12/10/12

Συμμετοχή της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη 2η Διάσκεψη Υπουργών για θέματα Κοινωνικής Συνοχής του Συμβουλίου της Ευρώπης 12/10/2012

Την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η κοινωνική πολιτική δεν θα υπονομεύεται από τη διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης, καθότι η κοινωνική συνοχή αποτελεί το «κλειδί» για την προστασία και ενδυνάμωση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού σε συνθήκες κρίσης, υπογράμμισε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Η κα Υπουργός συμμετείχε στις εργασίες της 2ης Διάσκεψης Υπουργών για θέματα Κοινωνικής Συνοχής του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 12 Οκτωβρίου.


«Το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, και το οποίο κατά τη γνώμη μου απαιτεί βαθιά ανάλυση και σκέψη, δεν είναι μόνο το τι συνιστά ένα υγιές σύστημα κοινωνικής προστασίας, αλλά και πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης», ανέφερε η Υπουργός σε παρέμβασή της κατά τη διάρκεια εργαστηρίου με θέμα «Η προστασία και η ενδυνάμωση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού σε συνθήκες κρίσης». Συμπλήρωσε δε, πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η αλληλεξάρτηση μεταξύ της κοινωνικής πολιτικής, της πολιτικής απασχόλησης και των οικονομικών πολιτικών, είναι εξαιρετικά σημαντική.


Προς επίτευξη του πιο πάνω στόχου, η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εργαστεί με ζήλο για την προώθηση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, παράλληλα με προώθηση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής – στόχοι οι οποίοι γίνονται πιο επιτακτικοί εν όψει της ανάγκης της ΕΕ να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. «Χωρίς να δίνεται έμφαση τόσο στην ανάπτυξη, όσο και στην καταπολέμηση της φτώχειας, δεν θα επιτύχουμε τον στόχο για μια ανταγωνιστική Ευρώπη της καινοτομίας, μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της συνοχής, μια Ευρώπη για όλους», είπε η κα Υπουργός.

Ειδική αναφορά έγινε από την κα Χαραλάμπους στις πολιτικές που ακολουθούνται σε εθνικό επίπεδο και αποσκοπούν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και στην εξασφάλιση επαρκούς επιπέδου διαβίωσης για όλους τους πολίτες. «Εμείς εστιάζουμε στην εφαρμογή μιας ολιστικής προσέγγισης και στοχοθετημένων μέτρων. Για τον σκοπό αυτό, πιστεύουμε ότι η αλληλεξάρτηση μεταξύ της κοινωνικής πολιτικής, της πολιτικής απασχόλησης και των οικονομικών πολιτικών είναι εξαιρετικά σημαντική».

«Θεωρούμε τη συμμετοχή ως μια ουσιαστική διάσταση της κοινωνικής συνοχής που επιτρέπει στα μέλη της κοινωνίας των πολιτών να συμβάλουν και να επηρεάσουν τόσο τη διαδικασία ανάπτυξης, όσο και της λήψης αποφάσεων σε θέματα που τους αφορούν. Γι' αυτό και ενθαρρύνουμε την κοινοτική συμμετοχή μέσω κρατικών επιχορηγήσεων και έχουμε ενσωματώσει τη συμμετοχική διαδικασία στις πλείστες από δομές λήψης αποφάσεων», συμπλήρωσε η κα Υπουργός.