εμείς θέλουμε αυτή η διαδικασία να τελειώνει το συντομότερο για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Στεφάνου είπε: «Να μην νομίζουμε πως ό,τι λέγεται και δηλώνεται στην Κύπρο ή ό,τι γράφεται στα ΜΜΕ δεν παρακολουθείται από το εξωτερικό και ειδικά από αυτούς που θα μας δανείσουν. Είναι γι’ αυτό που καλώ όλους να είμαστε προσεκτικοί για το τι λέμε διότι πρέπει να διαφυλάξουμε τη διαδικασία και πολύ περισσότερο να μην χρησιμοποιηθεί κάτι εναντίον της χώρας μας σε αυτή τη διαδικασία, στην οποίαν έχουμε εισέλθει».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «η περίοδος προσαρμογής, που είναι και η περίοδος της κατ΄ αρχήν συμφωνίας, περιλαμβάνει τέσσερα χρόνια από το 2013 μέχρι το 2016».