16/11/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο δείπνο για την απονομή των βραβείων ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας, στο Κέντρο Ευαγόρας Λανίτης στη Λεμεσό 15/11/2012


Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι,

Χαιρετίζω τη διεξαγωγή της Συνέλευσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Κύπρο, γεγονός που συμπίπτει με την περίοδο της εξάμηνης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση να βρεθώ απόψε μαζί σας για την απονομή των βραβείων προώθησης της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας.

Κύριοι σύνεδροι,

Επιχειρώ σημαίνει «τολμώ», «οργανώνω», «αποφασίζω» «πασχίζω». Εμείς οι Κύπριοι, το «πάθος» αυτό το έχουμε ζήσει βαθιά στο πετσί μας, αφού στην επιχειρηματικότητα στηρίξαμε πολλές ελπίδες, όταν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα ακόμη και για την επιβίωσή μας, ένεκα της καταστροφής που επέφερε η εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων το 1974 και η κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γιʼ αυτό καταλαβαίνουμε απόλυτα τα σημερινά προβλήματα του μικρού και μεσαίου Ευρωπαίου επιχειρηματία.

Δυστυχώς, το οικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη δεν είναι καθόλου ευοίωνο σήμερα λόγω της βαθιάς κοινωνικοοικονομικής κρίσης που εξακολουθεί να ταλανίζει την Ένωση και ιδιαίτερα την ευρωζώνη. Αποτελεί ακλόνητη πεποίθησή μου πως η τρέχουσα κρίση δεν είναι μόνο χρηματοπιστωτική, αλλά πρωτίστως κρίση της πραγματικής οικονομίας.



Ως εκ τούτου, η σημερινή συγκυρία αποτελεί ευκαιρία να επανεξετάσουμε το ισχύον «μοντέλο παραγωγής», αλλά ταυτόχρονα και τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσουμε, παρόλη τη συρρίκνωση των δημοσίων οικονομικών μας και την αδυναμία μας για παρεμβάσεις στην αγορά. Έχω την αίσθηση ότι όλα πρέπει να μπουν στο τραπέζι από την αρχή και είμαι της άποψης ότι έφτασε η ώρα για αναθεώρηση των πολιτικών αυτών.

Ωστόσο, αν ο επιχειρηματίας, μικρός ή μεγάλος, είναι ο πρωταγωνιστής της αναδυόμενης νέας βιομηχανικής επανάστασης, ο πολιτικός είναι εκείνος που θα δημιουργήσει ένα καλά σχεδιασμένο νομοθετικό πλαίσιο και ένα διάφανο και φερέγγυο πλαίσιο διακυβέρνησης. Τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αγαπητοί φίλοι,

Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ δεν έχει φεισθεί ανθρώπινους και χρηματικούς πόρους με σκοπό να προωθήσει όλα τα ανοικτά ζητήματα στους τομείς της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης. Η Κύπρος ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου για πρώτη φορά από την ένταξή της στην ΕΕ με ενθουσιασμό και συνάμα υψηλό αίσθημα ευθύνης. Διανύουμε ήδη το τελευταίο δίμηνο της εξάμηνης Προεδρίας μας και εντείνουμε τις προσπάθειες μας για προώθηση της επιχειρηματικότητας, ως μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ανταγωνιστικότητα και τη μεγέθυνση.

Βασική προτεραιότητα αυτής της στρατηγικής παραμένει μια ισχυρή, έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, η οποία θα βασίζεται σε υγιή δημόσια οικονομικά, σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σε επενδύσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας. Εξέχουσα θέση στους στόχους αυτούς έχει η ευρωπαϊκή μικρομεσαία επιχείρηση. Όπως τόνισα επανειλημμένως σε διάφορα ευρωπαϊκά φόρα το τελευταίο διάστημα, αναμφίβολα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τύχουν της απαραίτητης προσοχής και στήριξης τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε.


Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως ένα από τα άμεσα, οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Για την άμβλυνση αυτού του προβλήματος εργαζόμαστε σκληρά τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Θα ήθελα πάντως να σημειώσω ότι σχέδια δράσης έχουν εκπονηθεί και έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα που, ομολογουμένως, συμβάλλουν στην ορθή κατεύθυνση όπως: α) μέτρα στήριξης του κύκλου εργασιών και αντιμετώπισης της έλλειψης κεφαλαίων κίνησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, β) μέτρα βελτίωσης της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ρευστότητα, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της εγγυοδοσίας των δανείων και γ) μέτρα υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη διατήρηση του επιπέδου ικανότητας επενδύσεων, κυρίως μέσω των επιδοτήσεων των επενδύσεων και των δανείων αγοράς εξοπλισμού, την επιτάχυνση των αποσβέσεων και τη χρηματοδότηση της έρευνας.

Αναντίλεκτα, αιχμή του δόρατος αποτελεί η Στρατηγική «Ευρώπη 2020». Στοχεύει αφενός στην αποκατάσταση από την οικονομική κρίση και αφετέρου στη μετάβαση σε ένα ανανεωμένο μοντέλο ανάπτυξης και μεγέθυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας που ενδυναμώνει τις συνέργειες μεταξύ οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών διαστάσεων.

Δεύτερο μεγάλο όπλο είναι το «Σύμφωνο ανάπτυξης και απασχόλησης» που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιουνίου.

Τέλος, σημαντικό εργαλείο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί η Πράξη για τις Μικρές Επιχειρήσεις, το λεγόμενο «Small Business Act», που έχει υιοθετηθεί και υλοποιείται με επιτυχία.

Σας διαβεβαιώνω ότι η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου εργάζεται μεθοδικά για την προώθηση μιας εύρυθμα λειτουργούσας ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς και για τη μείωση της συνολικής κανονιστικής επιβάρυνσης. Περαιτέρω, ολοκληρώνουμε σταδιακά την εσωτερική αγορά ενέργειας, υποστηρίζουμε τα ερευνητικά αποτελέσματα σε καινοτομίες που καλύπτουν ανάγκες της αγοράς, σχεδιάζουμε πολιτικές για τις πρώτες ύλες, θεσπίζουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα προγράμματα COSME και HORIZON 2020, και προωθούμε το εμπόριο ως μοχλό ανάπτυξης.

Με άλλα λόγια, στηρίζουμε την προώθηση του κατάλληλου πλαισίου που θα βοηθήσει τη λειτουργία της ευρωπαϊκής επιχείρησης και δη της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Περιμένουμε ταυτόχρονα από τον Ευρωπαίο επιχειρηματία να θέσει το επιχειρηματικό του πνεύμα σε εγρήγορση, να αξιοποιήσει στο έπακρο τη σύγχρονη τεχνολογία, να διεισδύσει σε νέες αγορές, να φτιάξει καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, να πάρει ρίσκο για νέες επενδύσεις και, κυρίως, να προσλάβει νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα ταλαντούχους και καταρτισμένους, που σήμερα δυστυχώς, ένεκα της κρίσης, αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας.

Κυρίες και κύριοι,

Βραβεύουμε απόψε τις επιτυχημένες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες προώθησης των επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας, με σκοπό να προβληθούν και να διαδοθούν τα παραδείγματα των βέλτιστων πολιτικών και πρακτικών επιχειρηματικότητας, να ενημερωθεί περαιτέρω το κοινό για τον ρόλο των επιχειρηματιών στην κοινωνία, και να λειτουργήσουν τα βραβεία ως πηγή ενθάρρυνσης και έμπνευσης για επίδοξους επιχειρηματίες.

Από άκρο σε άκρο στην Ευρώπη, από τη Λευκωσία ως το Δουβλίνο και από το Ταλλίν μέχρι τη Λισαβόνα, ένας νέος άνεμος επιχειρηματικότητας πρέπει να φυσήξει. Μόνο μαζί μπορούμε να πετύχουμε.

Με αυτά αγαπητοί φίλοι, εύχομαι κάθε επιτυχία στη Συνέλευση σας και κάθε καλό στα μελλοντικά επιχειρηματικά σας σχέδια.
_________________

Σημ: Τον χαιρετισμό θα διαβάσει εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης.