26/10/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας 26/10/2012

Η Γαλλία επιθυμεί να επανέλθουν τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας υπογράμμισε ότι μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας υπάρχει σύμπτωση απόψεων για τα προβλήματα που αφορούν την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Παρίσι
, είχε το μεσημέρι συνάντηση με τον Πρόεδρο Ολάντ. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έφθασε στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα) στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Παρίσι, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, ενώ άγημα της Εθνικής Φρουράς απέδιδε τιμές.

Στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι είχαν συνάντηση διάρκειας περίπου μιας ώρας στην οποία παρέστησαν από κυπριακής πλευράς ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χρίστος Χριστοφίδης, ο Πρέσβης της Κύπρου στο Παρίσι κ. Μάριος Λυσιώτης και υπηρεσιακοί παράγοντες.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Ολάντ, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ανέφερε
: «Σήμερα συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης κυπριακών αρχαιοτήτων που θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα στο Λούβρο.

Συζητήσαμε κυρίως τρία θέματα
: Πρώτον, τις συζητήσεις που συνεχίζονται μεταξύ Κύπρου και Τρόικας όσον αφορά μια συμφωνία στα δημοσιονομικά θέματα. Είπα στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι φυσικά η Γαλλία στηρίζει την εξεύρεση μιας λύσης έτσι ώστε η Κύπρος να μπορέσει να ξεπεράσει τις τραπεζικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα και να επανέλθει γρήγορα στην ανάπτυξη.

Δεύτερο πολύ σημαντικό θέμα που συζητήσαμε είναι η Προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ. Στο επόμενο Συμβούλιο, αυτό του Νοεμβρίου, θα πρέπει να συζητηθούν τα πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν την οικονομία και φυσικά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Πιστεύουμε ότι μια λύση που θα επιτρέψει στην ΕΕ να επαναχρηματοδοτήσει αυτόν τον τομέα, να διασφαλίσει την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τα διαρθρωτικά ταμεία, τα οποία θα μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη, είναι πολύ σημαντική.


Το τρίτο πολύ σημαντικό θέμα που συζητήσαμε είναι το πάγωμα των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Επανέλαβα στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι επιθυμούμε να επανέλθουν όλοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.


Επανέλαβα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τα φιλικά αισθήματα της Γαλλίας και την επιθυμία να συσφιχθούν οι πολύ καλές πολιτισμικές, οικονομικές και άλλες σχέσεις που ήδη υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.


Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολύ καλές και ευνοϊκές προοπτικές όσον αφορά το φυσικό αέριο στην Κύπρο. Σε πνεύμα διαφάνειας και ανταγωνισμού οι γαλλικές εταιρείες έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους και ελπίζουμε τα αποτελέσματα να είναι καλά και να υπάρχουν ακόμη καλύτερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας.


Τέλος
, εξέφρασα τη χαρά μου που είχαμε για άλλη μια φορά στο Παρίσι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Από πλευράς του ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε
: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο Ολάντ, ο οποίος έχει αφιερώσει χρόνο για να συναντηθούμε σήμερα εδώ στο Μέγαρο των Ηλυσίων με την ευκαιρία της παρουσίας μου στο Παρίσι για τα εγκαίνια έκθεσης στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας.

Και μόνο το ότι η έκθεση ανοίγει στο Λούβρο είναι απόδειξη των στενών πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ της Γαλλίας και της Κύπρου
, οι οποίες χρονολογούνται εδώ και μερικούς αιώνες.

Ευχαριστώ θερμά για την υποδοχή που μου επεφύλαξε ο Πρόεδρος Ολάντ. Η δήλωση του με εκφράζει απόλυτα, αυτά είναι τα θέματα που έχουμε συζητήσει και έχει διαπιστωθεί σύμπτωση απόψεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας για τα προβλήματα που αφορούν την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη και ευρύτερα στην ΕΕ και για τα μέτρα που επείγει να πάρουμε ούτως ώστε να ξεπεραστεί η κρίση και να περάσουμε στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας και να δημιουργήσουμε συνθήκες κοινωνικής συνοχής στην κάθε χώρα χωριστά και στην ΕΕ γενικότερα.


Σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Προεδρία, ομολογώ ότι ασκείται σε πολύ δύσκολες συνθήκες και έχει μπροστά της πολύ δύσκολα καθήκοντα: να συμβιβάσει διαφορετικές θέσεις κρατών μελών της Ένωσης αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ένωσης για το οποίο επείγει να εξευρεθεί λύση και να εγκριθεί διότι είναι μέσα από αυτό που θα επενδύσουμε για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.


Αναφορικά με τις διμερείς μας σχέσεις μόνο ικανοποίηση μπορώ να εκφράσω. Οι διμερείς σχέσεις είναι σε υψηλό επίπεδο σε όλους τους τομείς
, τον πολιτικό, τον οικονομικό, τον πολιτιστικό.

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια ανεύρεσης υδρογονανθράκων το μόνο που μπορώ να πω είναι να ευχηθώ επιτυχία στις γαλλικές εταιρείες οι οποίες διαγωνίζονται στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου αδειοδότησης για την ανεύρεση υδρογονανθράκων. Εύχομαι κάθε επιτυχία κύριε Πρόεδρε.


Η Κύπρος είναι ευγνώμων στη Γαλλική Δημοκρατία για την ανιδιοτελή και πολύ συνεπή στήριξη που προσφέρει στη χώρα μας μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στηρίζοντας τις προσπάθειες μας για επανένωση της πατρίδας μας, για απαλλαγή από την κατοχή και τον εποικισμό και τη δημιουργία συνθηκών ειρηνικής και αδελφικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων, όλων των κατοίκων αυτής της μικρής αλλά πολυπολιτισμικής χώρας, της Κύπρου».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο αναφορικά με τις συζητήσεις με την Τρόικα σε σχέση με τη βοήθεια προς την Κύπρο, ο κ. Ολάντ είπε: «Σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος συζητά με την Τρόικα και ο στόχος είναι στο προσεχές Eurogroup να εξευρεθεί η καλύτερη λύση όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Ευρώπη».