15/11/12

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους 15/11/2012

Η 29η θλιβερή επέτειος σήμερα της μονομερούς παράνομης ανακήρυξης της αποσχιστικής οντότητας στις υπό τουρκική κατοχή περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1983, καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη άκαμπτη αδιαλλαξία της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης να συμμορφωθεί με τα Ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι με τα εν λόγω ψηφίσματα η διεθνής κοινότητα, στο σύνολό της, καταδίκασε απερίφραστα την ανακήρυξη αυτή ως νομικά άκυρη, ζητώντας παράλληλα την ανάκλησή της και καλώντας όλα τα κράτη να σεβαστούν την κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι επιταγές αυτές της διεθνούς κοινότητας εξακολουθούν να τυγχάνουν πλήρους σεβασμού από όλα τα κράτη παγκοσμίως: οι αδιάλειπτες και επίμονες προσπάθειες της Τουρκίας και της υποτελούς της διοίκησης στις κατεχόμενες περιοχές για εξασφάλιση αναγνώρισης, δεν απέφεραν κανένα απολύτως αποτέλεσμα, αφού ως γνωστό το ψευδοκράτος δεν απολαμβάνει καμίας απολύτως αναγνώρισης διεθνώς από οποιοδήποτε κράτος πλην της Τουρκίας.

Η συνέχιση, όμως, της τουρκικής παράνομης κατοχής εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, των τουρκικών ενεργειών για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, καθώς και της ρητορικής και σαφούς πολιτικής τόσο της ‘Άγκυρας όσο και του σημερινού ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, περί ύπαρξης «δύο κρατών» και «δύο λαών» στην Κύπρο, αδιαμφισβήτητα αποδεικνύουν ότι οι πραγματικές τους προθέσεις δεν είναι η επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού η οποία να οδηγεί στην ειρηνική επανένωση της Κύπρου, του λαού και των θεσμών της. Τουναντίον, καθιστούν, δυστυχώς, σαφές, ότι η σταθερή τους επιδίωξη εξακολουθεί να είναι η παγίωση της απαράδεκτης και παράνομης διχοτόμησης της Κύπρου.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει σταθερά και αμετάκλητα προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης, η οποία θα εδράζεται στο διεθνές δίκαιο, τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, καθώς επίσης και στις αρχές και αξίες στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια λύση για ένα κράτος στην Κύπρο, με μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, με διασφαλισμένη την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητά του και που θα περιλαμβάνει δύο πολιτικά ίσες κοινότητες, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία, αποκλείοντας την ένωση ολόκληρης ή μέρους της νήσου με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχισης. Μια λύση που να διασφαλίζει την ενότητα του κυπριακού κράτους, να κατοχυρώνει τα συμφέροντα του κυπριακού λαού στο σύνολό του και να διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.