10/10/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Γιώργου Δημοσθένους στην ημερίδα της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με θέμα «Παιδεία για τα Μέσα» 10/10/2012

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση χαιρετίζω τη σημερινή ημερίδα που διοργανώνει η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με θέμα την «Παιδεία για τα Μέσα».


Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ζούμε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, που χαρακτηρίζεται από την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΜΜΕ).


Η έννοια του αλφαβητισμού έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια για να περιλάβει την μετακίνηση από έντυπες σε ψηφιακές μορφές ανάγνωσης και γραφής, την ικανότητα να επιλέγουμε μέσα από τη φοβερή ποικιλία πληροφοριών, ιδεών και εικόνων που είναι διαθέσιμες χάρη στην τεχνολογία, την αλληλεπίδραση με τα κείμενα των ΜΜΕ και την ερμηνεία κειμένων και εικόνων.


Για τούτο και η «παιδεία για τα Μέσα», που αποτελεί και το θέμα της σημερινής ημερίδας, κρίνεται απαραίτητη. Η εκπαίδευση των παιδιών στα ΜΜΕ έχει ως αντικείμενό της την ανάπτυξη των παιδιών έτσι ώστε να κατανοούν και να ασκούν κριτική στα μηνύματα που λαμβάνουν από τα Μέσα και να είναι σε θέση να εκφράζονται με τους τρόπους έκφρασης που χρησιμοποιούν τα Μέσα αυτά. Η «παιδεία για τα Μέσα» στοχεύει τόσο στην ανάλυση (αποκωδικοποίηση-αποδόμηση) προϊόντων των ΜΜΕ όσο και στην παραγωγή τέτοιων προϊόντων.


Τα παιδιά που θα εκπαιδευτούν στα ΜΜΕ θα είναι πιο ικανά να χειριστούν τη ζωή στον τεχνολογικό κόσμο που ζούμε σήμερα. Θα είναι πιο συνειδητοποιημένα και θα έχουν τα εφόδια για να επικοινωνήσουν με διάφορους τρόπους, που ταιριάζουν σε διαφορετικά ακροατήρια και σκοπούς. Η παιδεία στα ΜΜΕ αυξάνει την ικανότητα των παιδιών για κατανόησή τους και δημιουργεί πιο ενεργούς και κριτικούς χρήστες και παραγωγούς.


Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων στα παιδιά. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις των καιρών και στις ανάγκες των σημερινών παιδιών που καλούνται να ζήσουν και να δημιουργήσουν μέσα στο σύγχρονο κόσμο, προωθεί μέσα από τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα την παιδαγωγική του κριτικού γραμματισμού που συνάδει με τους στόχους της «παιδείας για τα Μέσα». Οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται πλέον να εξοικειωθούν με νέες κειμενικές πρακτικές, να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο γλωσσικά και πολυτροπικά κείμενα δομούν κοινωνικές σχέσεις, αναπαράγουν ρατσιστικές και σεξιστικές θέσεις, προβάλλουν ορισμένους τρόπους θέασης της πραγματικότητας ως «φυσικούς» ή αποδομούν στερεότυπα και κυρίαρχες ιδεολογίες.


Η «παιδεία για τα Μέσα» συνδέεται άμεσα με τις επιδιώξεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, εφόσον στοχεύει στην ανάπτυξη του δημοκρατικού πολίτη. Με προσανατολισμό τη δημιουργία του ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού όρισε ως στόχο, για τη φετινή σχολική χρονιά, την ανάπτυξη στάσεων και συμπεριφορών που διακρίνουν το δημοκρατικό πολίτη. Άλλωστε αυτό αποτελεί και έναν από τους τρεις βασικούς πυλώνες των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων. Θέλουμε τα παιδιά και οι νέοι μας να αποκτήσουν δημοκρατική συνείδηση, να ενδιαφέρονται για τα κοινά και να έχουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την ιδιότητα του ενεργού πολίτη. Τα παιδιά που θα εκπαιδευτούν στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, θα είναι οι αυριανοί ελεύθεροι και δημοκρατικοί πολίτες.


Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την ημερίδα σας, εκφράζοντας τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου για τη διοργάνωση της. Με τη βεβαιότητα ότι μέσα από τις εισηγήσεις και τη συζήτηση που θα αναπτυχθεί θα αποκομίσετε πολλά, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας.


Σημείωση: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του κ. Υπουργού, ανώτερος Λειτουργός του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.