10/10/12

Ο Υπουργός Άμυνας παρέστη στην έναρξη της 3ης φάσης της άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ – 2012» 10/10/2012

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης χαιρέτισε σήμερα το πρωί την έναρξη της 3ης φάσης της άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ – 2012» η οποία περιλαμβάνει επιχείρηση μαζικής διάσωσης μετά από θαλάσσιο επεισόδιο. Στην άσκηση συμμετέχουν αεροναυτικές δυνάμεις από έξι συνολικά κράτη.

Ο Υπουργός Άμυνας, ως ο υπεύθυνος για το σύστημα και τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κήρυξε την έναρξη της άσκησης. Στην ομιλία του ο κ. Ηλιάδης καλωσόρισε τους παρευρισκομένους λέγοντας ότι, «έχοντας υπόψη τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μας που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση του συστήματος έρευνας και διάσωσης που διαθέτουμε».

Ανέφερε ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έχουν επιλέξει την Κύπρο για να φιλοξενήσει τον έναν από τους τρείς επίγειους ευρωπαϊκούς δορυφορικούς σταθμούς έρευνας και διάσωσης MΕOLUT, στο πλαίσιο βελτίωσης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Έρευνας και Διάσωσης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί τιμή για τη χώρα μας αλλά ταυτοχρόνως και μεγάλη ευθύνη.

Και πρόσθεσε: «Φυσιολογικά θεωρούμε ότι η συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΕ και τις γειτονικές χώρες σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ σημαντική. Αυτή η συνεργασία ενισχύει τις δυνατότητες όλων μας να ασκήσουμε αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης περιλαμβανομένης και της εκκένωσης από περιοχή κρίσης στη Μέση Ανατολή. Έχοντας αυτά υπόψη, σχεδιάσαμε την πολυεθνική άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ», καθώς επίσης και μια άλλη σε εθνικό επίπεδο κοντά στο αεροδρόμιο Λάρνακας τον επόμενο μήνα».

Ευχαρίστησε θερμά τα κράτη μέλη της ΕΕ και ιδιαίτερα τα γειτονικά κράτη για τη συνεργασία και τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων έρευνας και διάσωσης στην άσκηση.

Ακολούθως, σε δηλώσεις του o Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε πρόσφατα να αναθέσει την εγκατάσταση επίγειου δορυφορικού σταθμού στην Κύπρο, με στόχο την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της έρευνας και διάσωσης.

Επίσης, ανέφερε ότι «η Κύπρος αναπτύσσει δραστηριότητα, τυγχάνει εκτίμησης και εμπιστοσύνης και έχει καθιερωθεί ως ένα κέντρο έρευνας και διάσωσης στην περιοχή».
Πρόσθεσε ότι «πολύ πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αναθέσει στην Κύπρο την εγκατάσταση επίγειου δορυφορικού σταθμού ο οποίος θα αναβαθμίσει κατά πολύ τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της έρευνας και διάσωσης. Αυτός είναι ένας τομέας με τον οποίο η Κύπρος θα προσφέρει στην ΕΕ και στην περιοχή και αναδεικνύεται σε παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας, ομαλότητας και σε σταθμό στην αντιμετώπιση κρίσεων. Η Κύπρος προχωράει μπροστά».

Η 3η φάση ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ με την παρακολούθηση νυκτερινού περιστατικού έρευνας και διάσωσης σε θαλάσσια περιοχή 20 ναυτικά μίλια νότια της Λεμεσού, όπου θα λάβουν μέρος αεροναυτικές δυνάμεις και από τα έξι κράτη που συμμετέχουν στην άσκηση.