15/11/12

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους για την ημέρα καταδίκης του ψευδοκράτους 15/11/2012

Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί


Στις 15 Νοεμβρίου 1983, εννιά χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η Άγκυρα μαζί με την τουρκοκυπριακή ηγεσία προχώρησε στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει στο νησί μας νέα τετελεσμένα. Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους ήρθε ως επιστέγασμα σειράς αποσχιστικών και διαιρετικών ενεργειών και αποφάσεων που εκπορεύονταν από την Άγκυρα. Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους ήταν η προέκταση της εισβολής του Αττίλα και όσων επακολούθησαν το τραγικό εκείνο καλοκαίρι του 1974.



Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους από την Τουρκία είναι παράνομη. Αυτή είναι η θέση της διεθνούς κοινότητας, έτσι όπως διατυπώνεται σε σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία καταδικάζουν την αποσχιστική ενέργεια της Τουρκίας. Με τα ψηφίσματα 541 και 550, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «καταδικάζει την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρεί την ενέργεια αυτή νομικά άκυρη και ζητά την ανάκλησή της. Ταυτόχρονα, καλεί όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν και να σέβονται την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».


Πέρασαν ήδη 29 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Ολόκληρος ο κυπριακός λαός, με μπροστάρηδες τους φοιτητές και τους μαθητές, υψώνει φωνή αντίστασης και καταδίκης. Αντιστεκόμαστε στα τετελεσμένα της εισβολής και αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με την κατοχή και τη διχοτόμηση. Καταδικάζουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας το ψευδοκράτος. Καταδικάζουμε τον εποικισμό, την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τον σφετερισμό των περιουσιών των προσφύγων, τη διαιώνιση του δράματος των αγνοουμένων και τη στέρηση βασικών δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων μας. Και θα εξακολουθήσουμε να καταγγέλλουμε και να καταδικάζουμε το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου μέχρι να επιτύχουμε απαλλαγή της πατρίδας μας από την ξένη κατοχή και την επανένωση της χώρας και του λαού μας.


Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές


Καλώ εσάς, τη νέα γενιά, ως ενεργούς και δημοκρατικούς πολίτες να γίνετε οι πρωτεργάτες στον κοινό αγώνα για τη δικαίωση της πατρίδας μας. Ως πολίτες προσηλωμένους στην πατρίδα, το δημόσιο συμφέρον και την ελευθερία. Ως πολίτες που χαρακτηρίζονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης, δημοκρατικότητα, αγωνιστικότητα και παρρησία, έτοιμους να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.


Με όπλα μας τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό και την ειρήνη και καταδικάζοντας με τον πιο έντονο τρόπο την αποσχιστική πράξη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ας πορευθούμε όλοι μαζί, ώστε με ενότητα και σύμπνοια να διεκδικήσουμε τα δίκαια μας.