16/11/12

Πολιτιστική εκδήλωση για την κυπριακές αρχαιότητες από την Πρεσβεία της Κύπρου στη Στοκχόλμη 16/11/2012

Η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Στοκχόλμη, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, διοργάνωσε στις 15 Νοεμβρίου διάλεξη του καθηγητή Κυπριακής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Gothenburg δρα Peter Fischer, στο Μουσείο Αρχαιοτήτων Μεσογείου και Εγγύς Ανατολής (Medelhavsmuseet), στη Στοκχόλμη.

Στη διάλεξη παρευρέθηκαν ακαδημαϊκοί, ερευνητές, φοιτητές και αρχαιολόγοι από διάφορα σουηδικά Πανεπιστήμια που ασχολούνται με την κυπριακή αρχαιολογία, ως επίσης και μέλη του σουηδικού Κοινοβουλίου, μέλη διαφόρων σουηδικών πολιτιστικών οργανώσεων, φίλοι του Μουσείου και εκπρόσωποι της ομογένειας.


Σε εισαγωγική του ομιλία, ο Πρέσβης της Κύπρου στη Στοκχόλμη κ. Γιώργος Σιακαλλής ανέδειξε το έργο της σουηδικής αρχαιολογικής αποστολής στην Κύπρο ως ένα βασικό εργαλείο στις προσπάθειες σύσφιγξης των σχέσεων Κύπρου-Σουηδίας και εξήρε τη συμβολή του Μεσογειακού Μουσείου Στοκχόλμης στην προβολή του πολιτισμού και της ιστορίας της Κύπρου μέσα από την τεράστια κυπριακή συλλογή αρχαιοτήτων που διαθέτει.


Στη διάλεξή του, ο καθηγητής Fischer, μέσα από σειρά διαφανειών και φωτογραφικού υλικού, παρουσίασε τα αποτελέσματα των ανασκαφών που διενεργεί από το 2010 σε τοποθεσία πλησίον του Χαλά Σουλτάν Τεκέ στη Λάρνακα, όπου έχει εντοπιστεί σημαντικός αρχαιολογικός οικισμός της Εποχής του Χαλκού, καθώς και τα μοναδικά ευρήματα που έχουν ανασκαφεί, τα οποία καταδεικνύουν την πρωταρχική σημασία της Κύπρου ως εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο κατά τη Χρυσή Εποχή του Χαλκού.


Μετά τη διάλεξη ακολούθησε συζήτηση όπου δόθηκε η ευκαιρία για προβολή της ευρύτερης ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου.

Κατά τη δεξίωση που ακολούθησε προσφέρθηκαν κυπριακά εδέσματα.