16/11/12

Ο Υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου 16/11/2012

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Γεωργίας, με τον Πρόεδρο κ. Αντρέα Κιτρομηλίδη και εκπροσώπους της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου (ΕΚΚ), στην παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων.



Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της ΕΚΚ αναφέρθηκαν στην ανάγκη τροποποίησης των άρθρων του περί σκύλων Νόμου και ζήτησαν όπως γίνει δημόσια διαβούλευση για να κατατεθούν οι προβληματισμοί τους. Οι εκπρόσωποι παρουσίασαν, συγκεκριμένα, διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται στην εφαρμογή του Νόμου, όπως ο ανεξέλεγκτος αριθμός κατοχής σκύλων, τα προβλήματα οχληρίας, η εγκατάλειψη των ζώων και τα τέλη κατοχής τους. Ζήτησαν τη συμβολή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ώστε να επιτύχουν τη σήμανση των σκύλων στις περιοχές δικαιοδοσίας τους και πρότειναν, επίσης, όπως δημιουργηθούν περιφερειακά καταφύγια για τους αδέσποτους σκύλους σε συμπλέγματα κοινοτήτων.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκαν στη χρέωση που καλούνται να καταβάλουν στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων για την εγγραφή γεωτρήσεων, επισημαίνοντας ότι το ποσό των 100 ευρώ για κάθε γεώτρηση είναι πολύ μεγάλο. Ο κ. Υπουργός εξήγησε ότι υπάρχει η δυνατότητα για ταυτόχρονη εγγραφή πολλών γεωτρήσεων με την ίδια αίτηση με την καταβολή του ποσού των 100 ευρώ.

Τέλος, οι εκπρόσωποι της ΕΚΚ εξέφρασαν τα ερωτήματά τους σε σχέση με το τι μπορεί να αναπτυχθεί εντός των περιοχών που εμπίπτουν στο Δίκτυο Φύση 2000. Ο κ. Αλετράρης είπε ότι μπορούν να αποτείνονται στο αρμόδιο τμήμα, το Τμήμα Περιβάλλοντος, για προκαταρκτικές απόψεις προτού προβούν στην εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης για κάθε ανάπτυξη που εμπίπτει στο Δίκτυο. Επίσης, ενημέρωσε ότι ετοιμάζονται διατάγματα τα οποία θα παραθέτουν τα μέτρα και το πλαίσιο διαχείρισης αυτών των περιοχών, στο πλαίσιο της δημιουργίας διαχειριστικών συμβουλίων / επιτροπών για τις περιοχές του Δικτύου Φύση 2000. Διαβεβαίωσε, καταλήγοντας, ότι θα υπάρξει συνεχής διαβούλευση με όλες τις εμπλεκόμενες κοινότητες για το θέμα της διαχείρισης των περιοχών του Δικτύου.