16/11/12

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους για την Ημέρα Μνήμης του Πολυτεχνείου - 17 Νοεμβρίου 16/11/2012

Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί

Στην ιστορία της Ελλάδας, της χώρας που γέννησε τη δημοκρατία και τον πολιτισμό, έχουν γραφτεί λαμπρές σελίδες ηρωισμού και αυτοθυσίας, ανάμεσα στις οποίες ξεχωριστή θέση κατέχει το έπος του Πολυτεχνείου.

Τον Νοέμβριο του 1973 τα παιδιά της Ελλάδας μπήκαν στην πρωτοπορία του αντιδικτατορικού αγώνα, με διαδηλώσεις και πικετοφορίες, ύστερα από την απόφαση του χουντικού καθεστώτος να εφαρμόσει νέα καταπιεστικά μέτρα που έπλητταν το φοιτητικό κίνημα και τον ελληνικό λαό στο σύνολό του. Αψηφώντας τα τανκς της χούντας και τον κίνδυνο της σύλληψης και του βασανισμού, οι μαχόμενοι φοιτητές κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο. Τα συνθήματα «Κάτω η Χούντα», «Ελευθερία», «Δημοκρατία», «Κάτω ο φασισμός», συγκλόνισαν τις ψυχές όλων των ελεύθερων Ελλήνων κι ενδυνάμωσαν την πίστη και την ελπίδα για την πτώση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Αποκορύφωμα της ηρωικής εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου ήταν τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου 1973. Την ημέρα εκείνη οι αδίσταχτοι δικτάτορες έστρεψαν τα τανκς ενάντια στους φοιτητές του Πολυτεχνείου και έπνιξαν στο αίμα τη φοιτητική εξέγερση, με αποτέλεσμα δεκάδες φοιτητές να δολοφονηθούν και πολλοί άλλοι να συλληφθούν και να βασανιστούν. Η στρατιωτική χούντα των Αθηνών ολοκλήρωσε το αντεθνικό της έργο με το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, που άνοιξε τις κερκόπορτες στον τουρκικό Αττίλα για να εισβάλει στην Κύπρο και να κατακτήσει το 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, παρόλο που έχουν περάσει από τότε 39 χρόνια, μας θυμίζει ότι στην πρωτοπορία των αγώνων και των κοινωνικών αλλαγών βρίσκεται πάντα η νέα γενιά. Τα παιδιά του Νοέμβρη του '73 δείχνουν τον δρόμο για συμμετοχή και αγώνα, αφοσίωση στο συλλογικό, πίστη σε κάτι που μπορεί να φαίνεται άπιαστο και απομάκρυνση από τον δρόμο του ατομικισμού και της απάθειας.

Γι’ αυτό και εμείς μέσα από το δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο θέλουμε να διαμορφώσουμε πολίτες που χαρακτηρίζονται από δημοκρατικότητα, αγωνιστικότητα, παρρησία και κοινωνική υπευθυνότητα και πολίτες που εμφορούνται από τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

Τα κεντρικά αιτήματα της εξέγερσης για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία παραμένουν, ειδικά σήμερα, πιο επίκαιρα από ποτέ.

Η καλύτερη απότιση τιμής στους ήρωες του Πολυτεχνείου είναι να συνεχίσουμε και να εντατικοποιήσουμε τον αγώνα για επανένωση της Κύπρου και του λαού μας και να διατρανώσουμε την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, δωρεάν παιδεία και ενάντια σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού.